SAS (İngiliz Özel Kuvvetleri) komandoları burka giyerek ülkeden kaçtı!
Afganistan'ın güneyinde konuşlu, İngiltere'nin ünlü SAS komandolarından oluşan bir Özel Kuvvetler birliğinin, Taliban'ın Afgan kadınlarına dayattığı ve gözleri de kapatan burkaları giyerek militanları kandırdığı ve Kabil'e vardığı belirtildi. Havalimanına geldiklerinde bağlantıya geçtikleri ABD askerinin şaşkınlığa uğramasının ardından Londra ile temasa geçerek Afganistan'dan ayrılan İngiliz Özel Kuvvetleri'nin sloganı ise: 'Cesaret eden kazanır'
ABD öncülüğünde yabancı güçlerin çekilmesiyle Afganistan'da kontrolü sağlayan Taliban'ın 15 Ağustos'te ele geçirdiği başkent Kabil'den tahliye kaosu yaşanması sırasında, İngiliz Daily Star gazetesi, Britanya Özel Kuvvetlerinin Taliban'ın kontrol noktalarından yakalanmadan geçip Kabil'e ulaşmak için kurnazca bir yönteme başvurduğunu yazdı.
SLOGANLARI 'CESARET EDEN KAZANIR'
Britanya Özel Hava Kuvvetleri'nden (SAS) 20 kadar askerden oluşan bir birliğe gizli görevde bulundukları Afganistan'ın güneyinden derhal Kabil'e çıkmaları emri verildiğini, ama helikopterle taşınmaları imkanının bulunmadığı uyarısının yapıldığını yazan Daily Star, “Cesaret eden kazanır” sloganını kullanan birliğin silah ve mühimmat hariç askeri teçhizatlarının çoğunu geride bırakmak zorunda kalarak yüzlerce kilometre ötedeki Kabil'e gitmek için beş taksi tuttuğunu aktardı.
AFGAN POLİSİ İNGİLİZLERE BURKA VEREREK KURTARDI
Güzergah bir dizi Taliban barikatından geçtiğinden, yardımına başvurdukları Afgan terörle mücadele polisi onlara farklı renklerde çeşitli burkalar verdi. Radikal İslamcı rejimlerde kadınlara giydirilen burka, tüm vücudu ve yüzü kaplarken sadece görüş için gözler noktasında dikdörtgen şeklinde bir kafes içeriyor.
Gazeteye konuşan kaynağa göre SAS askerleri kimliklerini gizlemek için burka giymiş kadın kılığına girdi.
"TALİBAN BURKAYI KALDIRMAYA KALKIŞMADI"
Kabil'e yol alan taksi filosunun Taliban bayrakları sallayarak barikatlarda yakalanmaktan kurtulduğunu ve Britanya askerlerinin Taliban'ın hükümeti devirip iktidara geri dönüşünü kutlamak için başkente giden Taliban yanlısı kadınlar gibi davrandıklarını aktaran kaynak, "Numara işe yaradı" diyerek ekledi: "Birkaç riskli an vardı ama Taliban bile bir kadının burkasını çıkarmaya yanaşmadı."
Kabil'e vardıkları zaman taksilerle havaalanına mümkün olduğu kadar yaklaşan Britanya askerleri, birkaç kontrol noktası daha geçtikten sonra nihayet ulaştıkları kapıda kimliklerini ABD askerlerine açık etti.
'ABD ASKERLERİ ŞAŞAKALDI'
Kapıya vardıklarında birliğin başçavuşunun öne çıkıp ABD askerlerinden birine doğru yürüdüğünü ve operasyondaki Britanya özel kuvvetleri olduğunu söylediğini aktaran kaynak, ABD'li askerin şaşakaldığını ve "Tekrar söyle" dediğini belirtti.
Ancak ondan sonra bir odaya götürülen SAS birliği, nihayet burkaları üzerlerinden atıp bir Britanya subayıyla temasa geçti.
HAVAALANI ARTIK TALİBAN KONTROLÜNDE
Kabil'in düşmesinin ardından Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın korumasını sağlayan ve içerisini kontrol eden ABD askerlerinin 30 Ağustos gecesi tamamen çekilmesi sonrası havaalanının kontrolü Taliban'a geçmiş durumda.
LONDRA KENDİSİ İÇİN ÇALIŞAN AFGANLARI ARKADA BIRAKTI
5 binden fazlası Britanya vatandaşı 15 binden fazla kişiyi havaalanından uçakla tahliye eden Britanya'nın çekilmesi 28 Ağustos'ta tamamlandı.
Ancak Londra'nın Britanyalılarla birlikte çalışmış binlerce Afganla onların aile üyelerini tahliye liyakatında olmalarına rağmen geride bıraktığı belirtiliyor.