Rüzgar Türkiye’den yana esmeye başladı

Finansal piyasalarda hava Türkiye açısından olumluya dönüyor. Moody’s’in not görünümünü durağandan pozitife yükseltmesi, yeni not artışının en önemli göstergesi oldu. Bu nedenle not artışı ihtimaline göre pozisyon alanlar uzun vadede başarılı yatırım yapmış olacak. Parasal sıkılaştırmanın da bir müddet daha devam edeceği görülüyor. Bunun nedeni de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamaları. İşte detaylar…

Cuma gecesi geç vakitlerde, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluş Moody's Türkiye'nin kredi notunu B3 seviyesinde sabit bırakırken, not görünümünü ise durağandan olumluya iyileştirdi. Türkiye'nin CDS seviyesi ile mevcut not seviyesini üst üste koyduğumuzda, uygulanmaya devam eden seçim sonrası politikaların devamı durumunda not artırımlarının da mutlaka gelecek. Zaten, görünüm artırımı ardından not artırımı için Moody's de mevcut uygulanan politikaların devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rüzgar Türkiye’den yana esmeye başladı

Bu bağlamda, Cuma gününün sonlarına doğru, belki de görünümde ziyade, notun kendisinin artacağı beklentisini satın alan hisse senetleri, kapanışa doğru gelen alımlarla günü sert bir yükselişle tamamlamıştı. Bu noktada, Cuma günün ilk yarısını satıcılı geçiren Türk hisse senetlerinin, kapanış zili öncesinde, borsanın son yıllarda en büyük oyuncusu olan Bank of America'nın ciddi büyüklükte alımı ile sert bir yükseliş kaydetmesi de kulislerde epeyce konuşuldu! Bu bağlamda, hisse senetlerinde yaşanan sert yükselişin ya da alımlara neden teşkil eden beklenti de gerçekleşmedi. 

Bu yıl için reel olarak TL'nin değerini koruyan bir strateji izleyen kamunun yardımı ile USDTRY kuru psikolojik 30 seviyesini aşarak 30,1 seviyesine geldi. Mevcut enflasyon dinamiklerini ile yaptığımız hesap kitaba göre, sene sonu için 40 kur seviyesini ön görmeye devam ediyoruz. CDS risk primi 300 seviyesinin etrafında yatay seyrini korumaya devam ederken, tahvil faizlerinde ise geçen hafta başarılı geçen ihaleler ardından bir miktar ikincil piyasada faizler yükseldi. Kıbrıs İktisat Bankası analizine göre, yılın ilk haftasına yönelik TCMB verilerinde, Kasım-Aralık ayında alımlara sahne olan hisse ve tahvil piyasasından yabancı çıkışı oldu, rezervler ise azaldı. Bu arada haftanın son iş günün açıklanan Cari işlemler dengesi Kasım ayında 2,7 milyar dolar açık verdi. Bu sonuçlarla, 2023 yılının ilk 11 ayında açık 43,6 milyar dolar oldu. Bu tablonun sevindirici tarafı, finans hesabının normalleşen para politikasının da yardımı ile portföy girişleri ve yurtdışı borçlanma ile desteklenerek 11,4 milyar dolar fazla vermesi oldu. 

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonda risklere karşı dikkatli olduklarını ve ihtiyaç duyulması halinde her türlü adımı almaya hazır olduklarını söyledi. Hatırlanacağı üzere, Mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından Haziran ayında faiz artırımlarına başlayan TCMB, 2023 yılının son olağan toplantısı ile birlikte toplamda 3,400 baz puan faiz artırımına giderek politika faizini %8,5'ten %42,5 seviyesine yükseltti. TCMB'nin 25 Ocak tarihinde düzenlenecek yılın ilk olağan toplantısında, politika faizini %42,50 seviyesinden %45 seviyesine yükselterek bekle ve gör stratejisine geçme ihtimali bulunuyor.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.