Rahim ağzı kanseri nedir? Korunmak için neler yapılabilir?

Rahim ağzı kanseri nedir? Tüm dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri rahim ağzı kanseri. Birçok kadının tedavisi olmadığını düşündüğü rahim ağzı kanserinde erken tanı hayati önem taşıyor. Düzenli kontrol ve önlemler sayesinde bu hastalıkla mücadele etmek mümkün. İşte detaylar...

Rahim ağzı kanseri nedir? Vatandaşlar rahim ağzı kanseri hakkında araştırmalara devam ediyor. Detaylar haberimizde...


RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?


Serviks kanseri, serviks olarak adlandırılan rahmin alt kısmının (rahim ağzı) kanseridir. Rahim ve yumurtalık kanserinden sonra en sık üçüncü jinekolojik kanserdir. Serviks kanseri, yaklaşık yüzde 20 oranda 65 yaş üzeri kadınlarda teşhis edilmesine rağmen daha çok 30’lu, 40’lı ve 50’li yaşlardaki kadınlarda görülür.

Rahim ağzı kanseri iki tiptir

Serviks kanserinin iki ana tipi vardır; skuamoz hücreli karsinom ve adenokarsinom. Skuamoz hücreli karsinom genellikle serviksin dış yüzeyinde bulunan skuamöz hücreli epitelyum hücrelerinden köken alır ve daha sık gözükür. Pap smear testi ile kolaylıkla tanı konulur. Adenokarsinom daha nadirdir, tipik olarak serviksin üst seviyelerindeki glandüler hücrelerden köken alır ki bu durum rutin tarama metotlarıyla teşhis edilebilmesini güçleştirmektedir.

Rahim ağzı kanserine yol açan sebepler nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin sebebi HPV (human papilloma virus ) uzun süren, inatçı yüksek riskli HPV enfeksiyonu sonucu oluşmaktadır. HPV enfeksiyonu oldukça sıktır; cinsel olarak aktif insanların çoğu enfektedir, çoğu HPV enfeksiyonu bulgu vermez ve serviks kanserine ilerlemez. 13 HPV tipi yüksek risklidir ve serviks kanserine neden olabilir. HPV 16 ve 18 Türkiye’de servikal kanserlerle ilişkili en sık görülen iki yüksek risk HPV tipidir.

Rahim ağzı kanserinden korunmak için neler yapılabilir?

Rahim ağzı kanseri açısından kimler risk altında?

-HPV enfeksiyonu riskinin artmasına neden olan birden fazla cinsel partneri bulunan kadınlar,

-Yüksek riskli cinsel aktivitede bulunan partneri olan kadınlar,

-Erken yaşta ilk cinsel ilişkisinde bulunan kadınlar,

-Sigara kullanan kadınlar,

-Anne ya da kız kardeşinde rahim ağzı kanseri olan kadınlar,

-Ayrıca zayıf bağışıklık sistemi kadında HPV enfeksiyonu gelişme olasılığını artırarak serviks kanserine yakalanabilirler.

Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?

Serviks kanserinin erken evrelerinde tipik olarak belirti yoktur. En erken bulgu rutin jinekolojik muayene esnasında saptanan anormal pap smear sonucu olacaktır. İleri evrede ise en sık belirti cinsel ilişki sonrası kanamadır.

Kaynak:Milliyet

Rahim ağzı kanseri nedir? Korunmak için neler yapılabilir? ile ilgili etiketler kanser rahm ağzı kanseri nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya-Hamburg uçağında panik anları! Pilot ile kulenin konuşması nefes kesti...

Hamburg seferini yapan Sun Express’e ait uçakta bir yolcu kalp krizi geçirdi. Pilot adeta zamanla yarışırken Bükreş Havalimanı hava trafik kontrolörüne, "Şu an yolcuya doktor kalp masajı yapıyor, acil iniş yapmamız lazım" anonsu kayıtlara yansıdı.