Sanko Hastanesi mi, Sağlık Bakanlığı mı sorumlu?
Gaziantep'te Sanko Üniversitesi Hastanesi'nin koronavirüs yoğun bakım servisinde meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturma devam ediyor. Elde edilen bilgilere göre; olayın meydana geliş nedeni henüz belirlenemedi. 12 kişiye mezar olan patlamayı Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin incelemesi ile itfaiyenin raporu aydınlatacak.
Koronavirüsle mücadele, başta sağlık sektörü olmak üzere her alanda devam ediyor. Bundan 8 gün önce, Sanko Üniversitesi Hastanesi koronavirüs yoğun bakım ünitesinde, sabah saatlerinde çıkan yangında 12 kişi yaşamını yitirmişti.
PATLAMA SONRASI 2 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ!
Hastanede meydana gelen patlama sonrası açılan soruşturma için 2 savcı görevlendirildi.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Özel Sani Konukoğlu Hastanesi yoğun bakım servisinde meydana gelen yangın sonucunda hastanede tedavi görmekte olan 12 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, olayda yaralanan vatandaşımızın tedavilerine çevre hastanelerde devam edilmektedir. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığımızca iki Cumhuriyet savcısı adli soruşturmayı yürütmekle görevlendirilmiş olup, olayın çıkış nedeni ve sorumluların tespitine yönelik olarak bilirkişi heyetiyle birlikte olay mahallinde gerekli incelemeler yapılmaktadır. Cumhuriyet Başsavcılığımızca adli soruşturmaya titizlikle devam edildiği hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur" denilmişti.
FACİAYI SAVCILIK VE MÜFETTİŞ İLE İTFAİYE RAPORLARI BELİRLEYECEK
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ayrı ayrı soruşturma başlattığı olayla ilgili olarak önce servisin sorumlusu olan doktor, hemşire ve teknik görevliler ile idare amirinin ifadelerine başvuruldu.
İfadesi alınan hemşireler, odada yanık kokusu alınması üzerine, önce açık olan pencereleri kapattıklarını ancak kokunun dışarıdan gelmediğini anlayıp kontrol ettiklerinde, 18 numaralı hastanın başındaki yoğun akım oksijen cihazından duman çıktığını gördüklerini, cihazı kapatmak için müdahele etme için gittiklerinde ise, cihazın patlayıp yangına sebep olduğunu belirtti.
Hemşireler ifadelerinde olayı hemen teknik birime bildirip oksijen akımını keserek, yangının diğer bölüm ve katlara çıkmasını engellediklerini ve diğer görevlilerle birlikte hastaları servisten tahliye etmeye çalıştıklarını söylediler.
SAVCILIK İTFAİYE RAPORUNU BEKLİYOR
Öte yandan, olaya müdahale eden itfaiyenin ilk yaptığı araştırmada patlamada yaşamını yitirenlerin, tüp patlaması sonucu değil, yüksek akımlı oksijen cihazının, pozitif havayolu uygulamasında (stand-by) iken, çıkan arızadan kaynaklanan patlama ve yangın nedeniyle yaşamını yitirdiğinin belirlendiği açıklanmıştı.
SuperHaber’in yaptığı araştırmada, savcılık ile Sağlık Bakanlığı soruşturması ile itfaiyenin yangın sonrası çıkış raporunun beklendiği öğrenildi.
PATLAMANIN SORUMLUSU VE NEDENİ BELİRLENEMİYOR
Patlamanın yeni alınan oksijen cihazlarının, gereğinden fazla çalışması ile meydana gelen aşırı yüklenme sonucu elektrik kontağından kaynaklandığı iddia ediliyor.
Hastanede meydana gelen facianın henüz tüm soruşturma raporlarının tamamlanmaması nedeniyle netlik kazanmadığı ifade edildi.
''OKSİJEN CİHAZLARININ SÜREKLİ VE AŞIRI ÇALIŞMASI NEDEN OLDU''
Olayla ilgili olarak görüş belirten ve adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, ”Oksijen tüpü patlaması gibi durmuyor. Yüksek akış veren cihaz kaynaklı gibi duran olay. Ayrıca oksijen, sadece temas ettiği nesnelerin tutuşma sıcaklığını düşürür. Örneğin, cihazlar üzerindeki yağların, oda sıcaklığında bile kendi kendine tutuşmasına neden olabilir. Servisteki oksijen oranını düşününce her şey yanmış olabilir. Burada sorumluluk cihazları kontrol etmeyen hastane yetkililerinde ve onu denetlemeyen Sağlık Bakanlığı'nda...” şeklinde iddialarda bulundular.