Putin'in Ukrayna kararına Çin'den ilk tepki: Endişe duyuyoruz

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz devam ederken Çin'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi yaptığı açıklamada söz konusu gelişmelerin 'endişe verici' olduğunu belirterek taraflara 'diyalog' çağrısı yaptı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik sürerken Çin'in nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyordu. Zira Moskova yönetiminin batı ülkelerine karşı olası bir ittifak arayışında en yakın müttefikinin Çin olabileceği belirtiliyordu.

PUTİN'İN KARARI SONRASI İLK TEPKİ GELDİ

Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimi tanıma kararı sonrası Çin'den ilk tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'daki son gelişmeleri 'endişe verici' olarak niteledi.

Wang Yi, "Çin, Ukrayna'daki durumun gidişatından endişeli. "Herhangi bir ülkenin meşru güvenlik endişelerine saygı duyulmalı" ifadelerini kullandı. Çinli bakan, krizin derinleşmesinde Minsk anlaşmasının uygulanmasındaki 'gecikmelerin' etkili olduğunu belirterek tarafları mevcut sözleşmelere uymaya çağırdı.

Krizdeki tüm tarafları itidalli olmaya çağıran Wang Yi, sorunun diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Wang Yi ayrıca Çin'in tüm taraflarla konunun esasına göre görüşmeleri sürdüreceğinin altını çizdi.

ÇİN, RUSYA İLE DENGELİ BİR İLİŞKİ YÜRÜTÜYOR

Pekin yönetimi, Rusya ile yıllardır karmaşık ve dengeli bir ilişki yürütüyor. İki ülke askeri müttefik olmasalar da 'Batı müdahalesi' olarak gördükleri durumlarda birbirleriyle olan ilişkilerini daha sıkı tutuyorlar.

Putin'in Ukrayna kararına Çin'den ilk tepki: Endişe duyuyoruz ile ilgili etiketler Çin Rusya Ukrayna wang yi
GÜNÜN VİDEOSU

Murat Kurum’dan müteahhitlere racon: Deprem bölgesinde iş yapmayan müteahhitin teminatını yakın!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde işe başlamayan müteahhitlerin teminatının iptal edilmesi talimatını verdi.