Rizeli ünlüler tam liste! Ünlülerin memleketleri

Rizeli ünlüler tam liste! Popüler oyuncu ve şarkıcılar güzellikleri veya yakışıklılıklarının yanı sıra özel hayatlarıyla da her zaman gündemde. Ünlü isimlerin hayatlarını merak eden hayranları özellikle memleketlerini araştırıyorlar.Kimisi hayatını yurt dışında yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndü kimisi ise zorlu şartlardan gelip şöhreti yaşadı.İşte Rizeli ünlüler tam liste! Ünlülerin memleketleri. Merak edilen detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Rizeli ünlüler tam liste! Ekranlarda sıkça gördüğümüz ünlü isimlerin şöhreti yakalamadan önceki hayatları çok farklıydı.Kimisi şarkıcılığı seçti kimisi ise oyunculukta hünerlerini sergiledi.Popüler oyuncu ve şarkıcılar güzellikleri veya yakışıklılıklarının yanı sıra özel hayatlarıyla da her zaman gündemde. Ünlü isimlerin hayatlarını merak eden hayranları özellikle memleketlerini araştırıyorlar. İşte Rizeli ünlüler tam liste! Ünlülerin memleketleri. Merak edilen detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Rizeli ünlüler tam liste! Ünlülerin memleketleri

Abdurrahim Albayrak

Cesarettin Alptekin

Mehmet BabalıkDemirel

Tavil Emin Gürses

Recep Tayyip Erdoğan

Fahri Kasırga

Gülsüm Mısır

Hamdi Ömeroğlu

Hasanali Yıldırım

Hüseyin Atay

Kemal Civelek

Kenan İpek

Mahiye Morgül

Metin Kalkavan

Nahit Kumbasar

Nalan Ramazanoğlu

Patrona Osman Paşa

Rıza Akdemir

Temel Kotil

Yener Rakıcıoğlu

Ömer Naci Soykan

İbrahim Er

İpsiz Recep Emice

İsmet Gürbüz Civelek

Şadan Kalkavan

Şevket Yılmaz

Rize

Rize ili, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yeralan ve Karadeniz'e sahili olan bir il. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yeralan Rize'nin batısında Trabzon doğusunda Artvin, Güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çay olan Rize'de kivi meyvesi yetiştiriciliği de başlamış durumdadır. Fakat kivi üretimi fazla olmadığı için ancak şehrin kendi ihtiyacını karşılar.

Rize'de yaz mevsimi ılık geçer. Sonbahar ve kış mevsimleri ise yağışlı geçer. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize, bölgenin en karakteristik özelliklerini gösterir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, zirvelere ulaşılabilir dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesidir.

Osmanlı döneminde liman, nahiye ve kaza merkezi olarak önemini korumuştur. 1640 yılında buraya gelen Evliya Çelebi Rize’den şöyle söz etmiştir: “Trabzon’a bağlı deniz kıyısında bahçeli güzel bir yerdir”. Osmanlı döneminde Batum Kalesi muhafızı Tuzcuoğlu Memiş Ağa (1814-1817) ve Trabzon ağalarının isyanı (1835) gibi isyanlar olmuş ve bastırılmıştır. Rize 19. yüzyılda önemli bir kaza merkezidir. Berlin Antlaşması ile (1878) Lazistan sancağının merkezi olan Batum Rusya’ya bırakılınca Rize Trabzon Vilayetine bağlı sancağın merkezi olmuştur.

Yeryüzü Şekilleri

Doğu Karadeniz kıyı sıradağları yayının kuzey yamacında yer alan Rize toprakları genel ifade ile dağlık ve engebelidir.

Jeolojik özellikleri: Doğu Karadeniz dağlık sistemine dahil olan Rize arazisi esas itibariyle Paleozoik zaman (I. zaman) bir temel üzerinde ve Kretase'de (III. zaman ara devresi) başlayan büyük orojenezle (Dağ oluşumu) yüzeye çıkmış Granodiorit ve kertase flişlerinden ibaret olmakla birlikte yer yer Neojen depolarına da rastlanır.

Bütün kıyı kesimi yüzeyde üst Kretase serisi volkanik örtü ve tüflerin fazlalığı ile dikkati çeker. Kıyıya yakın yamaçlarda ise Kretase sedimanları yaygın olmakla beraber, bu sedimanların üzeri yer yer Eosen fliş serileri tarafından örtülmüştür.

Yüksek dağlık sahada ise daha çok magmatik elemanlar hakim durumdadır. Granit, andezit ve bazalt kütleleri yüksekliği 3000 m’yi aşan hemen her yerde hakim durumdadır.

Yörede alüvyonlara, büyük akarsu vadilerinin denizden itibaren en çok 10 km’ye kadar olan kesimlerinde rastlanır.

Rizeli ünlüler tam liste! Ünlülerin memleketleri ile ilgili etiketler Rize