Ramazan ayında vücudun su ihtiyacının karşılanması için bol bol sıvı tüketilmesi tavsiye edilir. En sağlıklı sıvıların başında su gelir. Vücudun suya olan ihtiyacı çay, kahve, hoşaf vb. gibi sıvılardan alabilir. Ancak su tüketilmesi hem uzmanlar tarafından tavsiye edilirken hem de daha sağlıklı olanıdır. Hava sıcaklıklarının yükselmesi ile vücudun suya olan ihtiyacı daha fazla artar. Su içmek metabolizmayı hızlandırır ve halsizlik ile yorgunluk gibi durumları ortadan kaldırır. Sahura kadar veya sahurdan önce çok su içilmesi de mide de şişkinlik hissi yaratır. Peki Sahurda kaç bardak su içilmeli? İşte, Ramazan ayında su tüketimi tavsiyesi
Ramazan'da İftar ve sahur arası kaç litre su tüketilmeli?
Müslümanlar için ibadet ayı olarak da bilinen Ramazan ayı bu gece başladı. Hiç şüphesiz Ramazan ayında en fazla eksikliği hissedilen şeylerin başında su geliyor. Suyun az tüketilmesi gibi durumlarda yorgunluk ve halsizlik hissi belirirken kimilerinde baş ağrısı durumu ortaya çıkıyor. Bu sebeple iftardan sonra sahura kadar su tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor. Sahurda ise ayrıca sıvı ihtiyacının karşılanması için su içilmesi tavsiye ediliyor. Peki Sahurda ne kadar, kaç bardak su içilmeli?
SAHURDA NE KADAR SU İÇİLMELİ?
İftar ve sahur arasında yeteri kadar sıvı tüketimi olmadığı durumlarda vücut olumsuz tepkiler gösterebilir. Az su içmenin zararı olduğu gibi üst üste çok fazla su tüketmek de sağlıklı değildir
Baş dönmesi, yorgunluk ve halsizlik gibi durumların önüne geçilmesi için uzmanlar tarafından iftar ve sahur arasında 14-15 bardak su tüketilmesi tavsiye edilir.
Bu durumlarda suyun büyük bir çoğunluğunun sahurda içilmesi doğru değildir. Su tüketimi iftar ve sahur arasındaki zaman aralığına yayılmalıdır.
Çok fazla su tüketimi yapamayanlar ise limon ve nane yardımıyla su içebilirler. Çünkü bu sıvı içecekler idrar söktürücü özelliğe sahip oldukları için İdrar çıkışının artmasına neden olmaktadırlar.
Bu nedenle günlük hayatta bol bol su tüketmeye özen göstermek gerekmektedir. Özellikle bu durum Ramazan ayında daha fazla olmaktadır.
RAMAZAN’DA SIVI TÜKETİMİNİN ÖNEMİ
Ramazan, insan vücudunu zorlayan bir süreçtir. Bu dönemde karbondioksit alımından ziyade protein ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Bu, gıdaların yanı sıra çeşitli içeceklerle de desteklenmelidir. Gazlı içecekler yerine meyve suyu ve maden suyu tercih edilmelidir.
Sahurda ise çay ve kahve yerine süt, yoğurt, çorba, ayran tercih edilmelidir. Kefir, komposto gibi sıvılarla da takviye edebilirsiniz. Özellikle bir bardak içeceğiniz süt, sizi 5 saat tok tutar. İçeriği sayesinde mineral ve vitamin deposudur.
İftarda fazla yemek yemek su içmeyi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle insanların çoğu sahurda fazla su içmektedirler. Bu durum sağlık açısından uygun olmayan bir durum olarak belirtilmektedir.
İnsanların sahura kadar tüketmeleri gereken suyu ara ara tüketerek vücutlarının susuz kalmasına engel olmaları gerekmektedir. Sahura kadar vücut için gerekli su alımı yapıldıysa sahurda 1 ya da 2 su bardağı su içmek yeterli olmaktadır.