Oğuzlar'ın Üçok Koluna bağlı bir Türk boyu olan Peçenekler, Aral Gölü ile Hazar Denizi'nin kuzey bölgesinde yerleşmişler ve yayılmışlardır. Ruslarla olan münasebetleri birçok lider döneminde iyi olan Peçenek Hanlığı, çoğu kez Bizans'ın kışkırtmalarıyla savaş halini alabiliyordu.
Rusların Büyük İskenderi lakabı ile bilinen Prensin kafatasından şarap içen Türk Komutan!
Peçenekler, göçebe Türk halkıdır. Oğuz Kağan Destanı'na göre ise Oğuz Türklerinin 24 boyundan biridir. Doğu Avrupa ve Balkanlara akınlar düzenleyen Peçeneklerin Türk Komutanı, Rusların Büyük İskenderi olarak bilinen Prens Svyatoslav'ın kafatasından şarap içmesiyle bilinir.
Peçenek-Rus İlişkileri o dönem çok değişik düzeyde seyrediyordu. Ruslar’ın Bulgarları yenerek Tuna dolaylarına yerleşmesinden rahatsız olan Bizans İmparatoru I. İoannis’in düzenlediği sefer sonucunda Svyatoslav geri çekilmek zorunda kaldı. Peçenekler 970 yılında Kiev Knezliğinin Bizanslılar üzerine düzenlediği sefer kapsamında günümüz Lüleburgaz’ında yaşanan ve Bizans’ın galibiyetiyle sonuçlanan Arcadiopolis Muharebesinde de Ruslar’ın yanında yer aldılar.
O dönemin siyasetine uygun olarak Peçenek-Rus ilişkileri çok değişken bir düzeydeydi. Peçenekler büyük ihtimalle Bizans’ın kışkırtmasıyla başbuğları Kurya Han önderliğinde oldukça büyük bir ganimet ile Kiev'e dönen Rus komutan Svyatoslav ve askerlerini Dinyeper Nehri çevresinde pusuya düşürdüler.
Rus Prens Svyatoslav'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Rus askeri pusu sonucu hayatını öldü.