Prof. Özlü virüsün yeni etkileri için uyardı

Yaklaşık 11 aydır dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında ikinci dalga tüm şiddeti ile sürüyor. Kovid-19 hastalığına ilişkin her geçen gün yeni bir keşif yapılıyor. Bu keşiflerin birçoğu ise virüsün etkilerine ilişkin. Son etkiler ise uykularınızı kaçıracak cinsten. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyona uğrayan virüs için uyarılarda bulunurken, yeni etkiler hakkında da bilgi verdi.

Koronavirüs hayatımıza bundan 11 ay önce girdi. Aralık 2019'un sonlarına doğru ilk kez Çin'de görülen ve oradan dünyaya yayılan virüs şu sıralarda ikinci dalgasını yaşatıyor.

Onlarca milyon kişinin hastalandığı 1 milyon 234 bin kişinin öldüğü salgına neden olan virüs üzerinde yapılan incelemelerde onlarca kez mutasyona uğradığı tespit edild.

Peki, bu mutasyonlar sonucunda koronavirüsün etkileri de değişiyor mu? İşte bu soruya yanıt veren bilim insanlarına göre cevap: Evet...

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü son günlerde gündeme gelen koronavirüsün yeni etkisi 'koronasomni' hakkında bilgiler verdi.

Sabah'tan Zeynep Akbaş'ın haberine göre koronavirüsün en çok bulaştığı alanları da sıralayan Özlü, koronavirüsün etkilerinin bazı hastalarda altı aya kadar uzadığını söyledi.

"DAHA KOLAY BULAŞIYOR"

Prof. Özlü, koronavirüsün mutasyona uğradığına ilişkin bilgilerle ilgili "Mutasyon sürekli oluyor. Koronavirüsün başından beri bu virüsler sürekli mutasyon geçiriyor. Bu virüs, sürekli değişim ve dönüşüm içinde. Bu mutasyonların virüsün akışını değiştirdiği yönündeki iddialar henüz kanıtlanmış değill ancak son zamanlarda bazı yayınlar var. Bu yayınlara göre, mutant virüs daha çok görülüyor ve daha kolay bulaşıyor. Virüsün uğradığı mutasyonun, virüsün bulaşıcılığını artırdığı yönünde gözlemler var. Bunlar henüz kesin kanıt düzeyinde değil ama daha düşük kanıt seviyesinde diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜSÜN YENİ BELİRTİLERİ NELER?

Koronavirüsün herkeste aynı belirtilerle ortaya çıkmadığını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Sürekli farklı bulgular çıkabilir. Şu ana kadar tablo tam oturmuş değil. Resmin tamamını henüz göremiyoruz. Pek çok organda farklı bulgular var. Farklı organlarda ortaya çıkmasının sebebi; damar tıkanıklığına neden olması. Hangi organda hangi damar tıkandıysa buna bağlı olarak farklı bulgular görülebiliyor. Akciğerde, kalpte, beyinde, mide bağırsak sisteminde, ciltte, böbrekte bazı bulgular ortaya çıkabilir. Her hastada aynı durum gerçekleşmiyor. Farklı belirtiler ve farklı etkiler ortaya çıkıyor. Ağırlıklı olarak üst solunum yollarında ve alt solunum yollarında zatürre şeklinde kendini gösteriyor."

İŞTE KORONANIN YENİ ETKİSİ

Koronavirüsün yeni etkisi olduğu ve koronasomni denilen tedavisi zor bir uyku bozukluğuna sebep olduğu iddialarına ilişkin açıklama yapan Bilim Kurulu Üyesi Özlü, "Koronavirüs, uyku bozukluğu veya depresyon gibi hastalıklara sebep olabilir. Koronavirüsün sonuçlarını ve etkilerini henüz tam olarak bilmiyoruz. Çünkü tedavisi biten vakalar yeni yeni takibe gelmeye başladı. Uzun süren semptomlar oluyor. Aylarca devam eden, tam iyileşmeyen sürekli halsizlik ve öksürük gibi yakınmaları olan hastalar var. Sinir sistemi tutulumların kalıcı olduğuna dair bazı çalışmalar var. Hastadaki şikayetlerin düzelmesi zaman alabiliyor. Bazen iki üç ay bazense altı ay kadar sürebiliyor. Bunlar her hastada her zaman olan şeyler değil." diye konuştu.

"İSTANBUL'DAKİ HASTA ARTIŞLARININ SEBEBİ…"

Son günlerde İstanbul'da yaşanan koronavirüs hasta sayısındaki artışa ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunan Özlü, artışa sebep olan alanları sıraladı ve yeni tedbir alınma ihtimaline ilişkin şunları söyledi: 

 "Tedbirlerin sıkılaştırılması kamu yönetimine bağlı ancak şu an yaşadığımız en büyük problem; yeme içme alanları, restoranlar, fabrika ve kurumların yemekhaneleri, çay ve kahve içme alanları, toplu taşıma, iş yerlerindeki kapalı mekanlar, asansör gibi dar alanlar en çok bulaş olan yerler. Kapalı mekanlarda çalışan birçok kişinin karşılaştığı alanlar riskli. En tehlikeli alanlar sigara içme alanları. Maske takmıyorlar ve sigara dumanıyla birlikte aslında virüste üflüyorlar. İş yerlerinde maske çıkarılarak çay kahve içilmesi bile büyük risk. Bulaşlar en çok bu şekilde oluyor." 

NORMALE DÖNÜŞ NE ZAMAN MÜMKÜN OLACAK?

Herkesin merak ettiği normale dönüşün ne zaman olacağı konusunda da tahminde bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü, aşı çalışmalarının bundaki etkisine vurgu yaparak "Normale dönüş ne zaman olur bunu kesin olarak bilemiyoruz ancak önümüzdeki yıl pandeminin tümüyle sonlanmayacağını tahmin ediyorum. Yapılacak aşıların salgını durdurması için toplumun yüzde altmışını aşılamamız gerekiyor. Bu da uzun bir süre. Kurallara dikkat edilirse, aşılar özellikle risk grubuna zamanında yapılırsa önümüzdeki yaz normale dönüş konusunda daha iyi olacaktır diye tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.