Reflü nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?
Mide rahatsızlıklarından olan reflü tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Birçok kişi reflünün ne olduğunu araştırıyor. Peki, Reflü nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...
Reflü toplumda oldukça sık oranda gözlenen bir hastalıktır. Kadınlarda daha sık gözlenmesine karşın ciddi yemek borusu hasarı erkeklerde daha sık gözlenir. Yaşlılarda ve çocuklarda oldukça ciddi durumlar oluşturabilir. Çoğu kişi reflünün ne olduğunu ve belirtilerini araştırmayı sürdürüyor. Peki, Reflü nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...
REFLÜ NEDİR?
Reflü; mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçmasıdır. Çoğunlukla asit, safra ya da pankreas sıvısı ile oluşan midenin içindekiler yemek borusuna geri kaçabilir. İçeriğin uzun süre yemek borusuna temas etmesi, yemek borusunun kendini koruyamamasına sebep olur. Bunun sonucunda ise reflü hastalığı kendini gösterir. Hastalar genellikle göğüs kafesinde hissedilen yanma şikayetiyle doktora başvurur. Sıklıkla yemeklerden sonra şikayetler artar.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Midede yanma, ekşime,
Boğazda yanma hissi,
Ağıza acı su gelmesi,
Şişkinlik,
Gaz şikayeti,
Geğirti,
Tükürük salgısının artması,
Yutkunma esnasında ağrı,
Hazmı yapılmış gıdaları kusma
Bu şikayetler özellikle çok yağlı ya da bol baharatlı gıdalar tüketildiğinde ve asitli içecekler tükettikten sonra daha çok artar. Yemekten sonra mideden boğaza kadar gelen ağrı ve yanma hissi en sık karşılaşılan reflü belirtileri arasındadır. Yediklerinizin ağzınıza gelmesi, yutkunurken zorluk çekmeniz ise reflü hastalığının en önemli belirtisidir. Bu hastalık mide, bağırsak ve yemek borusu dışında da belirtiler gösterebilir ve bunlar tipik olmayan semptomlar arasında yer alır: Kimi zaman ses kısıklığı, öksürük, boğaz ağrısı, farenjit, sık boğaz temizleme ihtiyacı, ağız kokusu, aft gibi belirtilerin yanı sıra diş çürümesine de sebep olabilir.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Reflü şikâyetleri artan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de reflü tedavisi. Mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü, görülen diğer reflü belirtilerdir. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkar.
Bu belirtileri reflü tedavisine başlamak için yeterli bir sebep olarak görebiliriz. Mevcut şikayetler, hikaye ve bulgulardan yola çıkarak gastroözofagial reflü tanısı konabilir. Tanı koymak veya hastalığın şiddetini belirlemek için endoskopi, pH ölçümü, kontrastlı grafiler, manometrik çalışmalar yapılır.
Reflü tedavisinde en önemli nokta yaşam tarzında değişiklik yapmaktan geçer. Birçok insan, yaşam tarzında değişiklik yaparak veya ilaçlarla reflüyü kontrol altında tutabilirken bazı hastalarda ise cerrahi girişim gerekmektedir. Reflü tedavisinde ilk aşama genellikle mide asidini baskılayan ilaçlar ve yaşam tarzında değişikliklerle yapılır. Obezite karın içi basıncını artırıp mideye yaptığı baskıyla reflüyü şiddetlendirir. Bu yüzden hasta; fazla kilolarından kurtulmalı, sigarayı bırakmalı, dar elbiseler giymemeli, yağlı yemeklerden veya kızartmalardan, domates salçasından, alkolden, çikolatadan, naneden, soğan ve sarımsaktan, kahveden uzak durmalıdır.