Putin'in 'özel ordusu' olarak biliniyor... İşte paralı asker gurubu Wagner'in hikayesi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde kullandığı unsurlardan en dikkat çekeni paralı asker grubu Wagner oldu. Putin yanlısı Rus oligark Yevgeny Prigozhin  tarafından kontrol edilen paralı asker grubu, geçmişte birçok suikast görevi ve askeri operasyonda yer aldı. İşte Putin'in 'özel ordusu' olarak bilinen Wagner'in hikayesi...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali şubat ayından bu yana devam ediyor. Rus ordusu ülkenin doğusuna sıkışırken Moskova yönetimi 'her türlü silahı kullanmaktan çekinmeyeceklerini' belirterek tüm dünyaya nükleer silah tehdidi yaptı. Putin yönetimi sadece ordu birliklerini değil paralı askerleri de kullanıyor. 

Ukrayna'da Rusya için savaşan en dikkat çeken birlik ise Wagner oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'özel ordusu' olarak nitelenen Wagner'in varlığı Kremlin tarafından reddediliyor. Ancak geçmişte Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'ta gerçekleştirdiği suikast operasyonlarıyla adını duyuran Wagner, Putin yanlısı bir oligark tarafından kontrol ediyor. İşte Ukrayna'daki paralı asker grubu Wagner'in kuruluş süreci ve faaliyetleri...

PUTİN'İN 'ÖZEL ORDUSU' OLARAK BİLİNİYOR

Paralı asker grubu Wagner, Putin yanlısı Rus milyarder Yevgeny Prigozhin tarafından kontrol ediliyor. Paralı asker gurubu, bir dizi savaş suçu, cinayet ve tecavüzle suçlanıyor. Wagner, Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'özel ordusu' olarak biliniyor. 

Wagner, şubat ayında işgalin başlaması ile birlikte Ukrayna'ya gitti. Paralı asker grubu daha önce Kremlin'in doğrudan sorumluluk almak istemediği askeri operasyonları gerçekleştirmek için için Afrika'da konuşlandırılmıştı.  

2014'TE DONBAS'TA ORTAYA ÇIKTI

Wagner grubu ilk olarak 2014 yılında Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde görüldü. Grubun içinde başlangıçta sayıları birkaç yüzü bulan eski Rus asker bulunuyordu. Paralı asker gurubu, bölgede Moskova yönetiminin talimatlarını uygulamayı reddeden liderlere suikast düzenlemek için operasyonlar yaptı. Güvenlik uzmanları söz konusu suikastler için Ukrayna yönetimini suçlamıştı. 

PUTİN MADALYA VERDİ

Wagner grubunu özel kuvvetlerde görev almış eski bir yarbay olan Dmitry Utkin kurdu. Bir neo nazi olarak bilinen Uktin'in grubu, Putin tarafından Suriye'de Esed rejimine karşı çıkanları öldürmek için de kullanıldı. Hatta Rusya Devlet Başkanı Putin, Uktin'e madalya vermişti. 

Rusya'da yasadışı olan ancak yurt dışında çeşitli operasyonlar yapan paralı asker grubu bir süre sonra tehlikeli hale geldi. Grubun kontrolden çıkması üzerine Rusya Devlet Başkanı Putin harekete geçti ve kendine yakın olan milyarder Yevgeny Prigozhin'e paralı askerlerin kontrolünü verdi. Prigozhin'in kontrolündeki Wagner Ukrayna'da Putin'in saflarında savaşmaya devam ediyor. 

Putin'in 'özel ordusu' olarak biliniyor... İşte paralı asker gurubu Wagner'in hikayesi ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna
GÜNÜN VİDEOSU

Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn, önce tehdit edildi sonra darp edildi!

Zor günler geçiren 1.'lig ekiplerinden Sakaryaspor’un kulüp Başkanı Gökhan İn saldırıya uğradı. Alacak verecek meselesi yüzünden olduğu iddia edilen tartışmada Gökhan İn'in saldırıya uğradığı anlar kameraya yansıdı.