Salgının gidişatıyla ilgili umut dolu sözler: Daha ölümcül bir varyantın çıkma olasılığı yok

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının mucidi olan bilim insanı Dame Sarah Gilbert salgının gidişatıyla ilgili umut dolu açıklamalar yaptı. Tüm dünyada etkisini devam ettiren salgına neden olan virüsün diğer mevsimsel koronavirüsler gibi olacağını belirten Gilbert, virüsün daha ölümcül bir varyanta dönüşmesinin olasılığının bulunmadığını söyledi.

İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi ortaklığıyla geliştirilen koronavirüs aşısının arkasındaki bilim insanı Dame Sarah Gilbert’ten virüsün geleceği ve uğradığı varyantlara dair açıklama yaptı.

Geçtiğimiz gün düzenlenen Royal Society of Medicine web seminerinde konuşan konuşan Dame Sarah, "Virüs tamamen mutasyona uğrayamaz çünkü spike proteini o hücreye girmek için insan hücresinin yüzeyindeki ACE2 reseptörü ile etkileşime girmek zorundadır” derken, "Spike proteinini o reseptörle etkileşime giremeyecek kadar değiştirirse, hücrenin içine giremez. Bu yüzden virüsün, bağışıklıktan kaçarak bulaşıcı bir virüs olabileceği çok fazla yer yok” diye konuştu.

‘DAHA ÖLÜMCÜL BİR VARYANTA DÖNÜŞMESİ OLASI DEĞİL’

Oxford aşısının arkasındaki bilim insanı, "virüsün gidebileceği pek fazla yer olmadığı için" Covid-19’un çok daha ölümcül bir varyanta dönüşmesinin olası olmadığını söyledi.

Sarah Gilbert, virüslerin bir popülasyona yayıldıkça toplum bağışıklık kazandığı için zamanla daha az öldürücü olma eğiliminde olduğunu belirtirken, bazı genetik değişimlerin beklendiğini ancak Covid-19'un sonunda soğuk algınlığına ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan diğer mevsimsel koronavirüsler gibi olacağını söyledi.

HALİHAZIRDA DÖRT TANE KORONAVİRÜS VAR VE FARKINDA BİLE DEĞİLİZ’

"Normalde virüslerin daha kolay dolaştıkları için daha az öldürücü hale geldiklerini görüyoruz ve Covid-19’un daha öldürücü bir versiyonuna sahip olacağımızı düşünmek için hiçbir neden yok” diyen bilim insanı, halihazırda dünya üzerinde dört tane koronavirüs türünün dolaştığını ve bunların farkında bile olmadıklarının altını çizdi.

Our world in data verilerine göre Oxford/AstraZeneca Koronavirüs aşısı halihazırda 182 ülkede kullanılırken, Avrupa İlaç Ajansı’nın 21 Ocak 2021 tarihinde aşıya pazarlama izni vermesiyle başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere yaygın bir şekilde kullanıma sunulmuştu.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.