Çalışmada, her gece 8 saat uyuyan kişilerde bile düzensiz uyku saatlerinin kalp hastalıkları riskini beşte bir oranında artırdığı görüldü. Dr. Chaput, “Uyku düzenliliğinin, kalp sağlığı üzerinde uyku süresinden daha etkili olduğunu söyleyebiliriz.” diyerek düzenli ve kaliteli uykunun önemini vurguladı. Peki, uyku pozisyonunun kalp krizine etkisi var mı? En doğru uyku şekli nedir?
Sağlıklı uyku için ne yapmalı? Uyku pozisyonu nasıl olmalı? Uyku pozisyonu kalp krizine neden olur mu?
Son yapılan araştırmalar, uyku düzeni ve yatış pozisyonunun kalp sağlığımız üzerindeki beklenmedik etkisini gözler önüne serdi. Kanada’daki Ottawa Üniversitesi’nden Dr. Jean-Philippe Chaput liderliğindeki bir ekip, 72.000’den fazla kişinin uyku pozisyonu alışkanlıklarını inceleyerek çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmacılar, düzensiz uyku saatlerinin ve uyku pozisyonunun kalp krizi ve felç riskini önemli ölçüde artırdığını belirtiyor.
DÜZENSİZ UYKU RİSKLİ Mİ?
British Heart Foundation’da kıdemli kardiyak hemşire olan Emily McGrath, düzensiz uykunun kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini şu şekilde açıklıyor.
“Uykunun kalp sağlığına faydaları tam olarak anlaşılmamış olsa da, bozulmuş uykunun CRP adı verilen bir iltihap belirtecinin seviyesini artırdığı biliniyor. Bu da kalp hastalıkları riskini yükseltiyor.”
DÜZENSİZ UYKUNUN ETKİLERİ NEDİR?
Yaşam tarzı üzerindeki etkisi: Düzensiz uyku, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı seçimlerini olumsuz yönde etkileyerek dolaylı olarak kalp sağlığını riske atabilir.
Stres ve anksiyete: Uyku düzensizlikleri, stres ve anksiyete seviyelerini artırarak kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.