QNB Finansbank kimin? Hisselerine neler oluyor?

QNB Finansbank'ın hisseleri Kasım sonundan bu yana yüzde 400'ün üzerinde yükseliş kaydederek 90 TL'ye yaklaştı. Birçok kişi QNB'nin hisselerine neler olduğunu merakla araştırmaya devam ediyor. Bankanın hisse senetleri Kasım sonunda 20 TL altında, Aralık sonunda 25 TL civarındaydı. Peki, QNB Finansbank kimin? Hisselerine neler oluyor? Detaylar haberimizde...

89.35 TL'den işlem gören QNB Finansbank, yıl başından bu yana yüzde 138 yükseliş kaydetti. Piyasa değeri borsanın %20'sine yaklaşan QNB Finansbank'ın kimin olduğu merak edilip arama motorlarından araştırılmaya devam ediliyor. Peki, QNB Finansbank kimin? Hisselerine neler oluyor? Detaylar haberimizde..

QNB Finansbank kimin? Hisselerine neler oluyor?

QNB FİNANSBANK'IN HİSSELERİNE NELER OLUYOR?

 Bloomberg HT'nin haberine göre, 89.35 TL'den işlem gören QNB Finansbank, yıl başından bu yana yüzde 138 yükseliş kaydetti. Yüzde 99.88 hissesine Qatar National Bank'ın sahip olduğu bankanın halka açıklık oranı sadece yüzde 0.12 seviyesinde. Bankacılık endeksindeki ağırlığı ise yüzde 0.71.

Bloomberg HT'de Güzem Yılmaz'ın sunduğu Piyasa Hattı programına konuk olan Global Menkul Değerler Araştırma Direktörü Burak Salman, QNB Finansbank hisselerindeki sert harekete ilişkin değerlendirmede bulundu.

BIST 100 dışındaki hisselerde önemli ölçüde momentum bulunduğunu söyleyen Salman, “Aralarında çok iyi şirketler de var, spekülatif ve özellikle çarpan bazında şu anda bulunduğu değeri hak etmeyen şirketler de var.” dedi.

QNB Finansbank'ın piyasa değerinin 40 milyar doların üzerine çıktığını belirten Salman, “Aktif büyüklüğüne göre en büyük altı özel bankayı topladığımızda piyasa değeri 30 milyar dolar civarında oluşuyor. Finansbank tek başına bunların piyasa değerinin çok üzerinde ve toplam Borsa İstanbul'un piyasa değerinin yaklaşık yüzde 20'sine ulaşmış durumda.” diye ekledi.

Yatırımcılara şunu tavsiye edebiliriz. Şirketin nominal hisse fiyatından daha çok belirli çarpanlarını gözeterek yatırım yaparlarsa, daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz açıkçası.” diyen Salman, “Bankacılıkta fiyat/defter değeri, fiyat/kazanç oranlarını diğer bankalarla kıyaslayıp açıkçası daha ucuz olanları tercih etmelerinin faydalı olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde görüş bildirdi.

Bankacılık endeksinde bulunan kurumlar arasında son işlemlere göre piyasa değeri en yüksek olan yaklaşık 260 milyar TL ile QNB Finansbank. Arkasından 51 milyar TL Garanti Bankası, 46 milyar TL ile Akbank, 37 milyar TL ile Türkiye Kalkınma Bankası ve 33.80 milyar TL ile İş Bankası geliyor.

Salı günü itibarıyla piyasa değeri 299.32 milyar TL (50.53 milyar dolar) olan bankanın defter değeri ise 15.84 milyar TL, fiyat/piyasa değeri 18.89, fiyat/kazanç oranı 106.43 seviyesinde bulunuyor. Bloomberg verilerine göre bankacılık endeksinin fiyat/kazanç rasyosu 7.65, düzeltilmiş fiyat/defter değeri ise 0.74'te bulunuyor.

Bankacılık endeksinin piyasa değeri 75 milyar dolar, Borsa İstanbul 100 Endeksi'nin piyasa değeri 285 milyar dolar civarında seyrediyor.

“Sonunun hüsran olacağı açık”

Cumhur Örnek'in sunduğu Akıllı Para programına katılan Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, QNB Finansbank'ın diğer bankaların 25, 30 katıyla işlem gördüğünün altını çizerek “Burada bir değer, bir mantık aramak çok mümkün değil. Sonunun hüsran olacağı açık. Bu su götürmez bir gerçek. Çünkü daha öncede bu tarz fiyatlamalar ve sonunun hüsran olduğunu gördük.” dedi.

Doğan, "Fiili dolaşım payı çok düşük olduğu için suni fiyatlamalar var ve değer kavramından tamamen uzaklaşmış. Yatırımcılara hep şunu söylüyoruz. Öz varlık değeri çok önemli bir kriter. Şirketin defter değerini biliyor olmak çok önemli bir şey.”

QNB Finansbank kimin? Hisselerine neler oluyor? - Resim : 2

QNB FİNANSBANK HAKKINDA..

Finansbank A.Ş, 26 Ekim 1987 tarihinde Hüsnü Özyeğin'in önderliğinde 4 milyon dolar ödenmiş sermaye ile kurulmuştur. Gerek kurucusu gerekse liderlik takımıyla o dönem kurulan bankalardan temel felsefe ve bankacılığa bakış açısıyla ayrışmış; profesyonel bankacıların hayata geçirdiği, akıllı bankacılığın icra edildiği bir başarı öyküsüne dönüşmüştür.

Türkiye'de halka açılan ilk özel sektör bankasıdır. Hisseleri 3 Şubat 1990 tarihinde İMKB(yeni adıyla Borsa İstanbul (BİST))'de işlem görmeye başlamış olup bu atılımıyla, sektöründe örnek oluşturmuştur.

Türkiye'de dört şube açtıktan hemen sonra 1990 yılında İsviçre'de faaliyet gösteren Privatbank Geneve S.A.'yı (PBG)  satın almış ve adını FB Suisse S.A. olarak değiştirmiştir. 1991 yılında ise Emlak Bankası, Vakıfbank ve Banque Worms ile birlikte Fransa'da Banque du Bosphore'un kuruluşuna iştirak etmiştir. 1994 yılında Finansbank Holland, 1997 yılında Finansbank Russia ve 2000 yılında Finansbank Romania açıldı.

1994 ekonomik krizi ve sonrasında yaşanan gelişmeler, kurulduğu günden itibaren piyasa gelişmelerini yakından izleyen banka  kurumsal tarihinde kilit öneme sahiptir. Süreci doğru okuyan banka , iş planlarını hızlı bir şekilde güncellemiş, bireysel bankacılığa giriş kararı almış ve bu alandaki atılımlarını 1995 yılından itibaren etkin bir biçimde hayata geçirmeye başlamıştır.

1999 yılında piyasaya sunduğu ilk taksitli kredi kartı Galaxy Card 2001 yılında "taksit atlat" kampanyası ve "puanlarla mil kazanma" kampanyalarını yaptı ve sektöre çok önemli bir know-how kazandırdı. İsmi daha sonra CardFinans olarak değişen Galaxy Card, dört yıl gibi bir sürede en fazla visa karta sahip marka haline geldi.

Üstün hizmet anlayışı, yenilikçi ve proaktif yaklaşımı ile yaptığı çalışmalar ile 2004 yılında, bankacılık sektörü için çok kısa denebilecek bir sürede aktif büyüklüğü sıralamasında özel bankalar arasında 5. sıraya yükseldi. Aynı yıl, 200 milyon dolar tutarındaki sermaye benzeri krediyi alan ilk Türk bankası olması, yurtdışı piyasalar tarafından kendisine duyulan güvenin bir göstergesi oldu.

2005 yılında 7 yıl vade ile 500 milyon dolar tutarındaki Türkiye'de gerçekleştirilen en yüksek tutarlı sigortasız seküritizasyon kredisine imza atan  banka, uluslararası piyasalardaki itibarını artırarak devam ettirdi.

Yurtdışında en çok yatırımı olan Türk bankası olan banka, 2006 yılının Ağustos ayında Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG) tarafından satın alındı. Bu birleşme sonucunda NBG'nin Güneydoğu Avrupa'da sahip olduğu lider konumu ile bankanın  Türkiye'deki yüksek büyüme potansiyeli bir araya geldi.

2006 ve 2007 yıllarında Bireysel Bankacılık anlayışına verdiği önemin bir göstergesi olarak şubeleşme çalışmalarına hız veren banka, bu iki yıl içinde 203 şube açarak sektörün ağ anlamında en hızlı büyüyen bankası oldu. 2009 yılında "dünyanın taksit yapan ilk banka kartı" CardFinans Nakit'i piyasaya sundu. 2010 yılında yine CardFinans Nakit, kredi kartı dünyasının en prestijli ödüllerinden olan Cards and Payments Europe'da, "En iyi yeni banka kartı lansmanı" kategorisinde ödüllendirildi. Bu kategoride ödülü alabilen tek Türk bankası oldu.

Banka bireysel bankacılık alanında da ilklere imza atmaya devam etti. Ekim 2012'de tüm hizmetlerini sadece dijital kanallar üzerinden sunan ve Türkiye'nin ilk şubesiz dijital bankası olan Enpara.com'u kurdu. Enpara.com sayesinde 1.5 milyon' u aşkın mutlu müşteri masrafsız dijital bankacılıkla tanıştı. Öncelikle müşteri memnuniyetine odaklanan Enpara.com, her geçen gün tavsiye yoluyla büyümeye devam ediyor!

2015 yılında finansçının karakterini oluşturan yenilikçi, yaratıcı, analitik, güvenilir olma özelliklerini, geleceğin yaratıcı liderleri çocuklara aktarma hedefi ile çocuk odaklı topluma katkı ve toplumsal gelişim platformu "Minik Eller Büyük Hayaller"i kurdu.
'İşimiz rakamlarla değil, insanlarla' anlayışını Türkiye'nin dört bir yanındaki gönüllü finansçıların desteği ile birleştiren banka , platformun çatısı altında birçok projeye imza atmaya başladı.

2016 yılının Haziran ayında Orta Doğu ve Afrika bölgesinin lider finansal kuruluşu olan Katar'ın en büyük bankası Qatar National Bank S.A.Q (QNB Group) tarafından satın alındı. QNB Group, iştirakleri ve bağlı şirketleriyle birlikte üçten fazla kıtada 31'den fazla ülkede geniş kapsamlı ürün ve hizmet yelpazesiyle 4.300 ATM ağıyla, 1.200'den fazla lokasyon ve toplam 29.500 çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Ticaret, finans ve ekonomi haberlerinin önde gelen kuruluşlarından Bloomberg Markets, QNB'yi 2013'ten bu yana "Dünyanın En Güçlü Bankaları" arasında göstermektedir. Global Finance Magazine, 2013 yılında QNB'yi "Dünyanın En Güvenli 50 Bankasından Biri" ilan etmiş, Euromoney Magazine ardarda iki yıl boyunca, 2014 ve 2015'te QNB'yi "Orta Doğu'nun En İyi Bankası" seçmiştir.

Ekim 2016 itibariyle bankanın yeni ismi QNB Finansbank olmuştur.

QNB Finansbank Finansal Hizmetler Grubu çatısı altındaki iştirakleri QNB Finansleasing, QNB Finansinvest, QNB Finansportföy, QNB Finansfaktoring, Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş, teknoloji şirketi IBTech, QNB eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş., Hemenal Finansman A.Ş. ve yaratıcılık, liderlik, saygı ve bağlılık ile "BİZ" olmak değerlerini benimseyen çalışanları ile müşterilerinin tüm finansal ihtiyaçlarına yaratıcı, hızlı ve kolay çözümler sunmaya devam etmektedir.

Rakamlarla QNB Finansbank

2019 yılı üçüncü çeyrek net kârı 1 milyar 960 milyon TL olarak gerçekleşti.

Net krediler 103 milyar 590 milyon TL'ye, toplam aktifleri 174 milyar 192 milyon TL'ye, müşteri mevduatı 94 milyar 375 milyon TL'ye ulaştı. Toplam öz kaynaklar 15 milyar 475 milyon TL olarak gerçekleşti.

QNB Finansbank, 30 Eylül 2019 itibarı ile toplam 542 şube ve 12,290 çalışan sayısı ile faaliyet göstermektedir.

 

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.