Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden solunum cihazı müjdesi!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Gülhane Kampüsü'nde bulunan Medikal Üretim ve Tasarım Merkezi'ndeki 3D sistemi ile bir solunum cihazının 2 ya da 4 kişi tarafından kullanılmasını sağlayacak aparat geliştirildiğini açıkladı.

Dünyayı kasıp kavuran koranavirüs (Kovid-19) salgınında en büyük sıkıntı solunum güçlüğü yaşayan hastaların kullandığı ventilatörlerin (solunum cihazı) azlığı oldu. 

Birçok ülke salgın nedeniyle ventilatör ürettirmek için sanayi kuruluşları ile anlaşma yapmak zorunda kaldı. 

Bir başka çalışma ise solunum cihazlarının daha fazla kişi tarafından kullanılmasını sağlamak için yapılıyor. 

Bu noktada Türkiye'de önemli bir gelişme yaşandı. Habertürk'te Veyis Ateş'in konuğu olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Gülhane Kampüsünde gerçekleştirilen bir çalışmayı anlattı. 

3D yazıcı ile kafatası kemiği, çene ya da göğüs kafesi gibi titanyumdan insan yedek parçası üretilen Medikal Üretim ve Tasarım Merkezi'nin solunum cihazlarını birden fazla kişide kullanmayı sağlayacak bir aparat geliştirdiğini müjdeleyen Aydın sözlerine şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanlığına bildirdik. Bir ventilatör cihazından 2 ya da 4 kişiyi besleyecek ara aparatları yaptık. Yoğun bakım ve anestezist arkadaşlar kullanmaya çalışıyorlar. İhtiyaç olursa bir makineden birkaç hasta yararlanabilecek." dedi.

Prof. Aydın, sokağa çıkma yasağı ve izolasyonlara ilişkin de iki tehlike merkezine dikkat çekti. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden solunum cihazı müjdesi!

Bu tehlike merkezlerinden birinin İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde her biri bir mahalleden daha büyük olan kendi yaşam alanları bulunan siteler olduğunu işaret eden Aydın, bu sitelerdeki kişilerin sosyal mesafe ve izolasyonlara tam anlamı ile uymadığını söyledi. Aydın sokağa çıkma yasağının aynı zamanda site içine de çıkmayı kapsadığını, sağlıkları için sitede yaşayanların da buna uyması gerektiğinin altını çizdi. 

Bir diğer tehlikenin ise normal zamanda hizmet sektöründe çalışan 20-35 yaş aralığındaki, enerjik gençlerle ilgili olduğunu vurgulayan Prof. Aydın, sosyal medya üzerinden haberleşip buluştukları yerlerde sosyal mesafeye aykırı şekilde buluşan gençlere güvenlik güçlerinin sıkıyönetim varmış gibi pres yapmasında fayda olduğunu söyledi. Ve ekledi: 

"Yoksa her genç evlerine enfeksiyonu taşıyacak. Sevdiklerimize yarın yakın olmak istiyorsak bugün mesafeli olalım"

GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.