Sürekli açlık hissi
Eğer kendinizi sürekli olarak aç hissediyorsanız sebebi düşük proteinli, yüksek karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmeniz olabilir. Proteinin açlık hissini azalttığı ve bu sayede sürekli olarak bir şeyler yemeyi engellediği bilinmektedir. Bu sayede kalori alımını da azaltmaktadır. Bu durumun tam tersi olduğunda yani beslenmenizde proteine az yer verdiğinizde ise açlık hissi ve sürekli bir şeyler yeme isteği artar.
Protein eksikliği çekildiğini gösteren durumlar!
Protein, vücudumuzun normal işleyişini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu besinler arasında belki de en önemli olanıdır çünkü, vücudumuzun her bir bölümü proteinlerden oluşmakta veya işleyişini bu besin maddesiyle sürdürmektedir. Protein eksikliği, vücudun ihtiyacı olan miktarda proteini alamamasına bağlı olarak ortaya çıkar. Protein eksikliğinin birçok nedeni olabilir. Yeteri kadar proteinin alınmaması ise birçok problemin ortaya çıkmasına yol açabilir. İşte o problemlerden birkaçı;
Kas kaybı (Atrofi) ve eklem ağrıları
Kaslar vücudun en büyük protein rezervleridir. Kas zayıflığı, ağrısı ve kas kaybı (atrofi) protein eksikliğinin işaretleri olabilir. Diyetinizde yeterince protein yoksa ve vücudunuz yeterince protein alamıyorsa vücut kas gibi dokulardaki proteinleri kullanır. Bu durum zaman içerisinde kas kaybına ve kas dokularının küçülmesine sebep olur. Yapılan bir araştırma, yaşlı erkek ve kadınlarda protein tüketiminin az olmasının büyük oranda kas kaybına sebep olduğunu göstermiştir. Protein kas gelişimi ve sağlığı için son derece önemlidir.
Saç, cilt ve tırnak problemleri
Protein eksikliği kendini sıklıkla saçta, ciltte ve tırnaklarda göstermektedir. Protein eksikliği sebebiyle tırnaklarınız zayıflar ve kolay kırılır. Bazı durumlarda tırnak üzerinde beyaz çizgiler ve kahverengi noktalar da görmek mümkündür. Aynı şekilde protein eksikliği cildi de etkiler, çünkü protein hücre yenilenmesini sağlar, yeni hücreler üretir ve ölü olan hücreleri değiştirir. Eğer protein eksikliği yaşıyorsanız cildiniz kurur, pul pul dökülür ve çatlar. Protein eksikliği saçların incelmesine, saç renginin solmasına ve saç kaybına da sebep olur. Ancak ciddi bir protein eksikliği yaşamıyorsanız bu problemleri yaşamazsınız.
Ödem
Şiş ve kabarık cilt ile birlikte kendini belli eden ödem, beslenme yetersizliğinin bir belirtisidir. Bilim insanları bu durumun albümin düşüklüğü ile ilişkili olduğunu düşünmektedir. Albümin insan kanında en çok bulunan protein çeşididir. Albüminin temel özelliklerinden biri onkotik basıncı düzenlemesidir. Onkotik basınç, kan sirkülasyonunu sağlar. Albümin eksikliği dokulara kanın iletimi sırasında sorunlar yaratabilir bu da dokuların su toplamasına sebep olur.