Ruslar Kanal İstanbul'u engeller, görüşünde!
Tarihçi İlber Ortaylı'dan Kanal İstabul projesi konusunda önemli değerlendirmeler geldi. Proje ile ABD'nin Romanya'daki üslerine demir atabileceğini belirten Ortaylı, ilerleyen aşamalarda Rusya'nın Kanal İstanbul'u engellemek isteyeceğini vurguladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıllardır hayalini kurduğu mega proje Kanal İstanbul konusunda toplumda farklı görüşler var. Zaman zaman konuyla ilgili referandum düzenlenmesi çağrısı yapılsa da, iktidar projenin hayata geçirilmesi için ilk somut adımları attı bile...
Ancak Kanal İstanbul projesine tepki gösteren çevrelerin eylemleri de devam ediyor. Kanal İstanbul projesine karşı çıkanlar bugün Küçükçekmece ile Avcılar arasında insan zinciri oluşturdu. Ellerindeki dövizlerle sokağa çıkanlar, "Ya Kanal ya İstanbul" sloganları attı.
Diğer yandan tarihçi İlber Ortaylı bugün Hürriyet'teki köşesinden konuyla ilgili önemli bir noktaya dikkat çekti.
Rusya'nın proje hakkında şimdilik şerh koymasa da ilerleyen aşamalarda Kanal İstanbul'u engellemek için devreye gireceğini belirten Ortaylı, "İstanbul’un müşterisi ABD Bahriyesi olacak. Çünkü onlar Karadeniz devleti değil ve harp gemileri çok fazla büyük. Kanaldan geçip Romanya’daki garip üslerine demirledikleri vakit Rusya ne diyecek" ifadelerini kullandı.
İşte Ortaylı'nın o yazısından ilgili bölüm;
"Anadolu’dan telefon ediyorlar. “Kanal İstanbul’la ilgili buraya gelip konuşur musun hocam?” diye soruyorlar. Tabii ki “Hayır” diyorum. Anadolu, kanalla yatırım ve spekülasyon için ilgileniyor. Teknik bakımdan bunun üzerinde söz söyleyecek ben değilim. Hoş söyleyenlerin de birbirini tutan laflar ettiklerini görmedim. Celal Şengör’ün dışında orayı tanıyan adam yok diyorlar, doğru görünüyor. Hazırlanan raporlar henüz yayınlanmıyormuş. Niye?
İstanbul Boğazı’ndan geçen devletler bilhassa Karadeniz’e ait olanlar ve Karadeniz’e gelen yabancı bandıralılar Avrupa limanlarının pek istemediği garip sefineler. Personeli üçüncü sınıf. Disiplinsizlikleri malum ve yaptıkları kazalar da ortada. Ne var ki Montrö’nün hükümlerine göre buradan serbest geçiş hakkı olanlar kanalda istenen bedeli ödemezler. Ciddi deniz hukukçularımızın (ki bir elin parmakların geçmezler) raporlarının alınması, düşünülmesi ve tartışmaya açılması lazım. En mühim sorun Kanal İstanbul’un müşterisi ABD Bahriyesi olacak. Çünkü onlar Karadeniz devleti değil ve harp gemileri çok fazla büyük. Kanaldan geçip Romanya’daki garip üslerine demirledikleri vakit Rusya ne diyecek? Rus diplomasisi daha işin başında ortaya çıkıp yıpranmaz, aş pişmişken ortaya çıkıp su katar. Bu Paris Konferansı’ndan (1856) beri Rusya’nın çok akıllı bir yöntemidir."