Sermaye piyasası yalan haber cezası ne kadar? Piyasa dolandırıcılığı nedir?
Piyasa dolandırıcılığının cezası gündemde araştırılan konular arasında yer alıyor. Sermeye Piyasası Kurulu, "Halka açık banka ve şirketler hakkında yalan yanlış haber ve açıklamaları yapanlar, yayanlar hakkında her türlü yasal işlem yerine getirilecektir" açıklaması yaptı. Peki piyasa dolandırıcılığı nedir? Yalan haber yapanların cezası ne kadar? Detaylar haberimizde...
Yalan haber yapanların cezası ne kadar? Sermaye Piyasası Kurulu'nun resmi internet sitesinden yapılan açıklama yaptı. Vatandaşlar ise SPK'nın açıklamasını büyük bir merakla araştırmaya başladı. Aranan konuların başında ise piyasa dolandırıcılığı ve yalan haber yapanlarının cezası yer alıyor. Peki piyasa dolandırıcılığı nedir? Yalan haber yapanların cezası ne kadar? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
Sermaye Piyasası Kurulu'nun resmi internet sitesinden yapılan açıklama şöyle;
"Bilindiği üzere, sermaye piyasalarının etkin, güvenilir ve şeffaf bir ortamda işleyişi için Kurulumuzca tüm tedbirler alınmaktadır. Diğer taraftan, basın yayın organlarında yer alan söylenti niteliğindeki haber ve açıklamalara itibar edilmemesi önem arz etmektedir. Söz konusu haber ve açıklamaların, yatırımcıların karar verme süreçlerini etkileyebileceği dikkate alınarak, bu durumun, en hafif şekliyle ülkemiz sermaye piyasalarında güvenilirliğin ve şeffaflığın ciddi manada zedelenmesine ve yatırımcıların zarar görmesine yol açabileceği değerlendirilmektedir.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “piyasa dolandırıcılığı” başlıklı 107’nci maddesinin ikinci fıkrasında, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir.
Bu çerçevede, Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde, halka açık bankalar, finansal kuruluşlar ve şirketler hakkında yalan yanlış haber ve açıklamaları yapanlar ve yayanlar hakkında her türlü yasal işlemin kararlılıkla yerine getirileceği hususu kamuoyuna önemle duyurulur."
SERMAYE PİYASASI KURULU
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), idari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici ve denetleyici bir kamu kurumudur. 1981 yılında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuştur. Sermaye Piyasası Kurulu'nun amacı; Sermaye Piyasası Kanunu'nun 1. maddesinde açıkça belirtilmiş olup; tasarrufların menkul kıymetlere yatırılarak halkın iktisadi kalkınmaya etkin ve yaygın bir şekilde katılmasını sağlamak amacıyla; sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunmasını, düzenlemek ve denetlemektir.
SPK'nın ilk başkanı Prof. Dr. İsmail Türk'tür. Mevcut başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, 17 Nisan 2018 tarihinden bu yana kurul başkanlığını yürütmektedir. Kurul başkanları beş yıl için seçilir ve idari tasarrufla (Başbakan, Bakanlar Kurulu, ilgili bakan kararı vb.) görevden alınamaz.
Halihazırda SPK, Ankara Merkez ve İstanbul Temsilciliği olmak üzere iki lokasyonda faaliyet göstermektedir. SPK'nın merkezinin İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında Ankara'dan İstanbul'a taşınması planlanmaktadır.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemeleri, sermaye piyasası hukukunun temel kaynaklarından birisidir.
SPK düzenlemeleri genellikle "tebliğ" şeklinde çıkarılmaktadır. Diğer taraftan, bireysel emeklilikte olduğu gibi, "yönetmelik" şeklinde SPK düzenlemeleri de yok değildir.[4] Ayrıca, günümüzün hızla değişen ekonomik koşullarına uyum sağlamak ve uygulamaları belirli esaslara bağlamak bakımından Kurul İlke Kararları da yayınlamaktadır.
Başlıca sermaye piyasası kurum ve şirketleri aşağıdaki gibidir;
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (Borsa İstanbul A.Ş.)
İstanbul Altın Borsası
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. (Borsa İstanbul A.Ş. altında birleşti.)
İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş.
Merkezi Kayıt Kuruluşu
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği)
Halka Açık Şirketler
Aracı kuruluşlar
Yatırım Fonları
Yatırım Ortaklıkları
Portföy Yönetim Şirketleri
Bağımsız Denetim Kuruluşları
Derecelendirme Kuruluşları
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları
Yatırım danışmanlığı şirketleri