Pusula denizanası nedir? İnsanı öldürür mü? Pusula denizanasıyla temas durumunda ne yapmak gerekir?

Son günlerde Marmara Denizi başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında görülmeye başlayan Pusula denizanası (Chrysaora hysoscella) paniğe neden oldu. Bu çerçevede Pusula denizanasını merak eden kullanıcılar, 'Pusula denizanası insan öldürür mü?' veya 'Pusula denizanasıyla temas durumunda ne yapmak gerekir?' gibi soruları araştırmaya başladı. Peki Pusula denizanası nedir? İnsanı öldürür mü? Pusula denizanasıyla temas durumunda ne yapılır? Detaylar haberimizde...

Bayram nedeniyle tatilciler deniz kıyılarına yakın bölgelerde tatil yapmayı planlıyor. Son aylarda Türkiye denizlerinde görülen Pusula denizanaları ise sularda tehlike saçıyor. Peki Pusula denizanası nedir? İnsanı öldürür mü? Pusula denizanasıyla temas durumunda ne yapılır? İşte ayrıntılar...

PUSULA DENİZANASI NEDİR?

Pusula denizanası (Chrysaora hysoscella), Akdeniz, Atlantik ve Kuzey Denizi gibi bölgelerde yaygın olarak bulunan bir deniz anası türüdür. Büyük ve şeffaf bir zırhı olan bir şemsiye şeklinde görünen deniz anasıdır. Uzun tentakülleri üzerinde dokunmaya duyarlı hücreler olan nematokistler bulunur.

Pusula denizanası nedir? İnsanı öldürür mü? Pusula denizanasıyla temas durumunda ne yapmak gerekir?

PUSULA DENİZANASI İNSANI ÖLDÜRÜR MÜ?

Pusula denizanasının sokması genellikle insanlar için tehlikeli değildir. Ancak, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara veya hassasiyete neden olabilir. Sokma durumunda, bölgede hafif yanma, kaşıntı, kızarıklık ve şişme gibi belirtiler görülebilir. Nadir durumlarda, daha ciddi semptomlar ortaya çıkabilir.

Pusula denizanası nedir? İnsanı öldürür mü? Pusula denizanasıyla temas durumunda ne yapmak gerekir? - Resim : 2

PUSULA DENİZANASIYLA TEMAS DURUMUNDA NE YAPMAK GEREKİR?

Eğer pusula denizanası tarafından sokulduysanız veya temas ettiyseniz aşağıdaki adımları takip edin.

  1. Derhal sudan çıkın: Sokma sonrasında denize yakınsanız, denize girerek tentakülleri vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz. Ancak, suyun içindeyseniz dikkatli olmalı ve deniz anasıyla teması önlemek için uzak durmalısınız.

  2. Tentakülleri çıkarmayın: Sokulan bölgede tentakül varsa, onları çıkarmaya çalışmayın. Tentakülleri temas etmeden bir alet kullanarak nazikçe çıkarmak daha iyidir. Bunu yaparken ellerinizi veya başka bir şeyi kullanmaktan kaçının, çünkü nematokistlerin daha fazla uyarılmasına ve zehrin yayılmasına neden olabilir.

  3. Sokulan bölgeyi deniz suyuyla yıkayın: Temiz deniz suyu ile sokulan bölgeyi yıkamak, tentaküllerin üzerindeki nematokistleri etkisiz hale getirebilir ve zehirli etkilerini azaltabilir. Musluk suyu kullanmak yerine deniz suyu kullanmak daha iyidir.

  4. Soğuk kompres uygulayın: Sokulan bölgeye soğuk kompres uygulamak, şişmeyi ve ağrıyı azaltabilir. Ancak, buz direkt olarak cilde temas etmemeli ve yaklaşık 15-20 dakika aralıklarla uygulanmalıdır.

  5. Doktora başvurun: Şiddetli semptomlar veya alerjik reaksiyon belirtileri (solunum güçlüğü, bayılma, kusma vb.) yaşarsanız, derhal bir sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Her deniz anası türü farklı zehirli etkilere sahip olabilir, bu yüzden bir deniz anası tarafından sokulduğunuzda, doktora başvurmak en iyisi olacaktır.

Pusula denizanası nedir? İnsanı öldürür mü? Pusula denizanasıyla temas durumunda ne yapmak gerekir? ile ilgili etiketler Marmara Denizi Türkiye Denizanası
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.