Rüzgar ve güneşe yatırım 12 ayda 7 milyar dolarlık tasarruf sağladı
Hükümetin yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği destek sonuçlarını göstermeye başladı. Türkiye, hem enerji arz güvenliğini sağladı hem de yılda 7 milyar dolarlık tasarruf etti. Önümüzdeki dönem de aylık fosil yakıt tasarrufu 700 milyon doları bulacak.
Fosil gaz fiyatları tüm dünyada hızla yükselirken, Türkiye elektrik fiyatları da fırladı. Rüzgar ve güneş, Türkiye'yi fosil yakıt ithalatında şimdiden milyarlarca dolar tasarruf ettirdi, ancak doğru politikayla daha fazlasını yapabilirler. Fosil gaz fiyatları Türkiye'de elektrik fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Merkezi İngiltere’de bulunan düşünce kuruluşu EMBER’ın yaptığı araştırma, Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımların ekonomiye katkısnı araştırdı.
Gaz fiyatlarında bir yılda yedi kattan fazla artış, elektrik fiyatlarında altı kat artışa dönüştü. Türk lirasının değer kaybetmesi, fosil gaz fiyatlarının elektrik fiyatları üzerindeki etkisini artırdı.
Rüzgar ve güneş enerjisi üretimi, son 12 ayda 7 milyar dolarlık fosil yakıt ithalatını önleyerek Türkiye'nin ithalat faturalarını düşürdü. Önümüzdeki aylarda, gaz fiyatının aynı kalması durumunda her ay yaklaşık 700 milyon dolar tasarruf bekleniyor.
Piyasa müdahaleleri ülkenin üzerindeki maliyet yükünü azaltmıyor. Türkiye, piyasa genelindeki tavan fiyatlarını, ulusal elektrik tarife fiyatlarını ve gaz tarife fiyatlarını baskılayarak elektrik fiyatlarını düşük tutmaya çalıştı. Ancak piyasa müdahaleleri elektrik üretim maliyetini düşürmemekte ve ülke üzerindeki toplam maliyet yükü aynı kalmaktadır.
İletim Sistemi İşletmecisi rüzgar ve güneş enerjisi için sınırlı kapasiteler ayırsa da, açık artırmalar ihale edilen kapasitelerden 10-15 kat daha fazla başvuru çekiyor. Bu kapasitelerin yükseltilerek yatırım iştahının daha verimli kullanılması gerekmektedir.
“Gaz fiyatları ve zayıf para birimi Türkiye'de elektrik fiyatlarının yükselmesine neden olurken, yenilenebilir kaynaklar milyarlarca dolarlık fosil yakıt ithalatını engelliyor. Yenilenebilir enerji, doğru politikayla daha fazlasını yapabilir. Tarife garantisinin sona ermesinden sonra, serbest piyasa ve ihaleler, Türkiye'de yeni yenilenebilir dağıtımların ana yolları olacaktır. Ancak, rüzgar ve güneş enerjisine ayrılan kapasitelerin çarpıcı biçimde büyütülmesi ve ülkedeki yatırım iştahını zedeleyen piyasa müdahalelerinden kaçınılması gerekiyor. Enerji krizi, güneş enerjisi gibi çok hızlı uygulanabilen hızlı çözümlere ihtiyaç duyuyor.