Sadece kemikleri güçlendirmiyor! Bu faydaları gözden kaçırmayın...
Çoğumuz sıcak ve güneşli havalarda D vitamini almayı düşünmeyiz. Ancak kış yaklaştıkça, kapalı günler ve uzun gecelerle birlikte, vitamin D takviyesi almanın faydalı olup olabileceğini düşünüyor olabilirsiniz. İşte, D vitaminin sağlığınıza kattığı bazı faydalar...
Yaz aylarında, D vitamini almanın en iyi yolu biraz güneşe çıkmaktır. Ultraviyole ışınlar, cilde 7-dehidrokolesterol adlı bir kolesterolle etkileşime girer ve ardından vitamin D'ye dönüşür.
D vitamini üretimi UVB'ye bağlı olduğundan, bu, kış aylarında üretme yeteneğimizin azaldığı anlamına gelir. Ayrıca, D vitamini üretimi yaşadığınız yere bağlıdır; ekvatora daha yakın yaşayanlar, kutuplara daha yakın yaşayanlardan daha fazla D vitamini üretir.
Genelde D vitamini eksikliği Kuzey Yarım Kürede yaşayan, bulutlu hava gibi ve gün ışığının az olması nedeniyle ortaya çıkar.
İngiltere'de yapılan 440.000'den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, katılımcıların %18'inin kış aylarında D vitamini eksikliği yaşadığını gösterdi. D vitamini eksikliği, belirli etnik gruplarda daha yüksek oranda görüldü. Veriler, Asyalı katılımcıların %57'si ve siyah katılımcıların %38'inin D vitamini eksikliği yaşadığını gösteriyor. Bu, cildin melanin içeriğinin UVB'yi D vitaminine dönüştürme yeteneğini belirlediği için ortaya çıkmaktadıdr.
İngiltere'de D vitamini eksikliğinin yaygınlığı ve sağlığımız için önemi göz önüne alındığında, ülkenin Bilim Danışma Konseyi 2016'da kış aylarında alınması gereken D vitamin miktarına dair önerilerde bulundu.
Önerilere göre insanlar, günde on mikrogram (veya 400 IU—uluslararası birimler) vitamin D almaya çalışmalıdır. Bu, insanların ciddi eksiklikten kaçınmalarına yardımcı olacaktır. Bu ya bir takviye alarak ya da somon gibi D vitamini bakımından zengin bazı yiyecekleri yiyerek elde edilebilir. Örneğin, taze ringa balığının 100 gram servisi yaklaşık beş mikrogram vitamin D içermektedir.
D vitamini takviyesi almanın en belirgin faydası kemik sağlığı içindir. Aslında, D vitaminin zayıf kemiklere neden olan raşitizmi önleme yeteneği nedeniyle 100 yıl önce keşfedildi.
Raşitizm bugünlerde Kuzey Yarım Küre'de çok yaygın olmasa da, çocuklarda D vitamini eksikliği durumunda hala ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde D vitamini eksikliği, kemik ağrısı, hassasiyet ve kas zayıflığına, ayrıca kemikleri zayıflatan veya yumuşatan osteomalasi olarak bilinen genellikle "yumuşak kemik hastalığı" olarak da adlandırılan hastalığın riskini artırabilir.
D vitamini, kalsiyum ve fosfat ile olan ilişkisi nedeniyle, kemikleri güçlendirmek ve sağlamlaştırmak için gereklidir. Her iki mineral de kemiklerimizi güçlü tutmaya yardımcı olur, ancak bunun için D vitaminine ihtiyaç duyarlar.