Rus-Ukrayna savaşının asıl galibi Türkiye

İngiliz The Telegraph gazetesi iki gün önce ilginç bir yazı kaleme aldı. Gazete, “Rusya'nın Avrupa ve Orta Asya'daki etkisinin zedelenmesiyle Erdoğan, boşluğu doldurmak için harekete geçmeyi hedefliyor” diye yazdı.

Gazete, ayrıca haberde Türkiye’nin Kafkasya, Libya ve Suriye’deki ataklarının siyasi nüfuzunu artırdığını yazdı. İşte o yazı:

Türkiye, zamanı geri almak için Kremlin'in kendi kendine yarattığı krizden yararlanıyor.

Geçen hafta coşkulu bir mitingde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı”nın doğmakta olduğunu duyurdu ve onlarca yıllık göreceli düşüşün ardından ülkesini bir kez daha büyüklüğe götürme sözü verdi. Osmanlı'nın gücüne, bölgesel hâkimiyetine ve geleneksel İslami değerlere duyduğu hayranlığı çok az gizlediği için, onların izinden gitmeye kararlı görünüyor.

Ancak Erdoğan, enflasyonun %85,5'e fırladığı ve gıda ve temel malların fiyatlarının ücretlerden çok daha hızlı yükseldiği kötüleşen bir ekonomik krizin ortasında gelecek yılın başlarında kritik bir yeniden seçim savaşıyla karşı karşıya. Sorunlarına yurt dışında yanıt arayan Türkiye, enerji arzını güvence altına alma, ucuz ithalat yapma ve elini güçlendirme çabalarının bir parçası olarak Doğu Avrupa ve Orta Asya'da kendini gösteriyor. Bu, tanklarını doğrudan Rusya'nın etki alanına park etmek anlamına geliyor.

Suriye'nin kuzeyinde, Türk birlikleri, iç savaştan kaçarak ülkelerine gelen on binlerce mülteciyi yeniden barındıracak toprakları güvence altına alma girişiminin bir parçası olarak yeni bir atağa hazırlanıyor. Plan, Ankara'yı, Beşar Esad'ın acımasız hükümetini destekleyen ve kendi sahasında başka bir dış gücün ayaklarını yere bastığını görmekten nefret eden Moskova ile karşı karşıya getirdi. Bununla birlikte, 'özel harekatı' ile zaten aşırı uzatılmış olan Kremlin'in uyarı vermekten başka yapabileceği çok az şey var gibi görünüyor.

Aynı şekilde, Kafkasya'da Erdoğan, yakın müttefiki Azerbaycan'ı, Moskova liderliğindeki KGAÖ askeri ittifakının bir üyesi olan komşu Ermenistan ile tırmanan ihtilafında destekledi. Birçoğu Ankara tarafından sağlanan Azerbaycan roketleri ve top mermileri Eylül ayında eski Sovyet Cumhuriyeti'nin üzerine yağmaya başladığında, Ermenistan Rusya'yı müdahale etmeye çağırdı. Kremlin'in arka bahçesinde yeni bir çatışmaya daha bulaşmak istememesiyle, bu talepler kulak ardı edildi ve tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesindeki barış gücü askerleri Azerbaycan'ın ilerlemesini durduramadı.

Bu arada, bir zamanlar Osmanlı Kuzey Afrika'sının kalbi olan Libya'da, Türkiye ve Rusya uzun süredir nüfuz için rekabet ediyor ve başka bir iç savaşın farklı taraflarındaydı. Şimdi ise Moskova destekli isyancılar neredeyse vazgeçmiş durumda ve Kremlin'in etkisi azalmaya devam ederken, Ankara petrol ve gaz konusunda çok ihtiyaç duyulan anlaşmalardan faydalanıyor.

Ancak Türkiye, artık tüm çıkarlarını dengeleyemeyen bir Rusya'nın bıraktığı boşluğu doldurmaya çalışırken, Erdoğan Vladimir Putin'i yabancılaştırmaktan özenle kaçındı. Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana, Türk cumhurbaşkanı istediğini elde etmek için her iki tarafı da ustalıkla oynadı. Bir yandan Türkiye, düzinelerce gelişmiş Bayraktar TB-2 saldırı uçağını yakın ortağı Kiev'e gönderdi ve burada uzun Rus zırhlı sütunlarını yok etmek için kullanıldı. Öte yandan, oligarklardan ve turistlerden nakit ve varlık alarak ve ambargolu petrol ithalatını ikiye katlayarak Rusya'ya yaptırım uygulamayı reddetti.

Güç dinamiklerindeki değişim hiçbir yerde Türkiye'nin, Rusya'nın limanlarını ablukaya almasına rağmen Ukrayna'nın dünyaya tahıl ihraç etmesine olanak sağlayan bir anlaşmaya aracılık ettiği Karadeniz'den daha belirgin değildir. Moskova, geçen hafta savaş gemilerine yapılan insansız hava aracı saldırısının ardından anlaşmadan çekilmekle tehdit ettiğinde, Putin'i tekrar hizaya sokmak için Erdoğan'ın bir çağrısı yeterliydi. Bu arada Türkiye, artan gıda fiyatlarını aşağı çekmek için çalınan Ukrayna tahılını Ruslardan indirimli olarak satın almakla da suçlanıyor.

Putin, Şubat ayında tankların yürümeye başlaması emrini verdiğinde, Sovyetler Birliği'nin muhteşem günlerini büyük bir güç olarak geri getirmek istediğini açıkça belirtti. Ancak birlikleri çıkmaza girmiş ve bir dizi yenilgiyle karşı karşıyayken, başka bir imparatorluk yükselişte.

Rus-Ukrayna savaşının asıl galibi Türkiye ile ilgili etiketler Ukrayna Rusya Türkiye
GÜNÜN VİDEOSU

Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn, önce tehdit edildi sonra darp edildi!

Zor günler geçiren 1.'lig ekiplerinden Sakaryaspor’un kulüp Başkanı Gökhan İn saldırıya uğradı. Alacak verecek meselesi yüzünden olduğu iddia edilen tartışmada Gökhan İn'in saldırıya uğradığı anlar kameraya yansıdı.