Dünya’da 2019 yılından bu yana süre gelen Kovid-19 salgınının hayatımıza büyük oranda etkileri oldu. Sağlığın kıymetinin öne çıktığı salgın döneminde insanların yaşam tarzlarında değişiklik oldu. Pandemiyle birlikte tüm ülkelerde uyku alışkanlıklarında değişiklikler gözlemlendi. Samsung, pandemi sonrası değişen uyku alışkanlıklarını analiz ederek, uyku süreleri ve uyku verimliliği üzerine rapor hazırladı. Peki, pandemi sonrası uyku alışkanlıklarımızda neler değişti? Cevabı haberimizde…
Samsung, pandemi sonrası değişen uyku alışkanlıklarını analiz etti, sonuçlara yansıyan veriler şaşırttı
Samsung, pandemiyle değişen uyku süreleri ve uyku verimliliği ile ilgili araştırma yaptı. Araştırmanın sonucu ise pandemiyle birlikte uyku alışkanlıklarının değiştiğini gösterdi. ABD, Almanya ve Fransa’da uyku verimliliğinde düşüş kaydedildi. Türkiye’de ise insanlar pandemi sonrasında daha geç yatmaya ve daha geç uyanmaya başladı.
Kovid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana, tüm dünyada insanlar sağlık ve zindeliklerine öncelik vermeye devam ediyor. Pandeminin iş ve sosyal hayattaki etkilerinin ardından, özellikle uykunun sağlık üzerindeki olumlu etkisine ilişkin farkındalık oluşması da dikkat çekiyor. Pandemi ile birlikte değişen yaşam tarzlarının, uyku alışkanlıklarımız üzerinde de önemli bir rol oynadığı görülüyor.
PANDEMİL İLE VİRLİKTE UYKU SÜRELERİ ARTTI, ANCAK UYKU VERİMLİLİĞİ DÜŞTÜ
Konu uyku olduğunda, daha uzun süre uyumak maalesef daha iyi bir uyku kalitesi anlamına gelmiyor. Uyku süresi, uyumaya çalışırken yatakta geçirilen süreyi de kapsarken, ‘uyku verimliliği’ ile gerçek anlamda uykuda geçirilen zaman kast ediliyor. Pandemi döneminde günlük hayatımızda gerçekleşen değişiklikler, dünyanın her yerinde insanların daha uzun süreler uyumasına sebep oldu. Ancak, Samsung’un elde ettiği verilere göre; uyku süresiyle uyku verimliliği arasında herhangi bir korelasyon olmadığı görülüyor. Aslında tüm ülkelerde, uyku süresi ortalamaları salgın öncesi döneme göre artarken, uyku verimliliğinde genel bir düşüş göze çarpıyor.
ERKEKLERİN UYKU VERİMLİLİĞİ, KADINLARA GÖRE DAHA FAZLA DÜŞÜŞ GÖSTERİYOR
Bununla beraber, veriler cinsiyete göre de farklılık gösteriyor. Hem erkekler hem de kadınlar pandemi öncesinde olduğundan fazla dinlenirken, erkekler kadınlara göre daha uzun süre uyumakla kalmıyor, aynı zamanda uyku verimliliklerinde büyük bir düşüş de yaşıyor. Sonuçları değiştiren bir diğer faktör ise yaş olurken, uyku verimliliği yaş ilerledikçe azalış gösteriyor. Uyku verimliliğinde önemli bir yükselme görülen 20 ila 39 yaş arasındaki kişiler, bu durum için istisna oluşturuyor. Ayrıca bu yaş grubu, hem süre hem de verimlilik konusunda önemli bir artış sergileyen tek yaş grubu olarak öne çıkıyor.
TÜRKİYE, PANDEMİDEN SONRADAHA GEÇ YATMAYA VE UYANMAYA BAŞLADI
Verilere göre Türkiye, yüksek uyku verimliliğiyle öne çıkarken, uykuya dalma saatlerinde değişim gözlendi. Türkiye, pandemi öncesinde en geç yatma ve uyanma saatine sahip ülkeydi, bu durum halen devam ediyor. Pandemi sonrası Türkiye'de uyanma süresi 13 dakika daha uzarken, Türkiye'deki insanlar, 48 dakika daha geç yatıp, dünya ortalamasından 40 dakika geç uyandılar.