Sefir ne demek? Sefir ne anlama geliyor? TDK anlamı!
Sefir ne demek? Star TV ekranlarının yeni dizisi Sefirin Kızı, yeni bölümleriyle izleyicilerin karşısına çıkmaya devam ediyor. Sefir kelimesi gündemin ilk sıralarında yer aldıkça anlamı merak ediliyor. Dizinin takipçileri Sefir kelimesini TDK üzerinden araştırmaya başladı. İşte Sefir ne demek? Sefir ne anlama geliyor? TDK anlamının detayları haberimizde...
Sefir ne demek? Neslihan Atagül ile Engin Akyürek'in başrollerini paylaştığı Sefirin Kızı, sosyal medyada gündem olmayı başarıyor. Kelime gündem oldukça Sefir ne demek? sorusunun cevabı araştırılmaya başlandı. Star TV ekranlarının yeni dizisi Sefirin Kızı, yeni bölümleriyle izleyicilerin karşısına çıkmaya devam ediyor. Sefir kelimesi gündemin ilk sıralarında yer aldıkça anlamı merak ediliyor. İşte Sefir ne demek? Sefir ne anlama geliyor? TDK anlamının detayları haberimizde...
SEFİR NE DEMEK?
Büyükelçi, eski tabirle "sefir-i kebir" ya da yalnızca sefir, bir ülkenin başka bir ülkedeki en üst düzey temsilcisi olan diplomat'tır. Büyükelçiler, görevli bulundukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanı'nı temsil eder. Kadın büyükelçiler ve büyükelçilerin eşleri için ise sefire tabiri Osmanlı Devleti döneminde kullanılmıştır.
Büyükelçiler, temsil ettikleri ülke devlet bașkanının imzasını tașıyan bir "güven mektubu"nu (İtimatname) atandıkları ülke devlet başkanına özel bir törenle arz eder ve ancak bu törenden sonra resmen göreve başlamış kabul olunurlar. Demokrasilerde büyükelçiler ülkelerinde sorumlu hükûmet tarafından atansa da, devlet başkanının kişisel temsilcisi olduklarından, hükûmetler bu atamaları gerçekleştirmeden önce, sembolik yetkili devlet başkanlarından dahi ön onay almaya gerek duyarlar. Büyükelçi atamalarında, temsilcinin görev yapacağı ülke(ler) hükümet(ler)inden de diplomasi dilinde "agreman" denilen ön onay alınır. Devletler, diplomatik ilişkide bulundukları her ülkeye mukim bir büyükelçi göndermeyebilirler. Onun yerine bir ülkede mukim olan büyükelçi çevre ülkelerden bazıları nezdinde de akredite olunabilir.
Büyükelçinin temsil işlevi dışındaki başlıca görevi, ülkesi ile nezdinde görevli bulunduğu ülke(ler) arasında siyasi, askeri, ekonomik, toplumsal, kültürel vb. ilişkileri geliştirmeye çalıșmaktır.
Görev süresi sona eren bir büyükelçi, yine kendi devlet başkanının imzasını taşıyan, görevli bulunduğu ülke(ler) devlet başkan(lar)ına muhatap bir mektup ile geri çağrılır. Uygulamada, bu mektup, genellikle, görev yerine yeni gelen büyükelçi tarafından, kendi güven mektubu ile birlikte, nezdine atanılan devlet başkanına takdim olunur.