Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ve Türkiye’de yaşanan depremler nedeniyle birçok kişinin panik atak ve kaygı bozukluğu yaşadığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Özcan Kılıç Kafalı, bu sorunla karşılaşanlara önerilerde bulundu.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Kafalı: Koronavirüs ve deprem korkusu panik atağı tetikliyor...
Koronavirüsün ve yaşanan depremlerin vatandaşta panik atak ve kaygı bozukluğunu tetiklediğini söyleyen, Psikiyatri Uzmanı Dr. Özcan Kılıç Kafalı, bu sorunla karşılaşanlara önerilerde bulundu. Kafalı, “Panik atak sürecinin yönetilmesinde temel adım kişinin durumu fark etmesidir. Stres yönetimini kolaylaştıracak yoga, nefes egzersizleri gibi uygulamalar da kaygı düzeyini azaltabilir” dedi.
"YAŞAM KALİTENİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Panik atağın nasıl ortaya çıktığını ve panik atak geçiren kişilerin bu durumu fark etmesini sağlayacak belirtileri anlatan Uzm. Dr. Kafalı, şunları söyledi:
“Panik atak, mantıklı bir nedenden bağımsız olarak birkaç dakika içinde kendi gösteren kaygı ve korku ataklarıdır. Atak süresince kişide çeşitli fiziksel değişimler meydana gelir ve kişi kontrolünü kaybedebilir. Kişilerde hayat boyu birkaç kez; stresli, tehlikeli, travmatik olaylardan sonra panik atak görülmesi normal kabul edilebilir. Stresli durumun ortadan kalkmasıyla bu kişiler eski hallerine geri döner. Ancak panik atakların sık sık ve beklenmedik bir şekilde görülmesi, kişinin korku ve endişe içerisinde uzun zaman geçirmesi gibi durumlar; panik bozukluğun bir işaretidir. Panik atak, çoğu zaman kendi başına yaşamı tehdit edecek ölçüde ciddi bir durum olmasa da yaşam kalitesini olumsuz etkiler” dedi.
BU BELİRTİLER PANİK ATAĞIN HABERCİSİ OLABİLİR
Panik atağın hiçbir işaret vermeden herhangi bir zamanda meydana gelebileceğini söyleyen Kafalı, atak sona erdiğinde kişi kendini yıpranmış ve yorgun hissedebileceğini söyleyerek, “Panik atak sırasında, ölüm korkusu, kendini tehlikede hissetme, kontrolü kaybetme, terleme, nabızda hızlanma, titreme, nefes darlığı, kişinin boğazı sıkılıyormuş gibi hissetmesi, karın krampları, sıcak basması, baş dönmesi, sersemlik, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Panik atak ile ilgili en sıkıntılı durumlardan birisi atak geçiren bir kişinin tekrar atak geçireceğine dair yoğun bir korku duymasıdır. Kişi, tekrar panik atak geçirmemek için atağı tetikleyebilecek durumlardan kaçınır” diye konuştu.