SASA, enerji ihtiyacını kendisi karşılayacak
Adana Yumurtalık’ta 20 milyar dolarlık petrokimya tesisi yatırımı yapan SASA Polyester, kendi elektriğini üretecek. Tekstil ülkesi Türkiye'de üretilmeyen ve yıllık 2,5 milyon ton ithal edilen propilenin 1 milyon ton üretimi ile ihtiyacın yüzde 40'ı milli kaynaktan karşılamayı hedefleyen SASA, üretim maliyetlerini azaltmak için de Adana güneşini devreye alıyor. İşte detaylar...
SASA Polyester Sanayi AŞ (SASA) yatırım tutarı 336 milyon lira olan Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması için teşvik belgesi aldı.
SASA Polyester Sanayi AŞ (SASA) yatırım bedeli 11 milyon 350 bin dolar olan, Adana merkez sahasındaki binalarının çatılarına anahtar teslim Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması için teşvik belgesi almaya hak kazandığını açıkladı.
Şirket tarafından Kamuya Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, "Teşviğe konu yatırım tutarı 336 milyon 65 bin 800 lira olup yatırımın yararlanacyağı teşvik unsurları aşağıdaki gibidir. KDV istisnası, Kurumlar Vergisi indirimi (vergi indirim oranı yüzde 70, yatırıma katkı oranı yüzde 30,) ve 6 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği" ifadeleri yer aldı.
SASA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, SüperHaber’e yaptığı açıklamada,
SASA’da arazi büyüklüğünü 10 milyon metrekareye çıkarmak için yeni alımlar yapılacağını ve yılsonuna doğru 20 milyar dolarlık yatırıma başlayacaklarını söylemişti. Türkiye’nin şu anda ithal etmek zorunda olduğu tüm ana hammadde ürünlerinin üretimine odaklanma kararı aldıklarını söyleyen Erdemoğlu, “Artık stratejik yatırımlara odaklandık. Bu yatırım için inşaata hızla başlama kararlığında olduğumuzu bakanlığa da ilettik. 10 yıllık bir proje. Bu yatırım tam anlamıyla hayata geçtiğinde Türkiye'nin 8 milyar dolarlık cari açığını önleyecek bir projeden bahsediyorum. Tesiste PTA, propilen glikol, PVC ve bir de çocuk bezlerinde kullanılan ve ıslaklığı önleyen hammaddeler olacak” demişti.