Rum Mahkemesi’nden tarihi karar: Türkiye aleyhine artık dava açılamayacak
Rum İstinaf Mahkemesi daha önce eşi benzeri görülmemiş bir kararla, Kıbrıs Rum Mahkemeleri aracılığıyla Türkiye aleyhine açılan davaları durdurdu. Ardından, Girne'de mülk sahibi olan iki Rum’a 70 milyon Euro tazminat ödenmesine ilişkin ilk mahkeme kararı iptal edildi.
MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER
Kıbrıs Rum Kesimi’nde Türkiye ile ilgili ilginç bir karar alındı. SuperHaber’in elde ettiği bilgilere göre, Rum İstinaf Mahkemesi,daha önce hiç verilmemiş bir kararla, Kıbrıs Rum Mahkemeleri aracılığıyla Türkiye aleyhine açılan davaları durdurdu.
Rum kesiminde şaşkınlıkla karşılanan bu karar sonrası konuşan avukat Ahilleas Dimitriadis görüşünü açıklayarak verilen bu kararla birlikte yolun sonuna gelindiğini kaydederek, artık aynı içerikli davaların Kıbrıs Rum mahkemeleri tarafından ele alınamayacağını söyledi.
KIBRIS RUM MAHKEMESİ TARİHİ BİR KARAR VERDİ
Dimitriadis’e göre ilk olarak Girne'de mülkü olan 2 Kıbrıslı Rum göçmenin Türkiye aleyhine Kıbrıs Rum Mahkemesi’ne başvurduğu bir yerel mahkeme kararı vardı. Bu kişiler,Türkiye'deki Büyükelçiliğe giderek bunu tevdi etmeye çalıştılar ve yerel mahkeme bunun doğru olduğunu düşündü. Günün sonunda Türkiye, mahkemede hazır bulunmadığı için davalarını kanıtladılar ve zararlarının her ikisi için birlikte 70 milyon euro olduğunu söylediler.
MAHKEME İKİ RUM’UN 70 MİLYON EUROLUK BAŞVURUSUNU İPTAL ETTİ
Bu başvurudan sonra, İstinaf Mahkemesi davayı inceledi ve bu konuda diplomatik dokunulmazlık olduğu için, (bir ülke diğerini dava edemez) 70 milyonluk kararın iptal edildiğini ayrıca istinaf başvurusunun da reddedildiğini belirtti. İstinaf Mahkemesi yerel mahkeme ile aynı fikirde değildir. Süreç ileri götürülemedi. Kıbrıs Rum mahkemelerinin bu kararlarını gözden geçiremeyeceğini ifade etti. Ardından, Girne'de mülk sahibi olan iki Rum’a 70 milyon Euro tazminat ödenmesine ilişkin ilk mahkeme kararı iptal edildi.
RUMLAR YA ÇÖZÜMÜ BEKLEYECEK YADA TÜRK MAL KOMİSYONUNA BAŞVURACAK
Dimitriadis, Kıbrıs Rum mahkemeleri yolunun artık kapandığını, Kuzey'de malı olan herkesin yaşadığı ikilemin Kıbrıs sorunun çözümü beklemek ya da sahip oldukları malları çözümden önce yine kuzeydeki taşınmaz mal komisyonundan talep etmek olduğunu talep etmek isterlerse görülen tek yolunda bir Türk komisyonu olduğunu vurguladı.
Dimitriadis “mülkiyet gaspı” konusunun, İstinaf Mahkemesi tarafından alınan bu karardan ayrı tutulduğunu ifade ederek, Kıbrıs Rum mahkemelerinin “gaspçılar” üzerinde hala yargı yetkisine sahip olduğunu belirtti.