Putin'in Kuzey Kore ziyareti sonrası ortalık kan gölüne döndü! Dağıstan saldırısını kim yaptı? Dağıstan saldırısı Rusya lideri Putin’e mesaj mı?
Rusya lideri Vladimir Putin'in Kuzey Kore ziyaretinin hemen arkasından Kuzey Kafkasya'da bulunan Rusya'ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nde düzenlenen silahlı saldırı dikkat çekti. Rusya'nın Dağıstan Cumhuriyeti'nde silahlı saldırganlar, hedef aldıkları ibadethanelere düzenledikleri saldırılarda 19 kişiyi öldürdü. Saldırının, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Asya ziyaretlerinin ardından gerçekleşmesi Amerika'nın Putin'e yaptığı bir uyarı olarak yorumlandı.
Rusya lideri Vladimir Putin'in Kuzey Kore ziyaretinin hemen arkasından Kuzey Kafkasya'da bulunan Rusya'ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nde düzenlenen silahlı saldırı dikkat çekti. Rusya'nın Dağıstan Cumhuriyeti'nde silahlı saldırganlar, hedef aldıkları ibadethanelere düzenledikleri saldırılarda 19 kişiyi öldürdü. 'Dağıstan saldırısını kim yaptı?' sorusu gündeme gelirken saldırının, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Asya ziyaretlerinin ardından gerçekleşmesi 'Amerika, Putin'e gözdağı veriyor' şeklinde yorumlandı. İşte haberin detayları...
Kuzey Kafkasya'da bulunan Rusya'ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nde silahlı kişiler iki sinagog, iki kilise ve bir polis kontrol noktasını hedef aldı. Derbent ve Mahaçkale şehirlerinde düzenlenen saldırılarda aralarında polis ve rahiplerin bulunduğu 19 kişi öldü.
Yaşanan bu saldırının zamanlaması ise oldukça manidar bulundu. Rusya'nın hedef alındığı kanlı eylemin arkasında Putin'in Asya'ya yaptığı ziyaretlerin olduğu ve Amerika tarafından "Dur yoksa vururuz" mesajı verildiği tahmin ediliyor.
Putin, 5'nci kez Rusya Devlet Başkanı seçilmesinin ardından dikkat çeken ziyaretler yaptı. İlk olarak Çin'e giden Putin, daha sonra ise Özbekistan, Kuzey Kore ve Vietnam'a ziyaretlerde bulundu. Elinde nükleer silahlar bulunduran ülkelerin devlet başkanlarının bir araya gelmesi Batılı devletler arasında da huzursuzluğa neden oldu. Üstelik bu ülkelerin ortak düşmanlarının Amerika olduğu da düşünülünce olay başka bir boyut kazanmaya başlıyor.
"SALDIRI HALİNDE YARDIMLAŞMA" ANLAŞMASI
Rusya önderliğinde kurulabilecek güçlü bir ittifak ile Batı bloğu karşısında "Tehlikeli" bir güç bulabilir. Üstelik Putin 24 yıl sonra ilk kez Kuzey Kore'ye giderek imzaladığı kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasında çok önemli bir madde bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'yle imzaladıkları kapsamlı ortaklık anlaşmasının, taraflarından birine saldırı halinde karşılıklı yardımlaşmayı öngördüğünü açıklamıştı. "Karşılıklı yardımlaşma" anlaşmasından kısa bir süre sonra Rusya'ya yönelik düzenlenen saldırıda gözler şimdi Kuzey Kore'ye çevrildi.
"RUSYA İLE İLİŞKİLER İTTİFAK BOYUTUNDA"
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un da iki ülke arasında imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasıyla ilişkilerin "ittifak" seviyesine yükseltildiğini vurgulayarak"İki ülke arasındaki ilişkiler yeni bir yüksek ittifak düzeyine ulaşmıştır. Değişen uluslararası duruma ve Kuzey Kore-Rusya ilişkilerinin yeni stratejik doğasına uyan bir paktı sonuçlandırmak memnuniyet verici." sözlerini kullanmıştı.