Rusya Ukrayna savaşacak mı? Rusya ve Ukrayna gerilimi sebepleri neler?

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz ile ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Ukrayna ve Rusya arasında Kasım ayından beri devam eden siyasi problemler, diğer ülkelerinde dış politikaları bağlamında yeni kararlar vermelerini zorunlu hale getiriyor. Bu bağlamda, en merak edilen konulardan biri de, Rusya ve Ukrayna krizinin sebepler ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edip etmeyeceğine yönelik. Peki, Rusya Ukrayna savaşı olacak mı? Rusya ve Ukrayna gerilimi sebepleri neler? Ayrıntılar haberimizde...

Rusya ve Ukrayna arasındaki siyasi gerilimin sebepleri, iki taraf arasında savaş girişiminin olup olmayacağı büyük bir merakla araştırılıyor. 

 Geçtiğimiz yılın son haftalarında baş gösteren ve son bir haftadır ABD, AB, BM adımlarıyla iyicce tırmanan Ukrayna Rusya geriliminde son dakika bilgileri gelmeye devam ediyor. 

Rusya Ukrayna savaşacak mı? Rusya ve Ukrayna gerilimi sebepleri neler?

 İŞTE UKRAYNA VE RUSYA KRİZİ NEDENLERİ 

2 Kasım 2021

Rusya Ukrayna krizinde ilk adım Kasım ayında atılmıştı. Politika haberleri yapan Politico isimli uluslararası gazetecilik organizasyonu, Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yaptığına dair uydu fotoğrafları yayınladı. 

18 Kasım 2021

Yayınlanan uydu fotoğraflarının ardından bir adım da Putin'den geldi. Rsuya Devlet Başkanı Vladimir Putin, genişletilmiş Dışişleri Başkanlığı toplantısında ciddi ve uzun vadeli güvenlik garantileri sağlanması yönünde talimat verdi. 

5 Aralık 2021

Rusya Ukrayna krizi ile ilgili gelişmeleri ABD İstihbaratından yapılan bir duyuru takip etti. ABD İstihbaratı, Rusya'nın 170 bin askerle Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunacağını açıkladı. 

15 Aralık 2021

Rusya, ABD ve NATO'ya güvenlik garantileri olarak ifade edilen taleplerini iletti. 

26 Ocak 2022

Rusya'nın taleplerine cevap Ocak ayında geldi. ABD, Rusya'nın taleplerine yazılı olarak cevap verdi. 

31 Ocak 2022

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO Üyesi olmadığı için ülkeye tam anlamıyla destek sağlanamayacağını belirtti. 

2 Şubat 2022

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Ukrayna'nın yakın gelecekte ittifaka katılmayacağını açıkladı. 

4 Şubat 2022

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valery Zalujniy, Rusya'dan Ukrayna'ya askeri bir tehdidin olmadığını dile getirdi. 

11 Şubat 2022

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'da bulunan birincil öncelikli olanlar haricindeki diplomatik personelinin ülkeden ayrılmalarını istedi. 

Yeni uydu görüntüleri, Ukrayna'nın üç tarafında daha fazla Rus kuvvetinin toplandığını gösteriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın işgal etmesi halinde ABD'nin Ukrayna'daki Amerikalıları kurtarmak için asker göndermeyeceğini söyledi.

12 Şubat 2022

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ukrayna’daki güvenlik durumu ülkemizce yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın Ukrayna’nın Doğu sınırındaki bölgelerine mecbur kalmadıkça seyahat etmekten imtina etmeleri tavsiye edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den açıklama geldi. Zelenskiy "Olası savaş hakkında çok fazla şey söyleniyor ve insanlar tarih bile veriyor. Düşmanlarımızın en iyi dostu ülkemizdeki paniktir ve tüm bu bilgiler sadece panik yaratır, bize yardımcı olmaz" açıklamasında bulundu ve halkını sakin olmaya çağırdı.

14 Şubat 2022

Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk, Olaf Scholz'un Kiev ziyareti öncesi ülkesinin Rus işgali ihtimaline karşı Almanya'dan 12 bin tanksavar füzesi yardımı yapılmasını istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'yı ve Viyana Belgesi'ne taraf ülkeleri 48 saat içinde Ukrayna sınırlarındaki Rus yığınağını görüşmeye çağırdı.

Ukrayna'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadym Prystaiko, Kiev'in Rusya ile büyük bir çatışmayı önlemek adına uzun süredir devam eden ABD liderliğindeki NATO'ya katılma teklifinden vazgeçme olasılığının düşünüldüğünü, ancak böyle bir teklifin ülkesinin hedeflerine aykırı olacağını belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rusya Ukrayna savaşacak mı? Rusya ve Ukrayna gerilimi sebepleri neler? ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna
GÜNÜN VİDEOSU

Meriç Erkan ve Yaşar Alptekin'den Ahu Tuğba'nın cenaze töreninde ilginç hareket!

Ahu Tuğba’nın cenaze töreninde karşılaşan Meriç Erkan ve Yaşar Alptekin, birbirlerini coşkuyla kucaklayarak havaya kaldırdı. Sosyal medyada paylaşılan o anlar tepki topladı.