Rusya ve Fransa da alkolü yasaklamıştı
Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yarın akşam saat 19.00'da başlayacak ve 17 gün sürecek tam kapanma boyunca alkollü içki satışı da yasak olacak. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi sonrası ‘kişisel haklara müdahale ediliyor’ şeklinde yorum yapılırken, Rusya ve Fransa gibi bazı ülkeler de benzer yönde kararlar almıştı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgtü'nün de alkollü içkilere erişimin kısıtlanmasını destekleyen açıklaması bulunuyor.
Türkiye Kovid-19 salgınını kontrol altına alabilmek tam kapanmaya gitme kararı almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından, 29 Nisan saat 19.00’dan 17 Mayıs sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçildiğini açıklamıştı.
İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerlerinin faaliyetlerine ara vermesi kararlaştırılırken, bu yerler arasında tekel bayilerinin de bulunması tartışma yarattı.
BİRÇOK ÜLKEDE BENZER KARARLAR ALINMIŞTI
Karar sonrası ‘alkol yasaklanıyor’ ve ‘kişisel haklara müdahale ediliyor’ şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kapanma süreçlerinde birçok ülkede alkol satışı ve tüketiminin kısıtlanması veya yasaklanmasına yönelik karar alınıyor.
FRANSA'DA SAAT KISITLAMASINA GİDİLDİ
Örneğin Fransa'nın başkenti Paris'in iki bölgesinde Kovid-19 tedbirleri kapsamında geçtiğimiz şubat ayında belirli saatler arasında alkol tüketimi yasaklanmıştı.
RUSYA'DA 1-11 MAYIS ARASI YASAK
Rusya da benzer şekilde geçtiğimiz günlerde 1 ile 11 Mayıs tarihleri arasında her türden alkol satışını yasaklama ve alkollü içecek servisi yapılmaması kararı almıştı.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TEŞVİK EDİYOR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu konuda devletleri teşvik ediyor. “Kovid-19 Karantinası Sırasında Alkol Erişimini Kısıtlayın” başlıklı bir rapor yayımlayan DSÖ alkol tüketmenin insanları virüsten korumadığını aktarmıştı.
DSÖ, “Bağışıklık sisteminizi zayıflatmamak adına alkol kullanmayın. Karantina zamanlarında, alkol tüketimi sağlık savunmasızlığını, risk alma davranışlarını, akıl sağlığı sorunlarını ve şiddeti şiddetlendirebilir” diyerek hükümetlere bu yönde karar almasını önermişti.