Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci: Avrupa'da hekim sayısı yüzde 15 artarken biz yüzde 38 artırdık!
Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, 2023 HIMSS Eurasia Sağlık Bilişimi Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu "Son 10 yılda Avrupa'da hekim sayısı yüzde 15 artarken biz yüzde 38 artırdık" diyen Birinci ayrıca Türkiye olarak sağlık alanında 40'tan fazla dijital uygulama gerçekleştirdiğimizi ve nüfusuna oranla en hızlı dijitalleşen ülke olduğumuzu belirtti.
T.C. Sağlık Bakanlığı ve HIMSS işbirliği ile düzenlenen 2023 HIMSS Eurasia Sağlık Bilişimi Konferansı ve Fuarı İstanbul’da başladı.
Dijital hastane, e-sağlık, sağlıkta akıllı sistemler ve teknolojiler, yapay zekâ ve ileri uygulamaların sergilendiği ve sağlık bilişim firmaları ile kamu, özel sektör, sağlık yöneticileri ve sağlık IT profesyonellerini bir araya getiren HIMSS Eurasia 2023, uluslararası kapsamda sağlık bilişimi ve teknoloji alanında iş birliklerine zemin oluşturacak.
Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, sağlık sektörünün karşı karşıya olduğu değişimleri ve teknolojinin sağlığı şekillendirmede sahip olduğu gücü vurguladı.
İşte Birinci'nin konuşmasından satır başları:
Kentsel nüfus dünya genelinde artıyor. Bugün %55 iken 2050 yılında %70’e çıkacak. Şehirlerde yaşlı nüfusun artışı sağlık altyapısına olan talebi artırıyor. Hareketsizliğe yol açarak kronik hastalıkların ve psikolojik sorunların artmasına sebebiyet veriyor. Şehirlerdeki çevresel faktörler, hava ve gürültü kirliliğinin sağlık üzerinde olumsuz etkilerini anlamak ve buna uygun politikalar geliştirmek için çaba sarf etmeliyiz.
2050 yılında, bireye bağımlı yani 14 yaş altı ve 65 yaşın üzeri nüfus %59 olacak. Bugün büyüklerimize genelde ekonomik özgürlüğünü kazanmış çekirdek aile üyeleri destek olabiliyorlar. Ama ailede ebeveyn ile çocuk arasındaki yaş farkının artması sebebiyle yarın 65 yaşın üzerinde olacak bizler, bireye ihtiyacımız olacağı zaman bizim çocuklarımız hayatlarının başlangıcında oldukları bir dönemde olacaklar.
"YAŞAM SÜRESİ KALİTESİNİN GELİŞMESİ İÇİN TEKNOLOJİYİ KULLANMALIYIZ"
Dünyada beklenen yaşam süresi 2000 yılında 67 iken, 2019 yılında 73’e çıkmış. Bizim beklenen yaşımız 77. Fazladan yaşanan bu yılların maalesef sadece 5’i sağlıklı. Bu yaşam süresinin kalitesini de geliştirmek için bireyin kendi sağlığına dikkat etmesi, bu farkındalıkta teknolojiyi etkin bir araç olarak kullanması gerekiyor.
"YENİ BULAŞICI HASTALIKLARIN %75'İ HAYVANDAN İNSANA GEÇİYOR"
Bugün yeni bulaşıcı hastalıkların %75’i hayvandan insana geçiyor. Sağlığı düşünürken sadece insan sağlığını değil; nefes alan, var olan, canlı kabul ettiğimiz her varlığın sağlığını gözetmek zorundayız.
Çağın en önemli sorunu kronik hastalıklar. Tüm ölümlerin %74’ünü oluşturuyor. Bir kişinin kronik hastalığı olduğunda ortalama sağlık harcaması 2 katına çıkıyor. Hekim ihtiyacı %50 artıyor.
"AVRUPA'DA HEKİM SAYISI %15 ARTTI, BİZDE %38"
Bu beklentiler sağlığa ayrılan kaynağı artırmayı zorunlu kılıyor. Son 10 yılda Avrupa'da hekim sayısı %15 artarken biz %38 artırdık. Bu artışın Türkiye'de sağlık hizmetine erişimi arttırdığına tanık olduk. Buna ek olarak, bizim insan kaynağımız genç. Avrupa'da OECD ülkelerinde hekimlerin %33’ü 55 yaş üstünde, bizim ise sadece %15'i 55 yaşın üstünde.
"NÜFUSUNA ORANLA EN HIZLI DİJİTALLEŞEN ÜLKE BİZİZ"
Son olarak, sağlık sistemlerinde öncü bir trend de dijitalleşme ve güçlendirilmiş hasta. Sağlık alanında 40'tan fazla dijital uygulama gerçekleştirdik. Şu anda e-Nabız’ın 74 milyondan fazla kullanıcısı var. 2019 yılında Dünya Bilgi Toplumu İnsiyatifi kapsamında dünya zirve ödüllerinde en iyi proje ödülünü aldık. 2022 G20'de şeffaflık ve güvenilirlik açısından Best Practice olarak seçildik. Nüfusuna oranla en hızlı dijitalleşen ülke aslında biziz.
Bu gibi platformlarda yer alarak devletimizin sağlık ve dijitalleşme alanındaki bilgi ve tecrübelerini sektörün kıymetli paydaşları ile paylaşmayı önemsiyorum. Sağlık hizmetlerinin kalitesini yükselten, örnek bir ülke olacağımıza ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak için bir adım daha yaklaşacağımıza yürekten inanıyorum