Sağlık Bakanlığı'ndan mutant virüs genelgesi
Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hızla yayılan mutant virüse karşı yeni tedbir kararları aldı. 76 kentte 41 bin 552 kişide belirlenen mutasyonlu virüse yönelik alınan kararlar çerçevesinde 81 il sağlık müdürlüklerine yeni bir genelge gönderildi. Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği genelgede alınması gereken önlemler tek tek anlatıldı.
Sağlık Bakanlığı, 76 ilde 41 bin 552 kişide belirlenen mutant virüsün yayılışını önlemek amacıyla tedbirleri artırma kararı aldı. Bu çerçevede yeni Kovid-19 önlemlerini bir genelgeyle duyurdu.
İşte 81 il sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgenin ayrıntıları:
AVM VE PAZARLARA TABELA
* Ziyaret ve toplanmaların önlenmesine yönelik mesajlar medya ve sosyal medya kanalları kullanılarak, camilerde hutbeler yoluyla, muhtarlar ve toplumdaki kanaat önderleri vasıtasıyla anlatılacak. Kamusal alanların girişinde (Banka, PTT, market, pasaj, işhanı, AVM ve pazar gibi) içeride aynı anda bulunabilecek kişi sayısını gösteren tabela asılacak.
MAHALLELERE SIKI DENETİM
* Tüm kamusal alanlarda, işyerlerinde, toplu olarak bulunulan alanlara girişte HES kodu sorgulaması yapılacak. Tüm kamu ve özel hastaneler pandemi hazırlık planlarını yeniden değerlendirecek. Okullar denetlenecek.
* Mahalle denetim ekiplerine ait ilçe planları ve çalışmaları değerlendirilecek ve mahalle atak hızı yüksek olan bölgelerde denetim sıklaştırılacak.
CAMİLER, SOSYAL MEDYA, MUHTARLAR VE ÖNDERLER BİLGİLENDİRİLECEK
* Ziyaret ve toplanmaların önlenmesine yönelik mesajlar medya ve sosyal medya kanalları kullanılarak, camilerde hutbeler yoluyla, muhtarlar ve toplumdaki kanaat önderleri vasıtasıyla vatandaşlara anlatılacak.
SURİYELİ VAKALARIN TAKİBİ
* Suriyeli misafirlerin diğer sığınmacıların yoğun olarak bulunduğu yerleşim yerlerinde vaka sayıları, sağlık kuruluşlarına başvuru ve alınan numune sayıları ve pozitiflik yüzdeleri ile ortalama temaslı sayıları yakından takip edilecek.
YENİ MUTANT VİRÜSLER ARAŞTIRILACAK
* İllerde virüste oluşabilecek yapısal değişikliklerin zamanında fark edilebilmesi amacıyla rastgele seçilen numunelerde mutasyonun tespitine yönelik analizin yapılması sağlanacak.
TEMASLI TAKİBİ
* Temaslı tespitinde vakanın ev, işyeri, komşu, sosyal çevresi ve seyahat öyküsü ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak tekrar sorgulanacak.
14 GÜN İZOLASYON ÖNERİSİ
* Genelgede, cezaevi, huzurevi, engelli bakım merkezi, geri gönderme merkezi, kamp gibi ilde mevcut tüm toplu yaşanan alanlarda çalışan tüm personele 10 günden az olmamak kaydı ile uygun koşullarda ise 14 gün süreyle izolasyon uygulanması önerildi. Söz konusu izolasyon süresinin sonunda yapılan PCR testi sonucu negatif bulunan ve yakın çevresinde bilinen bir vakanın temaslısı bulunmayan kişilerin çalışmaya başlayabileceği kaydedildi.
YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLAYAN YERLERDE ALINACAK TEDBİRLER
* Genelgede, yüz yüze eğitime başlanan yerler ile eğitime başlanan tüm okullarda, olası bulaş riski açısından Toplumda Salgın Yönetimi rehberinde belirtilen tedbir ve uygulamaların değerlendirilmesi önerildi.
OKUL TARAFINDAN HAZIRLANAN PLAN İÇİN BİLGİ
* Yine genelgede, okul yönetimi tarafından hazırlanan okul acil durum planı hakkında il milli eğitim müdürlüğü sağlık sorumlularından bilgi alınması ve ilçe düzeyinde sağlık müdürlükleri ile okulda yapılacak filyasyon için ekip ve iletişim planı oluşturulması, vaka veya temaslı tespiti durumunda yapılması gereken inceleme ve araştırma süreçlerinde okul yönetimi ile birlikte hızlı hareket edecek şekilde iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
KAMU VE ÖZEL HASTANELERDE PANDEMİ HAZIRLIK PLANLARI
* Genelgede, tüm kamu ve özel hastanelerin pandemi hazırlık planlarını yeniden değerlendirmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin enfeksiyondan korunma ve kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanımı eğitimlerinin yenilenmesi, tüm personelin Kovid-19 hastalığına yönelik korunma ve KKE kullanımı konularında farkındalığının daha da artırılması istendi.
* Genelgede, sağlık kurumlarında yapılan triyaj sonrasında Kovid-19 açısından şüpheli başvurularda örnek alınmasının sağlanması ve Kovid polikliniklerine başvuranlardan örnek alınıp alınmadığının kontrol edilerek düzenli takip yapılması önerildi.
*Genelgeye göre, ilde virüste oluşabilecek yapısal değişikliklerin zamanı nda fark edilebilmesi amacıyla rastgele seçilen numunelerde mutasyonun tespitine yönelik analiz yapılması da istendi.
* Buna göre sonuçlar düzenli olarak takip edilip, mutasyon tespit durumunda hızla Merkez Referans Laboratuvarına gönderilecek.
"DÜĞÜN CENAZE, YEMEK..."
* Sağlık Bakanlığı'nın genelgesinde ayrıca, temaslı tespiti sırasında vakanın ev, işyeri, komşu, sosyal çevresi (düğün, toplantı, cenaze, toplu yemek vb.) ve seyahat öyküsünün ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak tekrar sorgulanması gerektiğinin altı da çizildi.