Sakal kesmek günah mı? Sakalı kazıtmak haram mı?

İslam inanışına göre sakal kesmek veya sakal bırakmak, kimilerine göre günah kimilerine göre ise tenzihen mekruhtur. Peki gerçektende İslam’da sakalı kazıtmak haram mıdır? İşte tüm detaylar…

Sakal, erkeklerde yüzün doğal bir parçası olarak değerlendirilmekle birlikte sakal kesmek ve sakal kazıtmak adına İslam alimleri tarafından farklı görüşler ortaya atılmıştır. Hâl böyle olunca da bu bazı kafa karışıklıklarına sebebiyet vermiştir.

Resûl-i Ekrem Efendimizin ehemmiyetli sünnetlerinden birisi olan sakal için hiçbir âlim farz olduğunu ileri sürmediğinden terkinde de farzın terki gibi bir hüküm söz konusu olarak kesinlikle ele alınmamıştır.

Sakal kesmek günah mıdır?

İslam inanışına göre sakal sünnetinde Şafiî ile Hanefî arasında farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Şafiî ye göre sakal sünnetken kesimi ise sadece tenzihen mekruh oluşturmuştur. Hanefî ye göre ise sakalı bıraktıktan sonra kesmek tahrimen mekruhtur.

Sakal kesmek günah mı? Sakalı kazıtmak haram mı?

Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım ise sakalsızlık halini yani yüzün tamamen tıraş edilmesini erkeğin jilet kullanarak yüzünü kadınsı bir yüze çevirerek erkeklik alametinin, erkeklik organının imhası olarak görmektedir. Bu nedenle de sakal kesilmeyi, Allah’ın erkeğin yaradılışına müdahale olarak benimsemektedir.

Kimi alimler ise sakalı çıkmış olan birinin sakalını kazıtmasını haram olarak değerlendirmişlerdir. Birtakım siyasi ve sosyal nedenlerle istedikleri halde sakal bırakamayan Müslümanların özürlerinin kendileriyle Allah arasında olduğu benimsenmiştir. Yani kimsenin özrü makbul bir özürdür ya da değildir diye tayin etme gibi bir durum söz konusu edilmemiştir. İslam’da makbul olan sakal bir tutam, bir kabza kadar bırakılan sakaldan ibarettir.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.