Safra sıvısını hangi organ üretir? Safra kesesi ne iş yarar?
Safra sıvısı hangi organ tarafından üretilir merak ediliyor. İnsan vücurudunun sindirimi için en gerekli sıvılardan olan safra sıvısının hangi organ tarafından üretildiği merak konusu oldu. Safra Kesesinin ne işe yaradığı ile ilgili detaylar haberimizde.
Safra sıvısı hangi organ tarafından üretilir, Safra kesesi ne işe yarar sorularının yanıtı haberimizde.
SAFRA SIVISI HANGİ ORGAN TARAFINDAN ÜRETİLİR?
Safra, ya da öd, karaciğer tarafından üretilen, yemek yenince oniki parmak bağırsağına (duodenum) salgılanan bir sindirim sıvısıdır. Safra bazı canlılarda yemekler arasında safra kesesinde depolanabilir.
SAFRA KESESİ NE İŞE YARAR?
Safra kesesinin görevi karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Özellikle açlık söz konusu olduğu durumlarda safra sıvısı safra kesesinde birikir ve burada konsantre şekilde depolanır. Sindirim esnasında ise safra kesesi kasılmak suretiyle sıvıyı bağırsağa boşaltır.
SAFRA ASİTİ NE İŞE YARAR?
Safra asitleri, memeli hayvanların safrasında bulunan steroit asitlerdir. Karaciğerde kolesterolun oksidasyonu sonucu oluşurlar, safra kesesinde depolanıp ince bağırsağa salgılanırlar. Surfaktan olarak etki ederler, lipitleri çözüp onların emilmesi ve sindirimine yardım ederler.