Seçmen muhalefete neden güvenmiyor? 'Birbirlerine çelme takıyorlar'
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalif partilerin adayı henüz belli olmazken Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, seçmenin muhalefete güvenmediğini yazdı. Ayrıca Selvi, "Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş birbirini devre dışında bırakmak için her türlü fırsatı kolluyorlar. 6’lı masada hiçbir parti diğerine güvenmiyor. Birbirlerine çelme takıyorlar" dedi.
2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken 6'lı masanın kimi aday çıkaracağı merak konusu oldu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı Cumhurbaşkanlığı adaylığında geçerken CHP'den konuyla alakalı bir açıklama yapılmadı.
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, kaleme aldığı köşe yazısında vatandaşın muhalefete neden güvenmediğini yazdı.
Selvi, muhalefetin şimdiye kadar toplumun sorunları karşısında ikna edici çözüm önerileri geliştiremediğini yazdı.
Selvinin köşesindeki yazının bir kısmı şöyle:
"ANKETLER NE DİYOR
Yine Optimar’ın anketine göre ‘Bu sorunu sizce hangi parti çözer?’ diye sorulduğunda ankete katılanların sadece yüzde 23.8’i ‘CHP’ yanıtını veriyor. Oysa CHP’nin oy oranı yüzde 25-26 bandında seyretmiyor mu? Demek ki CHP seçmeninin bir bölümü dahi ekonomiyle, işsizlikle, hayat pahalılığıyla ilgili sorunları CHP’nin çözeceğine inanmıyor. Zaten CHP çözer diyenlerin oranı yüzde 23.8’de kalıyor. Bunların önemli bir bölümünün partiye bağlılık nedeniyle bu yanıtı verdiği kuşkusuz.
CHP ve İYİ Parti dahil olmak üzere 6’lı masanın tamamını topladığımızda ise yüzde 34.1’e ulaşıyor.
NEDEN ‘AK PARTİ’ DİYOR
Yaşanan sıkıntılara rağmen halkımızın büyük çoğunluğu çözümü yine AK Parti’de görüyor. Ankete katılanların yüzde 33’ü ‘Bu sorunu AK Parti’ çözer diyor.
Neden ‘AK Parti çözer’ diyor? AK Parti ile ilgili verileri mercek altına aldığımızda şu oranlar çıkıyor:
- Yüzde 18.5’i çözüm odaklı buluyor.
- Yüzde 17.2’si tecrübeli ve istikrarlı buluyor.
- Yüzde 16.3’ü liderine güveniyor.
- Yüzde 15.6’sı başarılı buluyor.
MUHALEFET NEREDE KAYBEDİYOR
1- Muhalefet şimdiye kadar toplumun sorunları karşısında ikna edici çözüm önerileri geliştiremedi.
2- Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’den başka bir öneri geliştiremediler. Sistem önerisi ise toplumda bir heyecan dalgası oluşturmadı.
3- Kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı tartışmasının ötesine geçmediler. Tüm hedeflerinin cumhurbaşkanı olmak olduğu algısının oluşmasına hizmet ettiler.
4- 6’lı masa, topluma geçmişteki çok partili koalisyon görüntülerini hatırlattı.
ALİ BABACAN’IN TESPİTİ
‘Muhalefet neden güven vermiyor?’ sorusuna yanıtı ise 6’lı masada yer alan Ali Babacan “6 genel başkan ayrı ayrı şeyler söylüyor. Böyle bir tablo güven oluşturabilir mi? Mümkün değil” diyerek vermişti.
Sorun tam da bu noktada. Yani muhalefetin topluma güven vermemesinde düğümleniyor.
UYSAL’IN TWEET’LERİ
Gültekin Uysal’ın, cumhurbaşkanı adaylığı kriterlerini sıralarken, ”20 yıllık AK Parti döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak” vurgusu Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun hop oturup hop kalkmasına neden olmadı mı?
MUHALEFETE GÜVEN SORUNU
Ancak cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş birbirini devre dışında bırakmak için her türlü fırsatı kolluyorlar.
6’lı masada hiçbir parti diğerine güvenmiyor. Birbirlerine çelme takıyorlar.
Siyasette en önemli gösterge güvendir. Siz birbirinize güveneceksiniz ki millet de size güvensin. Umut bağlasın.
Çok uzağa gitmeye gerek yok. Bir fotoğraf üzerinden Ekrem İmamoğlu’nun kendi mahallesinde maruz kaldığı linç dahi, toplumu ürkütmeye yetti. Muhalif kitlede umudun değil, umutsuzluğun artmasına neden oldu. Seçimlere 1 yıl kala muhalefetin umut olarak gördüğü isimler, kendi kitlelerinden kopmaya başladılar.
REHAVETE YER YOK
Muhalefet, konjonktürün kendine sunduğu fırsatı değerlendiremedi. Rüzgâr tersine dönmeye başladı. Yukarıdaki veriler muhalefetin, hiçbir çözüm üretmeden ‘Nasıl olsa bu ekonomi Erdoğan’ı götürür, bizi getirir’ diye beklemesinin 2023 seçimlerini kazanmasına yetmeyeceğini ortaya koyuyor."
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...