Gebelik planı yapan aşı olmalı mı?
Koronavirüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Bilim Kurulu'nun üyelerinden Prof. Dr. Tevfik Özlü, vatandaşların salgına ve aşı çalışmalarına ilişkin merak ettiği sorulara yanıt verdi. Prof. Dr. Özlü, koronavirüs aşısının doğurganlığı olumsuz yönde etkilediğine ilişkin iddialara, ''Yakın vakitte hamile kalmayı düşünenlere aşı yaptırmamaları öneriliyor. Hamileliğin ilk üç ayında cenine zarar verebilecek her türlü kimyasal fetüsten uzak kalmalı'' ifadelerini kullandı.
İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgınıyla amansız mücadele sürüyor. Tüm dünya aşı ve ilaç konusunda çalışma yürüten bilim insanlarından gelecek iyi haberlere gözünü dikmiş durumda.
Dünya üzerinde birçok firma aşı geliştirdi, fakat insan deneylerinde beklenen seviyeye sadece birkaç firma ulaşabildi. Hal böyle iken aşı konusunda insanların kafasında soru işareti oluştu.
Bu soru işaretlerini gidermek için Hürriyet'ten Meltem Özgenç'e açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, çarpıcı ifadeler kullandı.
GEBELERE NEDEN AŞI YAPILMIYOR?
Aşı ile birlikte doğurganlığın olumsuz etkileneceği iddialarını yanıtlayan Prof. Dr. Özlü, ''Yakın vakitte hamile kalmayı düşünenlere aşı yaptırmamaları öneriliyor. Gebeliğin ilk üç ayında cenine zarar verebilecek her türlü aşı, ilaç ve kimyasallardan fetüsün uzak tutulmasını sağlamak amaçlanıyor” dedi.
AŞILAR NASIL UYGULANACAK?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin merkezli Sinovac firmasından 50 milyon, Türk bilim insanlarının geliştirdiği Alman aşısı Pfizer/BioNTech'ten ise yaklaşık 5 milyon doz alındığını duyurmuştu.
Bu aşıların vatandaşlara nasıl uygulanacağına ilişkin de konuşan Prof. Dr. Özlü, ''Ülkemize giriş yapan aşılardan 3 milyonun yarısı yapılır, kalanı ise aynı vatandaşlara ikinci doz için ayrılırsa, en riskli grubun aşılanması için tedbirli bir yaklaşım olur. Fakat 3 milyon aşı ile 3 milyon kişiye ilk doz yapılırsa, toplumsal bağışıklığın elde edilmesi hız kazanır'' ifadelerini kullandı.
KORONAVİRÜS AŞILARINDAN VİRÜS BULAŞIR MI?
Özlü, yapılacak aşıların virüsü bulaş riskini artırıp artırmadığına ilişkin gelen soruya ''Şu anda dünyada kullanımda olan mRNA, vektör tabanlı ya da inaktif korona aşıları, koronavirüse neden olan canlı virüs içermediğinden enfeksiyona ve hastalığa neden olmaz'' şeklinde yanıt verdi.
Yapılacak ikinci doz aşının ardından 15 gün sonra koronavirüs hastalığının gelilmesi durumunda aşının koruyucu olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özlü, kişinin aşı olmadan önce çevresinden virüsü alıp hastalandığını ve aşının etkisizliğinden söz edilemeyeceğini de aktardı.
TÜRKİYE'DE VAKA SAYILARINDA SON DURUM
Ülkemizde son 24 saatte 12 bin 171 kişinin koronavirüs testi pozitif çıkarken 194 kişi yaşama veda etti. Hasta sayısı dün 1370, ağır hasta saysı ise 3 bin 201 olarak açıklandı.
Buna göre; toplam vefat sayısı 22 bin 264 oldu.