Sağlık çalışanları yıpranma payı nedir?

Yıpranma payı son günlerde konuşulan konular arasında yer alıyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın açıkladığı torba yasada sağlık çalışanlarının beklediği yıpranma payı yer alıyor. Peki sağlık çalışanlarına yıpranma payı nedir? Yıpranma hakkı ne olacak? Detaylar haberimizde...

Yıpranma payı nedir? Meclise sunulan torba yasanın içerisinde sağlık çalışanlarını ilgilendiren yıpranma payı yer aldı. Torba yasa ile gündeme gelen yıpranma payı ise vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki sağlık çalışanlarına yıpranma payı nedir? Yıpranma hakkı ne olacak? Merak edilen detaylar haberimizde...

Sağlık çalışanları yıpranma payı nedir?

TRT Haber'in haberine göre; Meclis'e sunulan yeni torba kanun teklifinde, sağlık çalışanlarına önemli haklar getiriliyor. Bir yıllık çalışmaya 60 günlük fiili hizmet süresi zammı uygulanacak.

Doktor ve diş hekimlerinin emekli aylıkları da ek ödemelerle artırılacak.

Uzman hekimlerin aylıkları ortalama 2 bin lira, diğer hekimlerin emekli aylığı da bin 500 lira artacak.

Teklife göre, harp okullarının 2'nci, 3'üncü ve 4'üncü sınıflarına, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenci alınabilecek.

Düzenlemede yasa dışı bahisle mücadele de var. Bu kapsamda, şans oyunlarında ikramiye oranı yüzde 59'dan yüzde 83'e çıkarılacak.

Sağlık çalışanları yıpranma payı nedir? - Resim : 2

YIPRANMA PAYI NEDİR?

Hürriyet'in haberine göre;  Mevcut durumda Türkiye’de 18 meslekte yıpranma payı bulunuyor. Yıpranma payı ile çalışma koşulları ağır olan mesleklerden daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda “fiili hizmet zammı” olarak geçen yıpranma payı ile çalışma koşullarının ağır olması sebebiyle diğer mesleklere nazaran daha fazla efor sarf edilen ve diğer mesleklerden daha fazla yıpranmaya maruz kalınan işlerde daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor.

Örneğin yıpranma payı hakkına sahip olan mesleklerde çalışana çalıştıkları her yıl için ilave 90 gün fiili hizmet zammı veriliyorsa, 12 ay çalışan bir personel, 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor. Buna göre, normalde her yıl emeklilikte 360 gün olarak kabul edilirken, fiili hizmet zammı kapsamındaki mesleklerde her yıl 360 güne ilave olarak 60 ile 180 gün arasında değişen oranlarda prim ödeme gün sayısı ilave ediliyor. Yani, normal bir işte çalışanın emekliliğinde yılda 360 gün dikkate alınırken, fiili hizmet zammı kapsamındaki işlerde 420 ile 540 gün arasında prim ödeme günü dikkate alınıyor.

 Türkiye’de 18 grup çalışan için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Bunlar, kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, TSK’da, Emniyet’te, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda, basın ve gazetecilikle, TRT’de görev yapanlarla TBMM’de yasama organı statüsünde çalışanlar.

Basında yer alan iddialara göre sağlık sektöründe çalışan kişilere de yıpranma payı geliyor. Buna göre; sağlık personelleri ağır işte çalışan personel gibi 60 günlük yıpranma hakkı elde edecek.

YIPRANMA PAYI OLAN MESLEKLER

Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60 - 90 gün

Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün

Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün

Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün

Kok fabrikalarıyla Termik santrallerde çalışanlar 60 gün

Alüminyum fabrikalarında çalışanlar 60 gün

Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün

Döküm fabrikalarında çalışanlar 60 gün

Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün

Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün

 Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar 90 gün.

Su altında çalışanlar 60 gün

Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün

Emniyet ve MİT mensupları 90 gün

İtfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlar 60 gün

Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışan gazeteciler 90 gün

TRT’de Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışanlar 90 gün

Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar 90 gün fiili hizmet zammı alıyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.