Radovan Karadzic kimdir? Ne yaptı?
Radovan Karadzic kimdir? Bosna Kasabı olarak da bilinen, Bosna Savaşı'nda işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı 40 yıl hapis cezası alan Radovan Karadzic'in cezası müebbet hapise çevirildi. Aynı zamanda psikiyatrist, şair ve Sırp Cumhuriyeti eski başkanı olan Radovan Karadzic hakkında çıkan bu kararın ardından internette araştırmalar başladı. Peki Radovan Karadzic kimdir? Ne yaptı? Bosna kasabı kim? Detaylar haberimizde...
Radovan Karadzic kimdir? Savaş suçlusu Bosnalı Sırp siyasetçi, psikiyatrist, şair ve Sırp Cumhuriyeti eski başkanı olarakta bilinen Radovan Karadzic aynı zamanda Bosna Kasabı adıyla da bilinir. Bosna Kasabı'nın müebbet hapis cezası almasının ardından Radovan Karadzic kimdir, ne yaptı, ne suç işledi sorularına da yanıt aranmaya başladı. İşte tüm detaylar!
RADOVAN KARADZİC TUTUKLANDI MI?
Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesince (ICTY) 2016'da soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan 40 yıl hapse çarptırılan Karadzic'in nihai cezası belli oldu.
ICTY'nin 2017'de kapatılmasının ardından devam eden davaları devralan Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması'nın Temyiz Konseyi, yaklaşık üç yıldır devam eden temyiz davasında, daha önceki 40 yıl hapis cezasını bozarak, Karadzic'i müebbet hapse mahkum etti.
Karadzic'in, Bosna Hersek'in Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde 1992'de "soykırım" suçu işlenmesinden sorumlu olduğuna dair iddianamedeki maddeyi reddeden Konsey, eski Sırp lideri sadece Srebrenitsa'daki soykırımından suçlu buldu.
Konsey, Karadzic'in 1995 yılının temmuz ayında Srebrenitsa'nın düşmesinden sonra işlenen cinayetlerden bilgisi olduğuna hükmetti.
Karadzic'in, ilk davadaki 40 yıl hapis cezasının çok fazla olduğu yönündeki itirazını da değerlendiren Konsey, bu itirazı reddetti. Konsey, "işlenen suçların vahşeti ve emsalsiz boyutu göz önüne alındığında" 40 yıl hapis cezasının yetersiz olduğunu açıkladı.
ÖMÜR BOYU CEZAEVİNDE KALACAK
Temyiz Konseyi, bazı vakalar dışında ilk davadaki suçların tamamını onayladıklarını bildirdi.
Bosnalı Sırpların eski lideri Karadzic'i "soykırım", "insanlığa karşı suç" ve "savaş suçu" ana başlıkları altında sürgün, cinayet, insanları zorla evlerinden çıkarmak, terör, sivillere yönelik saldırılar, kurşuna dizmek ve esir almak gibi çok sayıda suçtan sorumlu tutan Konsey, 40 yıl hapis cezası kararını bozarak Karadzic'i müebbet hapse mahkum etti.
Karadzic hakkındaki nihai karar, duruşmayı mahkeme salonunda takip eden kurban yakınlarınca alkışlarla karşılanırken, eski Sırp liderin son derece sakin olduğu gözlendi.
Bu arada, 40 yıl hapis cezası onaylanmış olsaydı, ilgili yasaya göre cezasının üçte ikisini çektikten sonra serbest kalacak olan Karadzic, cezasının müebbete çevrilmesiyle ömür boyu cezaevinde kalacak.
Karadzic'in temyiz kararına itiraz hakkı bulunmuyor.
RADOVAN KARADZİC KİMDİR?
Radovan Karaciç (d. 19 Haziran 1945, Karadağ), savaş suçlusu Bosnalı Sırp siyasetçi, psikiyatrist, şair ve Sırp Cumhuriyeti eski başkanıdır. Bosna Kasabı olarak da bilinir.
Savaş Suçları
Bosna Savaşı'nda işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı hakkında Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından dava açılmıştır. Hakkında ABD hükümeti tarafından 5.000.000 dolarlık ödül vadedilmiş, 21 Temmuz 2008 tarihinde yakalanmış olup 30 Temmuz 2008'den beri Lahey'de tutuklu bulunmaktadır. Yakalandığı, Sırbistan başbakanı Boris Tadić tarafından açıklandı. Karadžić’in Eski Yugoslavya’daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla kurulan özel Savaş Suçları Mahkemesi'ndeki yargıçların önüne çıkarıldı. Kendi savunmasında ise tarafına ceza değil, ödül verilmesi gerektiğini belirtti.
24 Mart 2016'da Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda, Srebrenitsa'da soykırım işlemek, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar'dan suçlu bulundu ve 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra bu cezası, temyizde ömür boyu hapse çevrildi.
Karadžić'in ortaya koyduğu iddialardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Yugoslavya'nın parçalanışından Batı sorumludur.
Batılı ülkeler, uzun bir zamandan beri Yugoslavya'nın parçalanışı ve Bosna Savaşı'nı planlamıştır.
ABD ve İran, Bosnalı Müslümanlara ambargo olmasına rağmen doğrudan askeri yardım sağladı.
Srebrenitsa katliamında ölü sayısının abartıldığını kanıtlamak için DNA testlerinin kullanması gereklidir.