Safranbolu'da 2 bin 500 yıllık gizli geçit bulundu
Karabük İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Emre Erakçaoğlu ile doğa araştırmacısı Cemil Belder, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu'da tarihi bir keşfe imza attı. Belder, ilçenin batısından geçen Gümüş Kanyonu'nda 2 bin 500 yıl önce yapıldığı tahmin edilen gizli bir geçit buldu.
Karabük'ün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ilçesi Safranbolu'da 2 bin 500 yıllık olduğu düşünülen gizli bir geçit keşfi yapıldı.
Gizli geçit Safranbolu’da tarihi çarşının batısından geçen Gümüş kanyonunda, Karabük İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Emre Erakçaoğlu ile doğa araştırmacısı Cemil Belder tarafından bulundu.
Bölgede adeta şehir efsanesine dönen ve 2 bin 500 yıl önce yapılmış olduğu tahmin edilen gizli geçit 30 metre derinliğinde ve 2,5 metre genişliğinde. Geçit vadi tabanındaki suya kadar da ulaşıyor.
"OLDUKÇA HEYECAN VERİCİ BİR KEŞİF"
Doğa araştırmacısı Cemil Belder, keşfedilen geçidin, kalelerin tipik özelliklerinden biri olan suya erişim ya da gizli geçit yollarından biri olduğunu vurguladı. Belder sözlerine şöyle devam etti:
"Kaleden suya gizli bir geçit yolunun olduğunu keşfettik. Bu geçit toprakla tamamen kapandığı için üzerinde yürümek oldukça zordu. Kastamonu Doğanlar Kalesi ve Sinop Boyabat Kalesi’nde daha önce yaptığım incelemeler sonucunda bunun kaleye erişen bir geçit olduğunu hemen anladım. Bu bizim için oldukça heyecan verici bir keşifti. Çünkü Safranbolu tarihine bakış açısını sadece bizim değil bölgeyle ilgilenen tüm tarihçilerin bakış açısını değiştirebilecek elle tutulur, gözle görülür en büyük kanıtımız. Paflagonya dönemini incelediğimizde bu geçidin 2 bin 500 yaşından daha büyük olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü Paflagonya döneminde yapılan diğer kalelerde de benzer geçitlerin olduğunu gözlemledik."
Bölgenin turizme kazandırılması için Karabük Valiliği ve Safranbolu Kaymakamlığı tarafından çalışma başlattı.
PAFLAGONYA NERESİ?
Paphlagonia veya Paflagonya, Anadolu'nun, Karadeniz'in kıyısında bulunan, Pontus ve Bitinya devletlerinin arasında kalan antik çağlarda kurulmuş bir devlettir.
Günümüzde Kastamonu, Sinop, Bartın, Çankırı ve Karabük bu bölgede bulunur. Çorum, Bolu, Zonguldak ve Samsun illerinin de bir bölümü bölgenin içinde yer almaktaydı. Batı Karadeniz ve Orta Karadeniz bölümünü kapsayan bölgeye MÖ 1000 tarihinde bu bölgeye hâkim olan Paflagonlar kendi adlarını isim olarak vermişti. Bu isim Türkler bölgeye hakim oluncaya kadar da kullanılmıştır.
Günümüze ulaşan yazılı kaynaklara göre Paflagonların son krallık merkezi İskilip'tir. Paflagonya antik bölgesinin tarihteki izlerinden söz eden en eski kaynak ise Homeros'un İlyada'sıdır. Yapılan arkeolojik kazılarda çıkan veriler ışığında Zonguldak, Bartın ve Kastamonu illerini kapsayan Paflagonya bölgesinin tarih öncesi kalıntıları 4 bin yıl öncesine kadar ulaşmaktadır.
Başta Kastamonu olmak üzere bölge 1100 yılında Danişmentliler tarafından Bizanslılardan alınmıştır. Osmanlı İmparatorluğuna katıldığı güne kadar da bölgeyi idare etmiştir.