'Avrasya savaşı! Yeni dünyanın ayak sesleri’ #7

‘Avrasya savaşı! Yeni dünyanın ayak sesleri’ dosyası yedinci bölümüyle SuperHaber YouTube kanalında yayında...

Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ)’nün 6 Temmuz 2005 tarihinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da (şimdiki adıyla Nur-Sultan) düzenlenen Liderler Zirvesi’nde yapılan ortak açıklama, Washington’da adeta soğuk duş etkisi yaratmıştı. Açıklamada açıkça “Avrasya’dan elinizi çekin, Afganistan’da işiniz bitti, çekip gidin” mesajı verilmiş, Washington’un ilk yanıtı “Çinliler ve Ruslar bize mesaj veriyor. Orta Asya’daki varlığımızın azaltılmasını ve geri çekilmesini talep ediyorlar” olmuştu.

Ukrayna ile Rusya savaşına sadece Rusya’nın işgal harekatı olarak bakarsak, büyük resmi çok yanlış okumuş oluruz. Örneğin ABD’nin Afganistan ve Irak saldırıları açık bir işgaldir. Ancak Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkiyi, ABD’nin işgal ettiği ülkelerle arasındaki ilişkiyle aynı kefeye koymak mümkün görünmüyor. Ayrıca Soğuk Savaş bitişiyle yaşanan gelişmeleri arka arkaya sıraladığımızda, bugün yaşananların jeopolitik bir bilek güreşinin hamleleri olduğunu anlamamız kolaylaşır. Bu tespit ne Rusya perspektifinden bakış açısıdır, ne de Kiev yönetimini aklama girişimidir. Durum şudur: Rusya ile ABD’nin pilot koltuğunda bulunan NATO’nun Ukrayna sahasındaki sert çatışmasıdır. Bunu anlamak için de,Rusya’nın Soğuk Savaş sonrasında ABD’nin hamlelerine karşı yaptığı hamleleri bilmek gerekir. 

NATO genişlemesi, eski Sovyet cumhuriyetlerindeki hareketlilik/olaylar, Rusya’nın bazı politik hamleleri nedeniyle ABD ile Rusya arasında Soğuk Savaş yıllarını aratmayacak bir mücadelenin yaklaştığını göstermekteydi. Rusya, bu çevreleme politikalarına karşı hamle yapmak için fırsat kollamaktaydı. Bir de avantajı vardı. Moskova, Sovyetler döneminde çekişme içinde olduğu Pekin yönetimi ile bu sefer ikili ilişkilerini geliştirmeye başlamıştı. Çünkü ABD, Sovyetler çöktükten sonra gözünü potansiyel ekonomik rakip olan Çin’e de çevirmişti. Çin ile mücadele uzun vadeliydi ama eninde sonunda bu mücadele verilecekti. Bu nedenle Sovyetlerin mirasçısı Rusya ile Çin arasında ilişki gelişmeye başlamıştı. Primakov’un geliştirdiği doktrinde de Çin ile ilişkiler önemli bir yer tutuyordu. İki ülkenin de ortak çalışmada temel aldığı politika çok kutupluluğun yeniden inşasıydı. 

‘Avrasya savaşı! Yeni dünyanın ayak sesleri’ dosyası yedinci bölümüyle SuperHaber YouTube kanalında!

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

 

 

 

 

 

 

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.