Saç ekimi nedir ve nasıl yapılır?
Birçok insanın yaşadığı saç kayıpları beraberinde saç ekim teknolojisini de geliştirmiş ve bu konuda farklı teknikler kullanılmaktadır.
Teknolojik olarak en fazla kullanılan tekniklerden biri Dhi saç ekimi tekniğidir. Medhair Clinic Dhi saç ekimi uygulamasını çok sık kullanmaktadır. Saç kayıpları yaşayan insanlar saç ekimi yaptırarak bu kayıplardan kalıcı olarak kurtulmaktadır. Dökülen bölgeye transfer edilen saçlar hastanın kendi saçlarıdır. Dolayısıyla kendi hücrelerinden grefti alınması son derece sağlıklı bir uygulamadır.
Saç ekimi uygulamasında kişinin dökülen saçların tekrar çıkması sağlanmaktadır. Hasta saç ekimi yaptıracağı merkezde son derece konforlu bir biçimde operasyon olur ve doğal saçlarına yaklaşık olarak maksimum 1 yıl içinde kavuşur. Ancak bu konuda önemli olan doğru bir saç merkezini ve bu işlemi yapacak olan hekimi seçmektir. Bu saç ekimi işleminin başarılı olması açısından çok önemlidir.
Saç Ekimi Nedir?
Saç ekimi operasyonu lokal anestezi altında bazı durumlarda hastanın tercihine bağlı olarak sedasyon verilerek gerçekleştirilir. Operasyon tamamlandıktan sonra baş bölgesine özel bir bandaj takılarak hastanede birkaç saat dinlendirildikten sonra taburcu edilir. Uygulamanın hemen arkasından belli ölçüde ağrı yaşanır ancak bu ağrı beklenen bir durumdur ve ağrı kesici ile kontrol altına alınır. Yaklaşık olarak 3 gün gibi bir süre evinde istirahat etmesi beklenen hasta daha sonra günlük yaşamına devam edebilir.
Saç ekim operasyonunda özellikle son yıllarda en fazla kullanılan tekniklerden biri Dhi saç ekimi tekniğidir. Bu teknik greftlerinin donör bölgeden alınarak seyrek olan bölgeye ekilmesi işlemidir. Bu yöntem diğer yöntemler gibi ensenin üst kısmından alınan grafiklerle gerçekleştirilir. İlk muayenede hekim hastaya saç ekiminin hangi teknikle yapılacağı konusunda bilgi verir.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi genel olarak belli uygulamalarla yapılır. Donör bölgeden saç kökleri alınarak dökülen seyrekleşen bölgeye transfer edilir. Genellikle saç dökülmesini yoğun olarak yaşayan hastalarda ense bölgesinin üst kısmında bulunan saçlar sağlıklı saçlardır. O bölgede dökülme yaşanmaz bu nedenle saç ekim işleminde hastaların iki kulak arasındaki ense bölgesi greft için uygundur ve greftler oradan alınır.
Donör bölgeden saç dökülmesinin oranına bağlı olarak kaç adet greft alınacağına hekim karar verir. Hastanın saçının seyrekliği yoğun saç dökülmesi yaşaması greft sayısında değişiklik gösterir. Donör bölgeden alınan greftler seyrek olan yere transfer edilerek işlem tamamlanır. Ancak saç dökülmesinin yoğun olarak yaşandığı bölgedeki açıklığın çok fazla olması durumunda bu işlem birkaç seansta tamamlanır.
Saç Ekimi Operasyonları Kimlere Uygulanır?
Saç ekimi uygulaması 18 yaşını dolduran cinsiyet gözetilmeden herkese yapılabilir. Saç dökülmesi kişiden kişiye farklı oranlarda gerçekleşir. Bu konuda erkekler çok daha fazla saç dökülmesini yaşayan kişilerdir. Genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişen saç dökülmesi erkeklerde kelleye kadar varmaktadır. Dolayısıyla erkeklerde uygulanan saç ekim operasyonu daha fazla saç grefti alınıp transfer edilmesini gerektirir.
Kadınlarda da sıklıkla yaşanan saç dökülmesi genellikle seyrek saçlar biçimindedir. Kadınlarda da donör bölge değişmez ve aynı bölgeden saç greftleri alınarak transfer edilir. Saç dökülmesinin sebep olduğu durumlar ilk muayene de hasta ile karşılıklı konuşulur ve bir takım tetkikler yapılır. Bazı kronik hastalığa bağlı saç dökülmelerinde saç ekimi öncesi hastanın bu konuda tedavi olması istenir. Örneğin tiroit hormonuna bağlı saç dökülmesinin yaşanması durumunda saç ekim işlemi gerçekleşmiş olsa dahi saç dökülmesi devam edebilir. Dolayısıyla hastanın bu konuda tedavi olması istenir daha sonra saç ekim işlemi gerçekleştirilebilir.
Saç Ekimi Öncesi
Hasta saç ektirmeye karar verdiğinde öncelikle merkez ve operasyonu gerçekleştirecek hekimle diyalogda olmalıdır. Operasyon öncesi hastanın sürekli kullandığı ilaçlar varsa ve herhangi bir sağlık sorunu varsa bu konuda hekimin bilgilendirilmesi gerekir. Hekim bu sağlık sorunlarını değerlendirip hastaya saç ekimi yapıp yapmayacağına karar verir. Operasyon öncesi ayrıca hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanması durumunda bunu kesmesi istenir. Alkol ve sigara tüketen hastalarda operasyon öncesi içki ve sigarayı bırakması istenir. Bu operasyon açısından çok önemlidir.
Saç Ekimi Sonrası
Saç ekimi yaptıran hasta sonrasında mutlaka 2-3 gün evinde dinlenmesi gerekir. Ayrıca 15 gün kafa Güneş ışınlarından ve yağmurdan korunmalıdır. Ne çok sıcak ne de çok soğuk ortamlarda bulunmamalı, duş alması doktor tarafından önerilmiş ise sıcak veya soğuk değil ılık suyla duş almalıdır. Hamam sauna havuz gibi yerlerden en az 15 gün uzak durmalıdır. Çünkü bu tür yerler enfeksiyon riskini arttıran yerlerdir. Hastaya saçını ne zaman yıkayacağını hekim söyler.
Bazı durumlarda ilk yıkamayı hekim kendisi klinik şartlarda gerçekleştirir. Bu aşamada hastanın hangi şampuanı kullanması gerektiği veya herhangi bir solüsyon veya ilaç kullanıp kullanmayacağı hekimin kararıdır. Yaklaşık 1 hafta sonra kafa derisindeki kabuklanmalar geçer ve dökülür. Dolayısıyla donör bölgede oluşan kesirlerde kendiliğinden geçer ve her geçen gün izleri tamamen kaybolur.
Saç Ekimi Fiyatları Ne Kadar?
Saç ekimi fiyatları merkeze ve hekime göre değişiklik gösterse de genel anlamda Amerika ve Avrupa ülkelerine göre düşük maliyetlidir. Saç ekimi fiyatlarını etkileyen bir diğer konu ise ne kadar alana saç ekileceğidir. Seyrek saçlı kişilere yapılan saç ekim operasyonu ile tamamen saçı dökülen kişilere yapılan operasyonlar farklıdır.
Hem daha fazla emek gerektirir hem de daha fazla saç grefti toplanmasına sebep olur. Dolayısıyla bu her iki durum saç ekim fiyatında farklılık gösterir. Bu konuda en doğru bilgiye hekimle yüz yüze konuşarak karar verilmelidir.
Medhair Clinic saç ekimi ve saç ekimi fiyatları hakkında bilgi almak için https://www.medhairclinic.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.