Seçim sonuçlarına nasıl itiraz edilir?

Türkiye Cumhuriyeti'nin 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gidecek. Peki seçim sonrası Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yapılacak olan itiraz nasıl yapılır? Seçim sonuçlarına nasıl itiraz edilir? İtiraz süreci nasıl işliyor? İşte seçim sonuçlarına nasıl itiraz edilir...

14 Mayıs'ta seçmenler, 28. Dönem milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı için oylarını kullanacaklar. Sayımı yapılan oylardan sonra YSK sonuçları açıklayacak. Seçim sonunda ise birçok il ve ilçede seçim sonuçlarına her sene olduğu gibi itiraz edilecek. Peki Seçim sonuçlarına nasıl itiraz edilir? YSK, bu itirazlara ilgili yürüttüğü süreç nasıl işleyecek? İşte seçim sonuçlarına nasıl itiraz edilir?

Seçim sonuçlarına nasıl itiraz edilir?

SEÇİM SONUÇLARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

İlk olarak seçim günü sandık başkanlarının itiraz edilen veya gerek kalmadan ayırılan zarflar bir kenarda saklanıyor. Zarfların hepsi kontrol edildikten sonra, geçerli-geçersiz oylara oy çokluğuyla karar sağlanıyor.

Açık olarak yapılan birleştirme, en fazla oy alan 5 partinin her birinden temsilci içeren bir kurulda zarfları tutanak defterine yazarak gerçekleşiyor.

Bunun yanı sıra, her bir adayın aldığı oy sayısı tutanağa geçiriliyor ve sandık başkanı tutanakları ilçe seçim kuruluna götürüyor. İlçe seçim kurulunda yapılan sayım, döküm ve birleştirme sırasında adaylar ya da siyasi parti müşahitleri işlemleri takip ediliyor.

Tüm tutanakların birleştirilme sürecini ilçe seçim kurulları yürüterek, il seçim kuruluna götürülen tutanakların birer kopyasını siyasi partilere ve bağımsız adaylara aynı anda teslim ediyor.

YSK İTİRAZ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

İlçe seçim kurullarının birleştirme tutanakları ve geçersiz oylara yapılacak itiraz süreci şu şekilde işliyor;

-İlçe seçim kurulu, kanuna göre iki gün içinde mesai bitimine kadar itirazı karara bağlamak zorundadır.

-İlçe seçim kurulunun kararından sonra, itirazın reddine karar verilirse iptali için ertesi gün il seçim kurullarına başvurulur.

-İl seçim kurullarının karar vermesi için 2 gün süre içinde kararı kesinleşmezse Yüksek Seçim Kurulu süreci başlıyor. Siyasi partiler 3 gün içinde YSK'ya başvurmak zorunda.

Seçim sonuçlarına nasıl itiraz edilir? ile ilgili etiketler seçim YSK
GÜNÜN VİDEOSU

Murat Kurum’dan müteahhitlere racon: Deprem bölgesinde iş yapmayan müteahhitin teminatını yakın!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde işe başlamayan müteahhitlerin teminatının iptal edilmesi talimatını verdi.