Rusya vizesi kalktı mı? Putin'in vize kararı ne? Ne zamana kadar geçerli?

2018 Dünya Kupası'nı kazanan Fransa'nın kupaya kavuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin vize sözleriyle gündeme oturdu. Rusya vizesi kalktı mı? Putin'in vize kararı ne? Ne zamana kadar geçerli? Detayları haberimizden öğrenin.

2018 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin'den son gün önemli bir açıklama geldi. Final maçında Hırvatistan'ı 4-2 yenen Fransa'ya Dünya Kupası'nı teslim eden Putin'in vize sözleri bir anda manşetleri süsledi. Peki o sözler neydi. Herkes bunu araştırmaya başladı: Rusya vizesi kalktı mı? Putin'in vize kararı ne? Ne zamana kadar geçerli? Bir aylık Dünya Kupası maratonunun bitimindeki açıklama ve soruların yanıtları bu haberde...

Rusya vizesi kalktı mı? Putin'in vize kararı ne? Ne zamana kadar geçerli?

RUSYA VİZESİ KALKTI MI?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Kupası'nın sona ermesinin ardından sonra önemli açıklamalarda bulundu.

Putin, Rusya’nın muhteşem sayılabilecek bir organizasyon gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Dünya Kupası için Rusya’ya milyonlarca kişi geldi. Maçları izlemek isteyen taraftarlar yıl sonuna kadar özel işleri nedeniyle Rusya’ya gelmek zorunda kalabilir. Bundan dolayı Rusya olarak aldığımız karar doğrultusunda Dünya Kupası'nda maçları izleyen tüm taraftarlara yıl sonuna kadar Rusya’ya girişte vize uygulanmayacak” dedi. Milyonlarca kişinin Rusya’yı daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyleyen Putin, “Birçok insan artık ülkemiz hakkındaki fikirlerini değiştirdi. Bu bizim için önemli bir sonuç” şeklinde konuştu.

Rusya, Dünya Kupası öncesinde maçlara bilet alan yabancı ülke vatandaşlarına vizeyi kaldırmıştı. Maçlar için Rusya’ya giriş yapanlar 'Fun ID' adında bir kimlik almış, bu kimlikle Rusya’ya giriş çıkışlarında pasaport ve vize beyan etmemişlerdi.

Rusya vizesi kalktı mı? Putin'in vize kararı ne? Ne zamana kadar geçerli? - Resim : 2

RUSYA VİZESİ NEDİR? ŞARTLARI NE?
Rusya Konsolosluğu, Rusya vize başvurularını akredite vize merkezleri ve seyahat acenteleri aracılığıyla kabul etmektedir. Rusya Federasyonu’na kısa süreli (30 gün) veya uzun süreli seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de ikamet iznine sahip yabancı uyruklu vatandaşlar Rusya vize işlem başvurularını, Rusya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş Rusya Vize Başvuru Merkezleri ve akredite olmuş acenteler aracılığıyla gerçekleştirmektedirler.

Rusya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında karşılıklı olarak imzalanan ve kesintisiz 30 günlük süreyi aşmamak kaydıyla, iki ülke arasında vizesiz olarak serbest seyahat etme hakkı tanıyan anlaşma, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Rusya Devleti tarafından askıya alınmıştır. Bu nedenle Rusya Federasyonu T.C. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili kişileri vize prosedürüne tabi tutmaktadır.

Bununla birlikte Rusya’ya eğitim, çalışma ve oturum gibi amaçlarla seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uzun süreli vize başvuruları Rusya Konsolosluğu tarafından kabul edilmektedir. Rusya Konsolosluğu, Eğitim Vizesi, Çalışma Vizesi, Oturum İzni gibi Rusya vizelerini uzun süreli konaklama gerektiren vize kapsamında değerlendirerek başvuru sahibine 90 gün kalış süreli ve çok giriş hakkı tanıyarak vermektedir.

Rus Konsolosluğunun onay verdiği Rusya vizesinde; Rus ve Latin harfleri ile soyadı, adı; doğum tarihi, cinsiyeti, kişinin hürriyetini belirten ana belge numarası, vizenin veriliş tarihi ve kişiye izin verilen kalış süresi; davetiye var ise Rusya Federasyonu’na giriş davetiyesi numarası gibi bilgiler yer almaktadır.

Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve İstanbul’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve T.C. ikamet iznine sahip yabancı ülke vatandaşlarının Rusya vize işlemlerinde vize onayını veya reddini Rusya İstanbul Başkonsolosluğu vermektedir. Rusya vizesi başvuruları Rus Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize merkezleri aracılığıyla kabul edilmekle birlikte Rusya vizesinin sonucuna dair karar yetkisine sahip tek kurum başvuruların iletildiği Rusya Konsolosluğu, Rusya Başkonsolosluğu veya Rusya Büyükelçiliğidir.

Rusya Federasyonu’na giriş tarihinden sonraki 7 gün içinde ilgili makamlarda kayıt (registratsia) yapılmalıdır. Rusya’ya 7 günden daha az süreli seyahat planında kayıt zorunluluğu bulunmamaktadır. Rusya’da geçirilecek süre boyunca konaklanan yer, otel gibi bir ticari işletmeyse kayıt işlemi otel tarafından da yaptırılabilirken; aile veya arkadaş ziyaretlerinde bu işlem ikameti Rusya’da olan yakınınız tarafından da yapılabilmektedir.
Rusya Konsolosluğu Rusya Vize İşlemleri

Rusya vizesi tek girişli, iki girişli, çok girişli olarak kategorilere ayrılmaktadır. Rusya Turistik Vize, Rusya İş Vizesi, Rusya Humaniter Vize, Rusya Aile Ziyareti Vizesi, Rusya Transit Vize dâhil tüm vize kategorilerinde 30 güne kadar kısa süreli seyahat için Rusya vizesi başvurusu gerçekleştirilmektedir.

Rusya Konsolosluğu, Rusya vizesi taleplerini Rusya vize başvuru merkezleri veya akredite olmuş seyahat acenteleri üzerinden kabul etmektedir. Kısa süreli vize başvuruları doğrudan Rus Konsolosluğuna yapılmazken, Türkiye’de oturum iznine sahip olan yabancı uyruklu kişiler, Rusya vizesi işlemlerini direkt olarak İstanbul Rusya Konsolosluğuna yapabilmektedirler. Rusya vizesinin, Rus Devleti ve Rusya Konsolosluğunun belirlediği kurallar çerçevesinde kullanılmadığı durumlarda cezai yaptırımlar sözkonusu olabilmekte ve sonradan yapılacak Rusya vizesi başvuruları ret ile sonuçlanacaktır.

Rusya Konsolosluğu Rusya vizesi başvurularında seyahat amacı önemli rol oynamaktadır. Seyahat amacının doğru şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Tek tip bir Rusya vizesi yoktur. Bu nedenle Rusya vizesi başvurularında kişisel bilgilerin ve seyahat amacının doğru şekilde aktarılması gerekmektedir. Rusya turistik ve ticari vize başvuruları farklı evraklarla işlem görür. Seyahat amacına uygun yapılmayan başvurularda verilen bilgi ve belgelerdeki tutarsızlık durumunda Rusya vize başvurusu ret ile sonuçlanacaktır. Örneğin Rusya turistik vizesi ile ülkeye giriş yaparak ticari eylemde bulunduğu tespit edilen kişiler hukuki işlemlere tabi tutulabilmektedirler.

Rusya ticari vizesi seyahat amacına bağlı olarak tek girişli, iki girişli veya çok girişli olarak verilmektedir.

3 Aylık Tek girişli vize: Rusya Federasyonuna ticari amaçla seyahat etmek isteyen T.C. vatandaşlarına 1 kez giriş 1 kez çıkış hakkı sağlar. Bu vize ile yapılan seyahatlerde yeniden giriş yapılmak istenmesi durumunda yeni bir Rusya vize başvurusu yapılmalıdır. Tek girişli vize ile seyahat tarihleri süresinde Rusya’da kalabilirsiniz ve bu süre 90 günü aşmayacak şekilde düzenlenir. Tek girişli vizeler Rusya ticari vize kapsamındadır.

3 Aylık İki girişli vize: Rusya Federasyonunu ziyaret etmek isteyen T.C. vatandaşlarına 2 kez giriş ve 2 kez çıkış hakkı sağlar. İki girişli Rusya ticari vizesinin süresi en fazla 90 gündür. Çift girişli vize Rusya ticari vize başvuruları için geçerlidir.

1 Yıllık Çok girişli vize: Rusya Federasyonunu ticari amaçla ziyaret etmek isteyen T.C. vatandaşlarına en az iki ve daha fazla Rusya Federasyonunu ziyaret etmek hakkı sağlar. Çok girişli vize, Rusya Federasyonu’nda her 180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla kalma hakkı tanır. Rusya Konsolosluğu turistik vize başvurularını çok girişli olarak vermemektedir. Rusya ticari başvuruları çok girişli vize statüsünde olup 1 yıl süreli olarak alınabilmektedir.

Rusya ticari vizesi belirli bir zaman aralığını kapsar. Ticari vizenin süresinin uzatılması Rusya’daki yetkili makamlar tarafından yapılır. Rusya ticari vizesinin içeriği çalışma vizesinden farklılık göstermektedir. Çalışma her ne kadar ticari olarak görünse de ticari vize kategorisine girmemektedir.

Rusya Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Rusya vizesi başvurusu için gerekli evrakların başvuruda bulunacak kişinin gerçekleştireceği seyahatin amacını, seyahat masraflarını destekleyen maddi kaynağın biçimini ve başvuru sahibinin Türkiye’ye geri dönmesini gerektiren bağların varlığını kanıtlayıcı belgeler olmalıdır. Rusya turistik vizesi 30 güne kadar Rusya’da kalma hakkı tanımaktadır. 15 günden fazla uzunluktaki ve acenteler aracılığıyla gerçekleştirilen seyahatlerde program hakkındaki ek belgeleri ve acentenin turistik hizmet dökümleri de talep edilebilmektedir.

Rusya vizesinin işleneceği pasaportun Rusya seyahati dönüş tarihinden sonra en az 6 ay geçerliliğinin olması ve Rusya vizesinin basılması için 2 boş sayfasının bulunmalıdır. Rusya Konsolosluğu yırtık ve aşınmış sayfaları olan pasaportları kabul etmemektedir.
Rusya vizesi ölçülerine göre, açık beyaz fonda çekilmiş, güncel fotoğraf, uçak ve konaklama rezervasyon bilgilerini içeren belgeler de başvuru dosyasında bulunmalıdır.
Rusya vize başvuru formu Rus Konsolosluğunun vize başvuru sahibi daha detaylı bilgi alması için oluşturulmuş bir formdur. Bu formda vereceğinizi kişiler bilgilerinizin pasaportunuz ve kimliğinizdeki bilgilerle çelişkili olmaması gerekmektedir. Formda yanlış bilgilerin beyan edilmesi Rusya vizesi başvurunuzun retle sonuçlanmasına neden olur. Formda seyahat tarihleri, konaklama bilgileri ve Rusya’da seyahat edilecek şehir bilgisi seyahat planınızla uyum içinde olmalıdır. Rusya vizenizin olması Rusya’ya herhangi bir bölgeden giriş yapacağınız anlamını taşımaz. Rusya’ya ilk giriş yapacağınız şehrin formda belirtilmesi ve uçak ve otel rezervasyonlarının bu doğrultuda yapılması gerekmektedir.

Rusya vize başvuru formunda ilk giriş yapılacak şehir adının yanında Rusya’da seyahat edilecek diğer yerlerinde adlarının yer almalıdır.

Rusya ticari vize başvurularında Rusya’daki firmadan davet mektubu alınmalıdır. Rusya vize davetiyesinin orijinalinin ibraz edilmesi zorunludur. Davetiyenin Rusya Dışişleri Bakanlığından onaylı olması gerekmektedir. Davetiye davet eden şirketin, organizasyonun ya da yetkili kişinin adı-soyadı ve ünvanı bulunmalıdır. Firma ve eğitim kurumlarının gönderdiği davetiyelerde ulaşım bilgisinin yer alması gerekmektedir.

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların ikamet belgelerini başvuru sırasında ibraz etmeleri gerekmektedir. Yabancı uyruklu vatandaşların pasaportları seyahat sonrası en az 6 ay geçerliliğe sahip olmalıdır.

Rus Konsolosluğu Rusya vizesi için gereken evraklarda değişiklik yapma ve gerektiği durumlarda ek evrak talep etme ve vize başvuru sahibini mülakata çağırma hakkını saklı tutar.

Rusya Vizesi Talep Dilekçesi

Rusya’ya gerçekleştirilecek seyahatin amacına göre vize türleri değişmektedir. Her vize tipine özgü belge listesi bulunmaktadır. Rusya Federasyonu’na gidilecek amaca göre turistik vize, aile ve arkadaş ziyareti vizesi, ticari vize, humaniter vize, transit vize, Rusya eğitim vizesi vb. kategorilerine göre vize başvurusu gerçekleştirilmelidir.

Rusya vizesi başvurusunda bulunacak kişi iş sahibi ise dilekçeyi Rusya Konsolosluğu’na hitaben, şirketin antetli kağıdına, gelir bilgisini beyan ederek yazmalıdır. Dilekçe şirketin antetli kağıdına yazılmış olmalı; dilekçede başvuruda bulunacak kişinin görevi, maaş bilgisi, izinli olduğu tarihler detaylı olarak yer almalıdır. Rusya vizesine başvuruda bulunacak kişi şirket sahibiyse, şirketinin antetli kağıdına, Rusya Konsolosluğu’na hitaben, Rusya’da gerçekleştireceği ticari faaliyetin kapsamını içeren dilekçe hazırlamalıdır.

Rusya vizesi başvurusunda bulunacak kişi çalışmıyorsa başvuru dosyasına seyahat masraflarını karşılayacak 1. dereceden yakınının şahsen, Rusya Konsolosluğu’na hitaben yazdığı; ziyaret amacını, konaklama detaylarınızı içeren dilekçeyi ve sponsorun mali/mesleki durumunu gösterir belgelerini de eklemelidir.

Rusya Vizesi Ücreti

Rusya vizesinin ücreti seyahat amacına ve kalış süresine göre değişebilmektedir. Başvurulan vize kategorisi, çok girişli veya tek girişli vize talepleri de ücrete farklı şekilde yansıyabilir. Vize kategorileri turistik, ticari, ziyaret vizesi şeklindedir. Yabancı uyruklulardan talep edilen ücretler farklı olabilmektedir. Uzun süreli Rusya vize taleplerinin ücreti talep edilen süre ve yine uzun süreli vize kategorileri olan Rusya çalışma vizesi, Rusya oturum izni, eğitim amaçlı vizelerin içeriğine göre değişebilmektedir. Rusya vize ücreti konusunda Rusya Konsolosluğunun tarafından akredite edilen vize merkezinden detaylı bilgiye ulaşılabilir. Rusya vizesi ücreti konjonktüre göre de değişebilir bu nedenle seyahatinize yakın tarihlerde güncel ücret bilgisini alabilirsiniz.

Rusya Vizesi Randevusu

Rusya Konsolosluğu, Rusya vizesi işlemlerini randevu sistemi ile kabul etmektedir. Rusya Konsolosluğu’na yapılan her randevusuz başvurunun işleme alınma süresi uzamaktadır. Rusya Konsolosluğu, Rusya vize müracaatlarını elektronik olarak kabul etmektedir. Evrak teslim yerine göre başvuru tamamlanmalıdır.

Rusya Vizesinin Sonuçlanma Süreleri

Rusya Konsolosluğu kendi resmi tatilleri haricinde Türkiye Cumhuriyeti’nin de resmi tatillerinde hizmet vermemektedir. Rusya seyahat işlemleri Rusya Konsolosluğu’nun yoğun olabileceği tarihler ve tatil günleri dikkate alınarak organize edilmelidir. Başvuru sahibinin talep ettiği vize türüne göre vize başvurusu ekseriyetle 4 ila 10 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Beklenmeyen durumlarda vize taleplerinin incelenme süresi uzayabilir. Rusya Konsolosluğu ihtiyaç duyması halinde vize talebiyle ilgili evrakları detaylı inceleyebilmektedir, bu sebeple vize işlem süresi 30 güne kadar çıkabilmektedir.

Rusya Ekspres Vizesi

Rusya ekspres vizesi Rusya Konsolosluğu’nun özel izni ile 1-3 iş günü arasında alınabilir. Hızlandırılmış şekilde vize alma dilekçelerinin incelenme süreleri 1 ile 3 iş günü arasındadır. Ekspres Rusya vizesi konsolosluğun aciliyetini onayladığı durumlarda çıkmaktadır, örneğin turistik amaçlarla Rusya’ya seyahat planı yapan bir kişinin ekspres vize alabilme ihtimali düşüktür.

Rusya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rusya vizesi etiketinin basılı olduğu ve Rus hudut makamlarında kontrol edilecek pasaportun sayfalarında herhangi bir yırtılma/hasar olmadığına, kullanılacak pasaportun yıpranmamış olmasına dikkat edilmektedir.

Pasaport yenilendiyse Türkiye’den Rusya Federasyonu’na veya Rusya Federasyonu’ndan Türkiye’ye seyahat etmeden önce sahip olunan pasaporttaki vize, yenilenen pasaporttaki aktarım işlemi için Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’na ve Göç İşleri Şubesi’ne (OVİR) ya da Rusya Federasyonu’nun Türkiye’deki temsilciliklerine vakit kaybetmeden müracaat edilmelidir.

Rusya vizesi başvuru dosyasında; vize anketinin, çok girişli başvuruda bulunulacaksa davetiyenin, Federal Göç Şubesi (FMS Rossi) daveti ile düzenlenen vize taleplerinde; çalışma, eğitim, hümaniter ve ticari vize başvuru belgelerinin orijinal hallerinin sunulması gerekmektedir. Rusya Federal Göç Şubesi davetiye kopyaları yalnızca bir ve iki girişli vizeler için geçerlidir.

Rusya’ya seyahatinin tamamlanma tarihinden sonra vizenin işleneceği pasaportun en az 6 ay (çalışma ve öğrenci vizesi için 1,5 yıl gereklidir) geçerliliğe sahip olmalı, vize anketinin bizzat başvuru sahibi tarafından imzalanmalı ve ıslak imzalı hali başvuru dosyasına eklenmelidir. Rusya Vizesi başvurusuna uygun hazırlanması gereken evrakların detaylı listesi seyahat amacına göre farklılık göstermektedir.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.