“SASA’da küçük yatırımcı zarar görmesin”

Dünyanın halı kralı İbrahim Erdemoğlu, Sasa'ya ilişkin önemli mesajlar verdi. Fiyat 80 liraya çıktığında, küçük yatırımcı zarar görmesin diye hisse sattıklarını belirten Erdemoğlu; “O satıştan bu yana SASA hissesi alınmaz diyorum" dedi. İşte detaylar...

Borsa İstanbul’da son dönemde yaşanan ralliye ve kâr realizasyonu amaçlı düşüşlere öncülük eden şirketlerden biri, Erdemoğlu Holding bünyesindeki SASA Polyester oldu. Bu durum, şirket hisselerine ilişkin çeşitli spekülasyonları beraberinde getirdi. Ekonomi gazetesi yazarları, konuya ilişkin merak edilen konuları, doğrudan hem şirketin hem de holdingin yönetim kurulu başkanlığını yürüten İbrahim Erdemoğlu’na yöneltti.

“SASA’da küçük  yatırımcı zarar görmesin”

Sorulara tüm açıklığıyla yanıt veren Erdemoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan mesajlar şöyle:

-SASA’nın borsada şu anda geldiği piyasa değeri beni rahatsız ediyor.

-Hissenin fiyatı 60 liradan 180 liraya neden yükseldi, bilmiyorum. Yeni yatırım açıklamamız olmadı, hisse fiyatlarımızı yukarı çıkaracak bir açıklama da yapmadık.

- Hissenin fiyatı 80 liraya çıktığında, küçük yatırımcı zarar görmesin diye Borsa İstanbul’da satış yaptık. O satıştan beri herkese, “Sasa hissesi çok yüksek, alınmaz” diyorum.

- Başka şirketler hakkında yorum yapamam. Ancak Borsa İstanbul’da yaşanan bu havadan küçük yatırımcıların zarar görmesine üzülürüm.

-Borsa İstanbul’da olan, olmayan birçok şirketin kârlılığı düşüyor. Bizim kârlılıkta da düşüş yaşandı. Önümüzdeki dönemde şirketlerin kârları daha da düşecek.

-Sanayinin elektrik tüketiminde gerileme var. Bu, üretimin düşmeye başladığının önemli göstergesi. Bu durum şirket kârlarına da yansıyacak.

-Hisselerimizin bu kadar yükselişinde bizim özel bir dahlimiz yok. Özel bir sorgu söz konusu değil.

O tahvilimizi alanlar hisse senedini seçti.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ayrıca Vahap Munyar'ın kaleme aldığı söyleşide, geçen yıl uluslararası piyasaya sundukları 200 milyon euroluk hisse senedine dönüşebilir tahvile değindi. İşte o yazının devamında öne çıkanlar:

- O tahvilimizi alan yatırımcılar Sasa’nın hisse senetlerinde yaşanan artışı görünce faizle yetinmeyip ellerindeki tahvili paya dönüştürdü.

Şu ana kadar 110 milyon Euro’luk hisse senedine dönüş olduğunu belirtti:

- Kalan 90 milyon Euro’luk tahvilimizi alanlar da aynı şekilde hisse senedi isteyecek gibi görünüyor.

Araziyle ilgili prosedür tamamlanınca 4 milyar dolarlık yatırım başlar.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’na Yumurtalık’ta planladıkları büyük yatırımla ilgili, ihaleden 2.1 milyar liraya aldığı araziyi anımsattı:

- Devletten aldığımız araziyle ilgili prosedür yürüyor. Ayrıca yatırım planladığımız alanda 140 şahıs arazisi var. Yani, arazimizi yatırıma hazır hale getirdiğimizde yatırım için düğmeye basacağız.

Erdemoğlu sürdürdü:

- Arazimiz hazır olduğunda yatırımın 4 milyar dolarlık dilimi için düğmeye basacağız. Biz yatırımları aşama aşama yaparız. İlk fazı yapar, kazanmaya başlayınca ikinci fazı için yola çıkarız. Tabi, önümüze piyasalarda yaşanabilecek bir finansman sıkıntısı çıkmazsa.
Ardından ekledi:

- Bizim hedefimiz aşama aşama yapacağımız yatırımın büyüklüğünü 12 yılda 25 milyar dolara çıkarmak. Ham petrolden nihai ürüne uzanan bir üretim söz konusu olacak.

Su geri dönüşümü için 100 milyon dolarlık harcama yapıyoruz.

İbrahim Erdemoğlu, 1.2 milyar dolarlık PTA yatırımının 2023’ün Ağustos ayında devreye gireceğini belirtti:

- Bu tesis kendi elektriğini üretecek. Ayrıca artan 20 megawatlık elektriği mevcut Sasa tesisleri kullanacak.

Söz konusu elektriğin havaya verilecek gazların kullanımıyla elde edileceğini vurguladı:

- Toplam 80 megawatlık elektrik üretimi söz konusu olacak. 60’ını yeni tesisimizde kullanacağız.

Türkiye’nin halen yılda 1.6 milyon ton PTA ithal ettiğine dikkat çekti:

- Bu tesis ithalatın tamamını karşılayacak. 1.1 milyon tonunu kendi tesislerimizde kullanacağız. 500 bin tonunu da piyasaya sunacağız.

Yeni tesisle ilgili şu noktanın altını çizdi:

- Tüm atık sularımızın yüzde 60’ının tekrar işletmede kullanılabilmesi için sistem kuruyoruz. Sadece bu sistem için yaptığımız yatırım 80-100 milyon doları bulacak.

Olası bir likidite sıkıntısına karşı tedbirimiz var.

- Sasa’nın borçlanması konusunda neler söylersiniz? Olası bir likidite krizine karşı şirketin tedbiri var mı?

Yanıtladı:
- Elbette tedbirimiz var.

Ardından ekledi:
- Biz yatırım yaparken mutlaka mevcut kârlılığın borç ödeme kapasitesine bakar öyle adımlarımızı atarız.

BENCE ASGARİ ÜCRET 10 BİN LİRA OLMALI 

İbrahim Erdemoğlu, pandemide yükselen navlun fiyatlarının çok gerilediğine işaret etti:

- Hindistan, Çin yeniden kendilerine uzak olan pazarlarda rahatlayan navlun bedelleriyle Türkiye’den daha iyi fiyat tutturabilecek noktaya geldi.

Çin ve Hindistan’daki üreticilerin elektrik maliyetine dikkat çekti:

- Hindistan’da elektriğin kilovatsaati 7.8 dolar/cent, Çin’de ise 9 cent. Bizde 22 cent. Elektrik fiyatı Çin ve Hindistan’daki üreticiler için önemli avantaj.

Türkiye’nin son dönemlerde işçilikte çok düşük noktada olduğunu vurguladı:

- İşçilik maliyetindeki ucuzluk Ocak 2023’te sona erecek. Asgari ücret yükselecek çünkü. Bence asgari ücret net 10 bin lira olmalı.

Küçük işletmelerin asgari ücretin net 10 bin lira olması halinde zorlanabileceklerini dile getirdiğini anımsattık, yanıtladı:

- 10 bin lira net asgari ücret 500 dolar dolayına denk geliyor. Biz iş insanları olarak yapmamız gerekeni yapalım. İşimizi iyi yönetmeye çalışalım. Yaşanan, yaşanacak sıkıntıları işçinin sırtına yüklemeyelim.

“SASA’da küçük yatırımcı zarar görmesin” ile ilgili etiketler ekonomi asgari ücret SASA
GÜNÜN VİDEOSU

Acı detay belli oldu: Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!

İstanbul Beşiktaş'ta, denize düşen bir kadın ile onu kurtarmak için peşinden atlayıp kaybolan erkeğin abla-kardeş oldukları belirlendi.