Salih Mirzabeyoğlu 68 yaşında hayatını kaybetti!

28 Şubat'ın mağdurlarından Salih Mirzabeyoğlu olarak kamuoyunun tanıdığı Salih İzzet Erdiş 68 yaşında hayatını kaybetti.

Geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi edildiği Yalova Devlet Hastanesi'nde 7 Mayıs'ta beyin ölümü gerçekleşen, daha sonra İstanbul'daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakledilen Erdiş'in, yaşam destek ünitesine bağlı süren organ fonksiyonları da durdu.

NECİP FAZIL'IN YANINA DEFNEDİLECEK

Mirzabeyoğlu'nun cenaze namazı 17 Mayıs 2018'de, ikindi namazını mütekaip Fatih Camii'nde kılınacak, ardından da Eyüp Mezarlığı'nda, ÜSTAD Necip Fazıl Kısakürek'in yanına defnedilecektir.

28 ŞUBAT MAĞDURUYDU

28 Şubat sürecinde haksız bir şekilde İBDA/C davasından hüküm giyen Erdiş, talebi üzerine yeniden yargılanmasına karar verilerek tahliye edilmişti.

Yapılan yargılama sonucu Salih İzzet Erdiş, "her türlü kuşkudan uzak, hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği"nden beraat etmişti.

SALİH MİRZABEYOĞLU KİMDİR?

Kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş, 10 Mayıs 1950'de Erzincan'da doğdu. Lise yıllarında Necip Fazıl Kısakürek ile yolları kesişen ve ilk yazılarını Babıali'de Sabah gazetesinde yayınlayan Mirzabeyoğlu, 68 yıllık ömrüne yaklaşık 60 kitap sığdırdı.

Eskişehir'de Fatih İlkokulu ve Mehmetçik Ortaokulu'nu bitiren Mirzabeyoğlu, 1968 yılında Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Lise yıllarında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaşan ve 15 yaşından itibaren Necip Fazıl'ın sohbetlerine katılan yazar-mütefekkir, böylece hem Necip Fazıl'ın eserlerini okudu, hem de kendisiyle sohbet etme fırsatı yakaladı.

O dönemlerde Nakşibendi tarikatına katılan Mirzabeyoğlu'nun kaleminden etkilenen Kısakürek, "Benim 40 senedir aradığım ses buydu" diyerek, her fırsatta yazara derin anlam ve değer yükleyip, çalışmalarını takdir etti. Gençliğinden itibaren milli ve manevi eğitimlerle donanan Salih Mirzabeyoğlu, bu donanımın verdiği kabiliyetle genç yaşına rağmen sözüne itibar edildiği için konferanslar vermeye başlayarak, gün geçtikçe çevresinde toplanan, İslam'a gönül veren dinamik gençler tarafından da ilgiyle takip edildi.

1970'li yıllarda adından söz ettirmeye başlayan Mirzabeyoğlu, İslami gençlik hareketlerinden biri olan "Akıncılar"ın kurucuları arasında yer aldı. Derneğin politikalarının savunulduğu "Gölge" ve "Akıncı Güç" isimlerindeki dergileri çıkarttı. "Mirzabeyoğlu" soyadını da ilk kez, 1975'te "Gölge" dergisinde yazdığı yazılarında kullanan usta düşünce insanı, Necip Fazıl Kısakürek yönetimindeki Büyük Doğu ve Rapor seçkisinde de yazılar yazdı.

TUTUKLANDIKTAN SONRA 10 YILDAN FAZLA SÜRE "TELEGRAM"A MARUZ KALDI

Mirzabeyoğlu, 1991'de Amerika'nın Irak'a saldırmasıyla oluşan dönemin siyasi atmosferi içerisinde tutuklandı. 28 Şubat darbesinin yaşandığı günlerde bir öğle vakti çocuğunu okula götürürken, 1998'de gözaltına alındı. Hakkındaki suçlama sonrasında yasa dışı İBDA-C örgütüne liderlik yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Mirzabeyoğlu, cezaevinde fiili ve manevi en ağır işkencelere maruz bırakıldı. Mirzabeyoğlu, "telegram" olarak adlandırdığı ağır fiili ve manevi işkencelere tam 10 yıl maruz kaldı.

2001 yılında idamla yargılanan ve idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Mirzabeyoğlu, İBDA-C davasından hükümlüyken, talebi üzerine yeniden yargılanmasına karar verilerek, tahliye edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 2014'de, İBDA/C davasından hükümlü, kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş'in yargılandığı davada, yeniden yargılanmasına ilişkin talebini kabule değer gördü. Mirzabeyoğlu'nun, tutuklulukta ve infazda geçirdiği süreyi de dikkate alan mahkeme, Mirzabeyoğlu'nu her türlü kuşkudan uzak, hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle Bolu Cezaevinden tahliye etti.

68 SENE ÖMRÜNE, "60 KİTAP" SIĞDIRDI

İlk yazılarını lise yıllarında Babıali'de Sabah gazetesinde yayınlayan, siyaset, sanat, felsefe, hukuk, etimoloji, mitoloji, edebiyat, matematik, fizik ve iktisat gibi çok geniş bir sahada eserler kaleme alan Mirzabeyoğlu, 68 yıllık ömrüne yaklaşık 60 kitap sığdırdı.

İngilizce ve Arapça'ya tercüme edilen Mirzabeyoğlu'nun eserleri, Latin Amerika'dan Afrika'ya, Mısır'dan Tunus'a, Kuveyt'ten Filistin'e ve Türkistan'a kadar geniş bir coğrafyada takip ediliyor. Özellikle "Başyücelik Devleti" isimli eseri, önemli birçok devlet lideri tarafından bizzat tetkik edildi.

"Gölge" ve "Akıncı Güç" gibi dergileri çıkaran ve Necip Fazıl Kısakürek yönetimindeki "Büyük Doğu" ve "Rapor "seçkisinde yazılar yazan şair, romancı ve hikayeci olarak tarihe adını yazdıran mütefekkirin, İBDA Yayınları'nca neşredilen bazı kitapları ise şöyle:

"Bütün Fikrin Gerekliliği İktidar-Siyaset-Hareket", "İstikbâl İslâmındır-Denenmemiş Tek Nizam", "Tilki Günlüğü (6 cilt)", "Başyücelik Devleti-Yeni Dünya Düzeni", "Telegram-Zihin Kontrolü", "Parakuta-Para'nın Romanı", "Yağmurcu-Gerçekliğin Peşinde", "Hukuk Edebiyatı-Nizam ve İdare Ruhu", "İşkence-Gözlem", "Şiir ve Sanat Hikemiyatı-Estetik ve Ahlak", "İktisat ve Ahlak-İktisada Giriş", "Hikemiyat-Tefekkür ve Hikmet", "Kavgam-Necip Fazıl (2 cilt)", "Marifetname-Süzgeç ve Şekil", "Dil ve Anlayış-Dil ve Diyalektik", "İslama Muhatap Anlayış-Teorik Dil Alanı" "Necip Fazıl'la Başbaşa-İntiba ve İlham", "Kültür Davamız-Temel Meseleler", "İdeolocya ve İhtilal-Kavganın İçinden", "Yaşamayı Deneme-Kim'in Romanı", "Ölüm Odası-BYedi" "Kökler-Necip Fazıl'dan Es-Seyyid Abdülhakim Arvasi'ye", "Müjdelerin Müjdesi-Hikayeler", "Gölgeler-Roman", "Sahabilerin Rolü ve Manası-Fikir", "Hakikat-i Ferdiyye-Fikir", "Üç Işık-Fikir", "İBDA Diyalektiği-Fikir", "Kayan Yıldız Sırrı-(şiir)", "Aydınlık Savaşçıları-(şiir", "Erkam (Hayat-Sayı-Matematik) (fikir)", "Büyük Muztaribler-Düşünce Tarihine Bakış (4 cilt)", "İnsan (Erkek-Kadın)-(fikir)", "İnsan (Büyük Doğu-İBDA)", Sefine-Fikir", "Madde Nedir?", "İman ve tefekkür", "Berzah-Fikir", "Esatir ve mitoloji", "Ölüm Odası-BYedi"

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.