Rusya - Ukrayna savaşında son durum... Moskova yönetiminden NATO üyesi ülkeye sert tehdit

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali yaklaşık 4 aydır devam ediyor. Çatışmalar özellikle Ukrayna'nın doğusunda şiddetlendi. Ukrayna güçleri, Kırım açıklarında Rusya'ya ait sondaj kulelerini vurdu. Öte yandan Rusya, Litvanya'nın Kaliningrad'a giden trenlerin geçişine izin vermemesine sert tepki göstererek NATO üyesi ülkeyi açık bir şekilde tehdit etti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesinin üstünden neredeyse dört ay geçti. Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta devam eden şiddetli çatışmalarda, yeni hafta Pazartesi sabaha karşı Rus topçularının Sumi'deki Seredino-Budskaya'ya saldırılarıyla başladı. Seredino-Budskaya, Ukrayna-Rusya sınırının sıfır noktasında yer alıyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bu sabah yaptığı bilgilendirmede Rus işgalcilerin Ukrayna birliklerinin önünü kesmek için hava saldırılarına başvurduğu kaydedildi. Harkov çevresinde Rus güçlerinin yoğun şekilde top atışları yaptığını belirten Ukrayna, haftalardır sokak çatışmalarına sahne olan Severodonetsk'te silah sesleri kesilmiyor.

Lugansk Valisi Sergey Hayday, Severodonetsk yakınlarındaki Metelkin köyünde Ukrayna birliklerinin kontrolü kaybettiğini duyurdu.

Rus işgalciler, Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Lugansk'ta ele geçiremedikleri tek yer olan Severodonetsk'i ana hedef olarak belirlemiş durumda. Rus ordusu Lugansk'a yığınak yapmayı sürdürüyor. Yük trenleriyle gönderilen T-80BV Rus tanklarının görüntüsü, sosyal medyada paylaşıldı.

Rusya - Ukrayna savaşında son durum... Moskova yönetiminden NATO üyesi ülkeye sert tehdit

BOYKO KULELERİNE FÜZE

Vladimir Putin'in 2014 yılında işgal ettiği bir diğer Ukrayna toprağı Kırım açıklarında ise Rus petrol sondaj kulesi Ukraynalıların saldırısına uğradı. Rus yanlısı yerel yetkililer, üç sondaj kulesinin vurulduğunu ve yangın çıktığını bildiriyor. Ukrayna medyası ise, hedef alınan Boyko Kuleleri'nin 2014'te Rus işgalcilerin eline geçen Ukrayna firması Chornomornaftogaz'a ait olduğunu yazdı.

ODESA'DA PATLAMALAR

Halihazırda Ukrayna'nın bir numaralı ihracat merkezi olan Karadeniz kıyısındaki Odesa'da da gün içinde patlamalar oldu. Rus donanmasının Karadeniz'i kapatması nedeniyle Ukrayna milyonlarca ton tahılını ihraç edemiyor ve küresel bir kıtlık krizi ihtimali var.

Avrupa Birliği, bugün yaptığı açıklamada Rusya'nın tahıl sevkiyatını engellemesinin 'gerçek bir savaş suçu' olduğunu belirtti. Ablukanın derhal kaldırılmasını isteyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ittifakın Moskova'yı hedef alan yaptırımlarının gıda ve gübreyi kapsamadığını hatırlattı.Rusya - Ukrayna savaşında son durum... Moskova yönetiminden NATO üyesi ülkeye sert tehdit - Resim : 2

Ukrayna, savaşın Donbas'a taşınmasıyla ilerleme kaydeden Rus işgalcileri durdurmak için Batılı ülkelerden 'acil' şekilde ağır silah talep ediyor. NATO ise, Ukrayna'daki savaşın yıllarca sürebileceğini ve Rus işgalcilere karşı silah göndermeye devam edeceğini duyurdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Batı'nın Kiev'i uzun süre boyunca desteklemeye hazır olması gerektiğini kaydedip Ukrayna'ya verilecek daha modern silahların, büyük kısmı Rus işgali altında bulunan Donbas'ın geri alınması ihtimalini artıracağını söyledi.

LİTVANYA'YA AÇIK TEHDİT

Rusya, bugün Avrupalı bir NATO üyesini açık şekilde tehdit etti. Moskova, Avrupa'nın göbeğindeki toprağı Kaliningrad'a giden trenlere izin vermeyen Litvanya'dan kısıtlamaları 'derhal' kaldırmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, AB yaptırımları gereği alınan önlemleri 'düşmanca' kısıtlamalar olarak tanımladı, geri adım atılmaması halinde Moskova'nın ulusal çıkarlarını korumak için harekete geçeceği tehdidini savurdu. Moskova'da büyükelçisi bulunmayan Litvanya'nın en üst düzey diplomatı da Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Litvanya'nın hamlesini 'benzeri görülmemiş' kelimesiyle niteledi.

Baltık ülkesi Litvanya Rusya'dan Kaliningrad'da giden malların geçişini geçen hafta yasakladı. Yasak, AB yaptırım paketinde yer alan kömür, metaller, inşaat malzemeleri ve ileri teknoloji ürünlerini kapsıyor.

Rusya, 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana tarihi yaptırımlarla yüz yüze. Rus ekonomisi şimdilik ayakta dursa da yaptırımların özellikle gelecekte çok ciddi hasar vermesi bekleniyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Aksaray’da eski eş dehşeti: 13 yerden bıçakladı! Saldırı anı kamerada!

Aksaray’da eski eşini pusu kurarak 13 yerinden bıçaklayan Gürsel G.’nin saldırı anı, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.