Şanlıurfa yerel seçim sonucu 2019! Yeni belediye başkanı hangi partiden?
Şanlıurfa yerel seçim sonucu 2019! Belediye başkanlarının belli olacağı 31 mart yerel seçimlerinin sonuçları belli oluyor.Seçim çalışmarına hız veren liderler meydanlarda seçmenlere seslenmeye devam ediyor.Seçim sonuçlarının merakla beklendiği Şanlıurfa’da sonuçlar araştırılmaya başlandı.AK Parti, Şanlıurfa'da Zeynel Abidin Beyazgül'ü aday olarak gösteriyor. İşte Şanlıurfa yerel seçim sonucu 2019! Yeni belediye başkanı hangi partiden? Sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...
Şanlıurfa yerel seçim sonucu 2019! 31 Mart yerel seçimlerinde seçmenler belediye başkan adaylarını seçmek üzere sandık başına gidicek. Uzun süredir heyecanı yaşanan yerel seçimlere artık sayılı günler kaldı. Partiler seçim çalışmalarına hız verirken liderler ve adaylar seçim çalışmaları hakkında vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.Partile bölgelerinde güçlü olan isimleri aday göstererek seçimi kazanmak istiyor.Sonucunun merakla beklendiği Şanlıurfa'da AK Parti, Şanlıurfa'da Zeynel Abidin Beyazgül'ü aday olarak gösteriyor. İşte Şanlıurfa Belediye Başkanı kim oldu? Sorusunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz...
ŞANLIURFA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI KİM OLDU?
Şanlıurfa Belediye Başkanı'nın kim olduğu henüz açıklanmadı. 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek seçimlerin ardından belli olacak Şanlıurfa'nın yeni belediye başkanı açıklandığı anda haberimize eklenecektir.
AK PARTİ ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ZEYNEL ABİDİN BEYAZGÜL KİMDİR?
1957 yılında Şanlıurfa'da doğan Zeynel Abidin Beyazgül, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1985-1996 yılları arasında Avukat olarak görev yaptıktan sonra, 09.09.1996 tarihinde İncesu Noteri olarak mesleğe başlayan Zeynel Abidin Beyazgül, daha sonra sırasıyla Viranşehir 1'inci, Adıyaman 3'üncü, Adıyaman 1'inci ve Malatya 2'nci Noterliği görevlerini yürütmüş olup, 01.04.2013 tarihinde atandığı Şanlıurfa 5'inci Noterliği görevini halen sürdürmektedir.
Zeynel Abidin Beyazgül, aynı zamanda 2011-2012 yılları arasında Malatya Noter Odası Başkanı, 2012-2014 yılları arasında Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olarak idari görevlerde bulundu.
Şanlıurfa
Şanlıurfa, (eski adıyla: Er-Ruha veya Edessa), Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir şehridir.
MÖ 1. binyıldan beri sürekli olarak meskûn olan kent, yakın döneme kadar Urfa adıyla anılmış, ancak 1984 yılında TBMM kararıyla "Şanlı" ünvanını edinmiştir. Şanlıurfa ilinin merkezidir.
Tarihçe Urfa Kur'an, İncil ve Tonah (Eski ahit/ Tevrat)'ta geçen İbrahim peygamberin, doğum yeri olarak kabul edilir ve anısına Camii de bulunmaktadır. Ayrıca Peygamber Eyüp'ün de (İncil ve Eski ahitte Job ) dogum yeri olarak kabul edilir.
Urfa kent merkezinin altında bugünkü Balıklıgöl'ün kuzeyinde yapılan bir keşif sonucu, Urfa kent merkezi tarihinin MÖ. 9500'e Çanak-Çömleksiz Neolitik Döneme kadar uzandığı görülmüştür.
11.500 yıllık tarihi süreç içerisinde Ebla, Akkad, Sümer, Babil, Hitit, Hurri-Mitanni, Arami, Asur, Pers, Makedonya, Roma, Bizans gibi uygarlıkların egemenlikleri altında yaşamıştır.
Urfa, 1094 yılında Selçuklu hakimiyetine girmiştir. 1098'de Haçlı Edessa Kontluğu, daha sonra Eyyubi, Memluk, Türkmen aşiretleri, Timur devleti, Akkoyunlular, Dulkadir beyliği, Safeviler ve en son da 1516'da Osmanlı sınırları içine katılmıştır. Önceleri Rakka Eyaleti sınırları içerisinde yer alan Urfa, 1876'da Halep Vilayetine bağlanmış, 1916'da ise bağımsız bir sancak olmuştur.
I. Dünya Savaşı ve Sonrası: 1914'deki kayıtlara göre tahmini nüfus, 75,000 olan şehirde, 45,000 Arap, Türk, Kürt; 25,000 Ermeni, 5,000 Hristiyan ve Yahudi yaşamaktaydı.
I. Dünya Savaşı'na kadar Osmanlıların elinde olan Urfa, 1919 yılında önce İngilizler, daha sonrada Fransızlar işgal edilen şehir, 11 Nisan 1920'de düşman işgalinden kurtarılmıştır. Cumhuriyet sonrasında 1924'de il olmuştur. 2010 yılında ise seçim öncesinde Şanlıurfa'nın büyükşehir belediye haline getirilmesi planlanmıştır.
Şehrin nüfusu 2008 yılına göre 483,750'dir. 1927'de 29,000 olan nüfusu 1990'da 276,528'e, 2000'de 385,588'e, 2007'de 472,000'e çıkmıştır.
Tarihi ve Turistik Yerler
Balıklıgöl: Balıklıgöl, (Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri) Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.
Eski Şehir: Kent merkezi Ortadoğu tarzında son derece canlı bir Çarşı etrafında gelişmiştir. Geleneksel mimari doku kısmen yozlaşmış olmakla birlikte, sokak aralarında birçok yerde çarpıcı güzelliğe sahip eski yapılara rastlanır. En güzel eski evlerden biri Şurkav (Şanlı Urfa Kültür ve Araştırma Vakfı) tarafından restore edilen Şurkav Kültür Evi'dir.
Ulucami: 1175 tarihinde Musul hükümdarı Nureddin Zengi tarafından kiliseden çevirilmiştir. Daha önce çan kulesi olan minaresi sekizgendir. Aslen havra olarak inşa edilmiştir.
Selahaddin Eyyubi Camii: Şanlıurfa’da Vali Fuat Bey Caddesi’nde (Yeniyol) bulunan Selahattin Eyyubi Camisi’nin bulunduğu yerde Piskopos Nona tarafından 457 yılında yaptırılan Aziz Yuhannes (Vaftizci Yahya) Kilisesi bulunuyordu. Bu yapı aynı zamanda Adalet Sarayı olarak da kullanılmıştır. Selahattin Eyyubi döneminde bu kilisenin üzerine 900–1250 yılları arasında Selahattin Eyyubi Camisi yapılmıştır. Kilise kesme taştan dikdörtgen planlı ve üç nefli ve bazilika plan düzeninde yapılmıştır. Kilisenin üzeri içten beşik tonoz, dıştan da düz dam ile örtülüdür. Neflerin orta bölümü yan neflerden daha geniş ve daha yüksektir. Girişi batı yönünde olup, burada yedi bölümlü bir narteks bulunmaktadır. Camiye çevrildikten sonra narteks son cemaat yeri olarak kullanılmaktadır. Bu bölüm altı yuvarlak sütuna dayanmaktadır. İbadet mekânı oldukça geniş ölçüde pencerelerle aydınlatılmıştır. Bu pencerelerin kenarlarında yarım sütunlar ve birbirlerine dolanmış ejder kabartmaları bulunmaktadır. Ayrıca yarım sütunların başlıkları üzerindeki haç taşıyan azizler ve kuş figürleri de yapının camiye çevrilmesinden sonra sıva ile kapatılmıştır. Bunun dışında yapı içerisinde herhangi bir bezemeye rastlanmamaktadır.
Kilisenin apsisi yarım kubbelidir. Bunlardan orta apsis yan apsislere beşik tonozlu koridorlarla bağlanmıştır. Apsisler Suriye bazilikalarında görüldüğü gibi dışarıya çıkıntılı olmayıp, düz bir duvar şeklindedir. Yan apsislere bitişik olarak beşik tonozlu pastoforium (papaz hücreleri) eklenmiştir.
Bu kilise ile ilgili eski fotoğraflarda yanında mezarlık bulunduğu ve kilisenin de düz bir çatı ile örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Yapı uzun yıllar harap durumda kalmış, bir ara elektrik santrali olarak kullanılmış ve 28 Mayıs 1993’te onarılarak Selahattin Eyyubi Camisi olarak ibadete açılmıştır.
Harran: M.Ö. 2000 yılında Ur şehrinin bir ticari kolu olarak kurulduğuna inanılan Harran'ın Sümerce veya Akatça kervan veya geçit yeri anlamına gelen "Harran-U” kelimesinden türediği düşünülmektedir. Moğol İstilasında Yıkılan Harran Üniversitesinin Harabesi ile tarihi Harran evleri görülebilir.
Kültür
Şanlıurfa Mutfağı: Kazan kebabı, Borani, Tırşik, Zingil, Tırnaklı ekmek, Peynirli Ekmek, Hamurlu, Külünçe, Bişe, Kıymalı Lahmacun, Ağzı açık, Ağzı yumuk, Şıllık (Tatlı), Kadayıf (Künefe), Semsek (Bir çiğbörek türevi), Aya köftesi (el ayasında yapılır), Lebeni, Tepsi kebabı, Yahudi köftesi, Bostana (Ekşili Salata), Açık ekmek (Lavaş), Çiğ köfte, Yumurtalı Köfte, Sahteşor(koruk suyuyla yapılan cacık), Döğmeç, Su Kabağı Yemeği, Söğülme (Alinazik), Kıyma Çiğköfte benzeri bulgurlu etsiz yemek, Zerde, Kalbur Tatlısı, Küncülü Akıt, Peynirli Helva, Kuymak, Palıza, Sac Katmeri, Pekmez Bulamacı, Un Bulamacı, Tatlı Döğmeç
İçecekler: Meyan Şerbeti, Koruk Şurubu
Spor
Futbol: Şehrin en önemli kulübü Şanlıurfaspor'dur ve maçlarını 30.000 kişilik Şanlıurfa GAP Arena Stadyumunda oynamaktadır