“Sanal Alemin de Bir Hukuku Var!”

Sanal dünya hukuksuz, kuralsız, sınırsız özgürlüklerin olduğu bir alan mı? Özellikle sosyal medyada yaşananlar ele alındığında nasıl bir bilinç var? Bu soruların yanıtını akademisyen Cumhuriyet Savcısı Ahmet Aslan kaleme aldığı “Sanal Alemin de Bir Hukuku Var!” adlı kitabında buluyor. Kitap sınırsız özgürlüğün olduğunu zannederek kontrolsüz davranış sergilenen sanal alemin hukukunu anlatıyor...

Milyonlarca insanın dahil olduğu sosyal medya platformlarında hukuk bilincinden yoksun olarak kazanılan kullanım alışkanlıkları, başta masumiyet karinesi ve özel hayatın gizliliği olmak üzere birçok kişilik hakkının çiğnenmesine ve kamu düzeninin sürekli tehdit altında kalmasına yol açıyor.

Kendimizi birdenbire içinde bulduğumuz çağdaş kitle iletişimi, haber ve düşüncelerin serbest dolaşımına olanak sağladığı gibi suçların ve kamuoyu nezdinde yanlış algılar oluşturmaya yönelik bilişim operasyonlarının çoğalmasına, böylece birçok insanın da itibar kaybetmesine neden oldu.

Bu kaosa son vermenin ilk şartı, hiç şüphesiz ki sosyal medya kullanıcısının tabi olduğu hukuk düzenine dair çerçeve nitelikte de olsa bir bilince sahip olmasıdır.

“Sanal Alemin de Bir Hukuku Var!”

Aynı zamanda akademisyen de olan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Aslan tarafından kaleme alınıp İnkılap Kitabevi tarafından yayımlanan “Sanal Alemin de Bir Hukuku Var!” adlı kitap, bu soruna çare olmak üzere vücut buldu. 

Hukukçu olmayanların da kolaylıkla anlayacakları bir üslup ve soru-cevap usulüyle hazırlanan rehber niteliğindeki bu kitap, sosyal medya kullanıcılarına hukuk bilinci kazandırıp yol gösterici olmayı ve böylece hem asıl niyeti suç işlemek olmadığı halde sosyal medya faaliyeti çerçevesinde kazandığı alışkanlıklar yüzünden başı belaya giren insanları korumayı hem de suçtan kaynaklı mağduriyetlerin önüne geçmeyi hedeflemektedir.

Kitapta, birkaç örneğini vereceğimiz türden soruların doğru cevabı bulunuyor:

Başkalarına hakaret etmek, suç isnadında bulunmak, gerçekdışı haberlerin yayılmasına katkı sunmak, başkalarına ait fotoğraf ve yazıları kaydetmek ya da yayımlamak ve bunlar gibi birçok eylem hangi suçları oluşturuyor ve hangi cezaları gerektiriyor?

Sosyal medya profiline paylaşımların sorumluluk doğurmayacağına dair uyarı yazısı koymanın bir önemi var mı?

Sosyal medya paylaşımının silinip ulaşılamaz hale getirilmesi, cezai sorumluluğu ortadan kaldırır mı?

Sosyal medya eylemlerinden ötürü soruşturma başlatılan kişinin hak ve yükümlülükleri nelerdir?

Sosyal medya hesabı ele geçirilen kişi ne yapmalıdır? 

Kimliği belirsiz kullanıcılarla etkileşimin sakıncası var mı? 

Bir sosyal medya eyleminin suç teşkil ettiğini bilmiyor olmak mazeret sayılır mı?

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.