Safra kesesi olmayan oruç tutabilir mi?
Ramazan ayında safra kesesi olmayan oruç tutabilir mi sorusunun yanıtı araştırılıyor. Oruç ibadetlerini Ramazan ayı boyunca yerine getirmek isteyenler bazı hastalık ya da rahatsızlıklarından ötürü bunu gerçekleştiremiyor. Peki, safra kesesi olmayan oruç tutar mı?
Ramazan ayında oruç ibadetlerini yerine getirmek isteyen Müslüman alemi yinede bazı hastalık veya rahatsızlıklarından ötürü bunu gerçekleştirememekte. Safra kesesi olmayanlarda bu konuda cevap aramakta.
Safra Kesesi Olmayan Oruç Tutabilir Mi?
Karaciğer alt konumunda yapışık olarak bulunan ortalama 7-10 cm uzunluğunda armut biçimindeki organ safra kesesidir. Dolu olduğu zaman yaklaşık 50 ml safra almaktadır. Safra kesesi, karaciğerden salgılanan safranın depolanması ve konsantre edilme görevini üstlenmektedir.
Yemek yendiği zaman safra kesesi kasılır ve konsantre safra, ince bağırsağa akarak yağlı yemeklerin kolaylıkla sindirilmesini sağlar. Safra kesesiyle ilgili en yaygın görülen hastalıklar, safra kesesi taşları, safra kesesi polipleri ve kanseridir.
Ne yazık ki safra kesesi hastalıklarının ilaç ya da diğer yöntemlerle tedavisi bulunmamaktadır. Tek tedavi yöntemi cerrahi ile safra keseninin alınması operasyonudur. Safra kesesi alınınca hazımsızlık, şişkinlik, gaz ve ağrı gibi şikayetlerden tamamen kurtulunur.
Doktorunuz, durumunuzu değerlendirmek için bazı incelemeler yaptıktan sonra oruç tutmanızın sağlığınız açısından mümkün olup olmadığına karar verir. Yani safra kesesi olmayan biri öğünlerine dikkat ederek oruç tutabilir.