Sanayicilere TRT payı müjdesi
15 Temmuz 2016 hain darbe kalkışmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Ülkemiz gerek yurt içi gerek se yurt dışı siyasi arenada ve pek çok alanda çok ciddi, zor mücadelesini sürdürmeye devam etmektedir.
Yaşanan bu hadiselerden hiç kuşkusuz ülke ekonomisi de olumsuz etkilenmektedir. Mevcut hükümet özellikle son bir yıl içinde ülke ekonomisinin bu olumsuz havadan etkilenmemesi, hatta büyüme planı çerçevesinde ardı ardına teşvik yasalarını hayata geçirmiş bulunmaktadır.
Bu alanda en son, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7033 Sayılı Kanun 1 Temmuz 2017 de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
7033 SAYILI YASANIN İLGİLİ HÜKMÜ
Söz konusu kanunun 27.maddesi ile 3093 sayılı Kanunun 4. Maddesine eklenen ibare şöyledir.
“…
(c) fıkrasına “satış bedelinin” ibaresinden sonra gelmek üzere “(sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmelerine yapılan elektrik enerjisi satışı hariç)” ibaresi eklenmiştir.
…”
Buna göre 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren sadece sanayi sicil belgesine sahip olan işletmelere yapılan elektrik enerjisi satışlarından TRT payı kesilmeyecektir.
SANAYİCİLER ELEKTRİK HARCAMALARI İÇİN ARTIK TRT PAYI ÖDEMEYECEKTİR
Sanayiciler 1 Temmuz’dan itibaren TRT Payı ödemeyeceklerine göre, söz konusu tutar bahsi geçen işletmelerin maliyetlerine ne kadar olumlu etki yapacaktır?
Sanayi Sicil Belgesi olan elektrik abonelerinden elektrik tüketim bedelinden alınan %2 oranındaki TRT payı bedeli kadar maliyetlerinde azalma meydana gelecektir.
BELGE SAHİBİ İŞLETMELER NE YAPMALI
Esasen herhangi bir işleme gerek yok.
Elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişiler, elektrik faturası gönderecekleri sanayicileri bilmektedir. Dolayısıyla otomatik olarak Temmuz ayı dahil bu aydan itibaren düzenleyecekleri faturalarda TRT Payını tahakkuk ettirmemeleri gerekir.
Ancak yine de tedbir amaçlı olarak, aksaklık yaşanmaması, gerekli işlemlerin yapılması için sanayi sicil belgesi sahibi olan işletmelerin elektrik enerjisi satın aldıkları perakende satış lisans sahibi şirkete (fatura gönderen şirkete) bir dilekçe ve ekinde tasdikli sanayi sicil belgesi ile Temmuz faturaları düzenlenmeden önce bir defaya mahsus müracaat etmeleri doğru bir yaklaşım olacaktır.
TRT PAYI TİCARET VE HİZMET İŞLETMELERDEN DE ALINMAMALIDIR
Sanayiciler için getirilen bu düzenleme yerinde ve doğrudur.
Ancak kapsamın biraz daha geniş tutulması beklenmekteydi.
Bir sonraki adımda ticaret ve hizmet yapan işletmelerden de alınmayarak beklentiler daha geniş kitleler için gerçekleştirilmiş olur.
bir hatırlatma: Kıdem Tazminatının Fona Dönüşmesi Rafa mı Kalktı?
Bir önceki yazımızda kıdem tazminatının fona dönüşmesinde sona yaklaşıldığını, kıdem tazminatının fona dönüşmesi gerek işçi ve işverenler açısından kısa vadede kısmen de olsa dezavantajları olabileceğini, ancak orta ve uzun vadeli olarak konuya baktığımızda gerek işveren gerekse işçiler için son derece yararlı ve kurumsal bir sistemin hayata geçmiş olacağı, kanaatimizce, işçi ve işveren kesimlerinin tereddütleri dikkate alınarak geneli memnun edecek Kıdem Tazminatı Fonu’nun bir an önce hayata geçirilmesinin çok önemli bir reform olacağını yazmıştık.
Ancak, hem işçi hem de işveren sendikalarının talebi doğrultusunda kıdem tazminatı fonu kurma çalışmalarının ertelenmesi bekleniyor.
Kıdem tazminatı konusunda tarafların talep ve beklentilerinin Çalışma Bakanlığa ulaştırılmasından sonra konu hükümete ve Başbakan’a iletilecek.
Eğer işçi ve işveren tarafının arzu edilen ortak noktalarda buluşamaması durumunda, kıdem tazminatı fonu da gündemden kalkacak. Ancak şimdiden işçi ve işveren tarafının ortak talebi mevcut durumun devam ettirilmesi yönündedir.
Dolayısıyla 13 Temmuz’a kadar bir konsensüs sağlanamaması durumunda kıdem tazminatı fonu gündemden kaldırılacak.
Ne diyelim, eğer bir sonuç alınamaz ise bir sistem daha kurulamamış, fırsat kaçırılmış olur.
HAS SÖZ
Şɑhsınızɑ kötülük eden bir düşmɑnı ɑffediniz,
lɑkin vɑtɑnınızɑ ve milletinize kötülük eden bir kimseyi, ɑslɑ ɑffetmeyiniz.
Hz. Ali (r.ɑ.)